Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

GRIJULIU: CUM FĂCEA IOHANNIS ECONOMIE DE CURENT LA PRIMĂRIA SIBIU

Actualul președinte ne îndeamnă la cumpătare în vremurile grele pe care le trăim: război, lipsă de gaze, petrol, curent electric șamd. Iohannis e îndreptățit să vorbească: din cele mai vechi timpuri el făcea economie la curent. Cum? Simplu: aranjînd cumpărarea din bani publici a unui număr uriaș de computere la prețuri mult mai mari decît cele ale pieței, cu argumentul că ele vor scădea consumul de electricitate. Afaceristul de la care a cumpărat, unic licitant, a fost săltat cîțiva ani mai tîrziu la închisoare pentru spălare de bani, dare de mită și tot așa. Desigur, nu în cazul achizițiilor lui Iohannis.

Ce relata presa în luna mai a anului 2010, pe vremea cînd actualul președinte nu era ce e azi?

”Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu, a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru cumpărarea a o sută de calculatoare, destinate funcţionarilor, ceea ce înseamnă 25.000 de lei pentru un PC. Primăria municipiului Sibiu a decis să înlocuiască calculatoarele funcţionarilor cu unele mai moderne şi a organizat în acest sens o licitaţie. Condiţiile contractuale, foarte stricte, au făcut ca la licitaţie să participe doar o singură firmă care a şi câştigat, respectiv Industrial Software Sibiu” scria Agerpres.
Cele 100 de calculatoare pe care Iohannis le-a cumpărat pentru funcţionarii primăriei au, însă, un preţ incredibil, 25.000 de lei bucata, mai scria Agerpres, in conditiile in care pe piata cel mai performant desktop pentru jocuri costa 22.500 lei.
În plus, achiziția en-gros ar fi dus obligatoriu la un preț sensibil sub și nu peste cel al pieței.

Contractul încheiat era insa unul foarte avantajos, conform lui Iohannis, deoarece furnizorul a livrat imediat aparatura, iar plata sumei totale a contractului se va efectua trimestrial în rate egale pe parcursul a trei ani.
„Noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva”, declara primarul din Sibiu.

Beton argumente, trebuie să recunoaștem: aveau antivirus și blocaj pentru Facebook.

Industrial Software era o firmă sibiană patronată de un afacerist penal, Cristian Ioan Domșa, care, în 2019, a fost condamnat definitiv de Curtea de apel București la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, după ce încheiase un acord cu DNA de recunoaștere a vinovăției.

Cîțiva mai tîrziu, primăria Sibiu, condusă de urmașa lui Iohannis, încheia un nou business cu IS de cumpărare a două servere, fără licitație. Presa vremii consemna că prețurile erau de multe ori mai mari decît cele ale pieței.
Procurorii DNA îl anchetau pe patronul Domșa pentru complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte), spălare de bani. Firma IS era acuzată că dăduse mită un milion de dolari unui secretar de stat, iar faptele datau din 2010.

Procesul a început în februarie anul acesta, la ÎCCJ.

Povestea nu e nouă, s-a mai relatat despre ea. Ne gîndeam doar să îi reamintim președintelui povestea cu economia de curent, că nu ar strica puțină chibzuință și la administrația prezidențială, la cît au ajuns facturile de energie. (B.T.I.)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.