Reteaua Corect

Gripa Ciumei Roșii

Scris de newsreporter in 29 ianuarie 2020 la 11:58, in Politics. 502 vizualizari Intra in discutie Tagurialde, ciuma rosie, PNL, Pro România, PSD, USR shortlinkhttp://crct.ro/nvBn

Ca orice grupare cu condicuță, PNL vrea și cu jurămintele în gură, și cu sufletul în rai. Nu e cu nimic deosebit de PSD sau de PDL, colegele ei de breaslă. Nu e cu nimic mai presus de păcătoasele mai tinere, USR, PLUS, PMP, ALDE sau Pro România, grăbite să mintă poporul direct pe trotuar, fără să mai aștepte să intre cu clientul la Cameră.

Ciuma Roșie, carevasăzică, s-a dus. Partidul proștilor și al corupților, care ținea România în loc, s-a dat la o parte ca să facă loc partidului competent, știutor, vizionar, partidului care a dat țării lumina de la Sibiu, născută în ieslea liberală odată cu dosarul de mită imobiliară vîrît sub nas lui Crin Antonescu. Prin osteneala celor trei magi, răsăriți de la SRI, DNA și Înalta Curte, împărăția acestei lumi a fost dată în grija mîntuitorului mut și lent, ale cărui semne de întîrziere omenească fac, de bună seamă, dovada alegerii cerești.

Ca să rezumăm, proștii au plecat și au venit la putere deștepții, exact la timp ca să scoată țara din șanț. După datele instituțiilor europene și internaționale, în șanț România avea creștere economică de aproape 4%, deficit de 3%, o creștere a PIB-ului cu 25% și o creștere ușor nebunească a veniturilor pentru bugetari și pensionari. Firește, nu avea autostrăzile și spitalele promise și, mai ales, nu avea vreo speranță cu școala. Dar infrastructura, sănătatea și educația sînt maladii cronice, mai bătrîne decît tînăra democrație, vindecabile doar prin pact politic pe termen lung, tratament necunoscut la noi.

Cu toate astea, pesediștii aveau o linie, o formulă, o schemă, o siguranță de sine a prostului, să zicem, pe care o țineau de trei ani și livrau cu ea rezultate. Nu s-au plîns de bani sau de nepricepere, nu s-au tăvălit pe jos că e greu și, mai ales, nu i-a auzit nimeni că vor să plece de la guvernare într-un an electoral, ca să cîștige alegerile. Nu, proștii erau gata să-și pună gîtul pe șinele puterii, să se spînzure cu frînghia economiei și să-și apere cifrele dacă nu-i dădeau deștepții jos.

Dar deștepții i-au dat. Au luat apoi guvernarea și, în cîteva luni, au împrumutat de trei ori mai mulți bani pe lună decît proștii. Deștepții au dus la 4,6 deficitul pe care proștii îl țineau la 3. Au desființat parteneriatul public-privat la Comarnic-Brașov și urmează să mute plata la bugetul de stat, după ce au anulat, a suta oară, planul de fezabilitate, trimițînd autostrada în a doua jumătate a secolului. Deștepții au menținut ritmul de creștere doar la euro și la inflație, au desființat o parte din programele proștilor, adică au întrerupt finanțările Ciumei la roșii și la porci, au tăiat zdravăn din bani la Prima Casă și Start-up Nation. Pe scurt, au luat măsuri care arată că prostia nu e privilegiul proștilor.

Dar problema cea mare e la pensii. Abia după ce i-au alungat pe proști de la butoane, deștepții au realizat că nu pot crește pensiile cu 40%. Cît au fost campanii, cît au fost alegeri, n-au îndrăznit s-o spună, fiindcă populismul e pentru curve așa cum e sexul oral pentru politicieni. Dar acum, cînd proștii au plecat cu tot cu notițele lui Darius Vâlcov, deștepții s-au trezit că nu știu cum se face. Cum dracu’ procedau proștii, cum guvernau ei de le ieșeau și creșterile, și deficitul, și pensiile? O fi fost noroc? O fi fost iluzie? Minciună? Miracol? Sabotaj?

Și uite așa s-a pus PNL în situația de a cotrobăi prin guvernare ca printr-un sac cu cobre. Acum, pe orice ar pune mîna, era mai bine să n-o fi pus. Pensiile nu pot fi mărite în septembrie cu 40%, fiindcă, așa cum arată noile cifre din epoca deștepților, economia intră în pămînt. Dar, dacă liberalii nu măresc pensiile, mai ales după ce s-au jurat electoral că le măresc, pierd voturi, poate chiar ocazia de a scoate PSD o vreme din cărți.

Cu alte cuvinte, PNL are de ales între a amenința patru milioane de bătrîni și a pierde un milion de voturi, adică diferența dintre prăbușirea în sondaje a PSD și prima de bunăvoință de la prezidențiale. E vechea alegere între datorie și interes, între binele aproapelui și demagogie, între patrie și buzunar.

Prin urmare, nu-i văd bine pe pensionari. Spre deosebire de proști, deștepții nu pricep mila. Ei înțeleg doar cifrele macro, nu și mizeria vieții la amurg. Bătrînii mor oricum, iar ocazia de a face anticipate în mijlocul verii, cu doar patru luni înainte de termen, merită acest efort. Deștepții din PNL se sprijină, de fapt, nu pe prostia pesediștilor, ci pe a tuturor celorlalți.

Editorial publicat pentru prima dată de Doru Bușcu în Cațavencii

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.