Reteaua Corect
Ioan Spanu

Grandomanie sau prostie?

Scris de Ioan Spanu in 07 decembrie 2022 la 13:01, in Politics. 680 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, protocol, Ziua Nationala shortlinkhttp://crct.ro/nAz7

Seria gafelor prezidențiale comise de Klaus Iohannis a continuat și de Ziua Națională a României. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a acordat mai multe decorații unor personalități marcante din sănătate și învățămînt. El, profesorașul suplinitor de fizică, navetistul pe bicicletă la Avrig, a ajuns, prin natura funcției actuale, să decoreze cîțiva profesori universitari pe care altfel nu i-ar fi întîlnit vreodată.

Probabil că din acest complex a venit și felul mîrlănesc în care i-a tratat chiar de Ziua Națională! Așa cum veți vedea în filmul realizat de noi pentru „Cotidianul TV”, Klaus Iohannis a scos la iveală două reguli de protocol care funcționează la Palatul Cotroceni de cînd dumnealui este chiriaș acolo:

– nimeni nu are voie să dea mîna cu Președintele!

– nimeni nu are voie să-i întoarcă spatele, ci trebuie să meargă înapoi „în marșarier”!

Știu că pare de necrezut că Iohannis ar putea să facă așa ceva, dar, pentru a înțelege mai bine imaginile șocante, să vă spun ce s-a întîmplat în ziua de 1 Decembrie la Palatul Cotroceni, eveniment ce poate fi văzut integral pe pagina de internet „Președintele României”.

În acea zi, mai multe personalități din sănătate și învățămînt au primit decorații ca semn de recunoaștere a meritelor lor. După intonarea Imnului național, au fost chemați pe rînd să-și ridice decorațiile.

Primul a fost prof. univ. dr. Constantinoiu Silviu, prezentat de speaker ca la catalog, nu cum se prezintă personalitățile, adică mai întîi prenumele (căci asta înseamnă -pre, adică înainte) și apoi numele. Domnul profesor, emoționat de acest moment, face cîțiva pași, ia decorația din mîna lui Iohannis și… întinde mîna pentru a-l saluta pe Președinte, așa cum se face, de regulă, în astfel de situații! Numai că, exact atunci, Iohannis își retrage mîna, refuzînd salutul! Totuși, pentru a evita în ultima clipă penibilul situației, Iohannis își dă seama ce se va spune despre gestul său și întinde mîna spre profesor, care revine și-i strînge și el mîna!

Veți observa însă că toți ceilalți decorați, și ei tot profesori universitari, nu mai întind mîna pentru a-l saluta pe Iohannis, ci doar își iau decorațiile și pleacă! Este clar că toți fuseseră instruiți să nu strîngă mîna Președintelui, ci să ia decorația, după care să plece! Probabil că, fiind primul, de emoție, profesorul Constantinoiu a uitat de indicații și așa a ieșit la iveală ceea ce era greu de închipuit, acest „protocol” de prost gust de la Cotroceni. Măcar regele Carol al II-lea întindea mîna spre musafir, chiar dacă îi da voie să-i strîngă doar două degete!

Totuși, nu înțeleg cum de toți profesorii au acceptat această regulă absurdă fără să protesteze, ba, mai mult chiar, mulțumindu-i pentru decorare! Nici la ei nu mai este nici onoare, nici orgoliu?

Cu ocazia acestei festivități a mai ieșit la iveală un element de protocol aiuristic al Cotroceniului, ceva care exista mai demult, dar care acum s-a văzut în toată „splendoarea” lui penibilă: mersul înapoi, în marșarier, pentru a nu stat nici o clipă cu fundul spre Președinte! Acest element este împrumutat de Iohannis de la curtea regală a Marii Britanii, acolo unde toți curtenii erau obligați să meargă „în marșarier”, numai că acolo este vorba despre o cutumă de sute de ani!

Eroina acestui episod din ziua de 1 Decembrie este deja celebra Delia Dinu, șefa de protocol de la Cotroceni. Veți vedea că, de fiecare dată cînd îi duce lui Iohannis decorațiile, Delia se întoarce la locul ei MERGÎND CU SPATELE, uitîndu-se cu coada ochiului pentru a vedea pe unde calcă!

De ce să facă așa ceva? Exces de reguli absurde? Îl consideră pe Iohannis rege? Îi impune Iohannis această regulă care să-i satisfacă nemăsuratul său orgoliu? Ține așa ceva de „egalitatea de gen” pe care o tot clamează Iohannis? Îi place Deliei Dinu atît de mult umilința, încît s-o practice la fiecare expunere publică, așa cum s-a întîmplat și cu ocazia discursului lui Iohannis din Senat, cînd i-a dus și i-a luat cele 2-3 file de pe pupitru ca nu cumva să obosească „monarhul”?

Sînt întrebări pe care cineva trebuie să le lămurească într-o zi, astfel încît gărgăunii Puterii să nu nască în mintea lui Klaus Iohannis monștri și mai periculoși, care să-i facă pe cei de pînă acum să pălească.

Filmul evenimentului de la Cotroceni, disecat de noi pentru a sublinia scenele grotești, poate fi văzut integral pe „Cotidianul TV”:

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.