Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Graba strica treaba. Treaba asumarii

Consiliul Europei, care este de fapt guvernul continentului, studiaza, in acest moment, noul Cod al Muncii. Cel asumat de Guvern. Si soldat cu cea de-a opta motiune de cenzura. Care tocmai a cazut. De ce este studiat Codul Muncii? Pentru ca exista pericolul ca el sa nu fie conform cu normele UE. Si atunci avem o problema. O problema mare de tot.

Parlamentarii europeni au semnalat ca exista riscul declansarii, impotriva Romaniei, a procedurii de infringement. Ce inseamna aceasta procedura? Inseamna ca Romania poate fi sanctionata pentru ca a incalcat un act normativ edictat de Parlamentul European. Cu ce ocazie? Cu ocazia recentei asumari de raspundere pentru Codul Muncii. Este o regula la nivelul UE ca legile promovate intr-un stat membru sa fie luate la puricat? Raspunsul este nu. Asta se intampla doar atunci cand exista serioase suspiciuni.

In principiu, o suspiciune legata de un act normativ ca articole din el contravin normelor Uniunii Europene apare atunci cand o lege este facuta pe picior. In mare graba. Si cand nu este supusa, in mod serios, dezbaterii publice. Si care, prin procedura, in cazul nostru prin asumarea raspunderii, se sustrage dezbaterii parlamentare. In cazul unui act normativ care este analizat de cele doua Camere ale Parlamentului articol cu articol si apoi votat articol cu articol in plen, dupa ce, in prealabil, a avut loc si o analiza la nivelul comisiilor de specialitate, este greu de presupus ca se pot strecura erori atat de mari incat legea sa intre in coliziune cu normele europene. Pana la urma, cineva, de la un partid sau altul, ar sesiza neconcordantele. Deci prima suspiciune este legata chiar de procedura in sine.

O alta suspiciune poate proveni din complexitatea ca atare a actului normativ. Cred ca, sub regimul comunist, ultimul Cod al Muncii a aparut in 1972. Si Romania nu a avut un alt Cod al Muncii timp de treizeci si ceva de ani. Ce rezulta din afirmatia de mai sus? Faptul ca un cod al muncii este aproape la fel de complex ca o constitutie. Dar, in Romania, si celelalte Coduri, penal, civil, de procedura penala si de procedura civila, au fost adoptate tot in pas alergator. Si tot prin proceduri de asumare a raspunderii. Si tot sub Guvernul Boc. De ce taman acum s-a autosesizat Uniunea Europeana?

Probabil pentru ca exista si un al treilea motiv de suspiciune. Ea provine din directia sindicatelor. Chiar daca in Romania sindicatele sunt luate peste picior iar sindicalistii sunt demonizati, calomniati sau chiar anchetati pentru ca au organizat proteste antiguvernamentale si antiprezindentiale, la nivelul Uniunii Europene ele sunt foarte puternice. Atat de puternice incat se tine literalmente cont de opinia liderilor sindicali. Si nu este deloc exclus ci, dimpotriva, este cat se poate de probabil ca reprezentantii nostri sindicali sau o parte dintre ei sa fi sesizat autoritatile UE.

Daca se va constata ca exista un conflict legislativ, atunci vom descoperi ca propriul nostru Guvern ne-a pus intr-o situatie extrem de grava.

Ceea ce inseamna ca nici Curtea Constitutionala nu se va grabi sa raspunda solicitarii opozitiei si sa declare constitutional sau nu importantul act normativ. Si probabil nici Presedintele nu va scoate un-doi stiloul din buzunar pentru a promulga Codul Muncii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.