Reteaua Corect

Gabriel Leş: Apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă şi funcţională

Apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă şi funcţională, profilul Europei ca şi actor global fiind în strânsă legătură cu aceasta, a subliniat ministrul Apărării, Gabriel Leş, luni, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul austriac, relatează Știripesurse.ro.

"Vizita la Bucureşti a omologului austriac, domnul ministru Mario Kunasek, s-a desfăşurat în contextul deţinerii de către Austria a Preşedinţiei Consiliului UE, respectiv al preluării de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a acestei înalte responsabilităţi. Astfel, discuţiile de azi s-au concentrat pe evoluţiile şi pe progresele realizate de Austria pe perioada mandatului său şi, bineînţeles, pe priorităţile României pe durata deţinerii Preşedinţiei în domeniul apărării. (...) Am evidenţiat faptul că suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile majore ce decurg din această calitate, demersurile pe acest palier la nivel de minister, ca, de altfel, la nivelul întregului Executiv, aflându-se în grafic", a declarat Gabriel Leş, potrivit agerpres.ro

Ministrul român al Apărării a adăugat că în cadrul discuţiilor a evidenţiat, în ceea ce priveşte evoluţiile pe dimensiunea de securitate şi apărare în cadrul UE, că "apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă şi funcţională, profilul Europei ca şi actor global fiind în strânsă legătură cu aceasta". 

"În ceea ce priveşte capabilităţile militare, România va continua să sprijine procesul de dezvoltare a acestora în cadrul UE prin acţiuni concrete, în paralel cu eforturile de includere a contribuţiei Agenţiei Europene de Apărare în abordarea cuprinzătoare a UE în domeniul securităţii şi apărării", a mai declarat Leş. 

El a precizat că o altă temă a convorbirilor a constituit-o problematica Balcanilor de Vest. 

"Am spus că în această zonă provocările sunt în continuare complexe şi în acest context apreciem că angajamentul operaţional în regiune al UE trebuie menţinut, concomitent cu acordarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei, consolidării capabilităţilor de apărare şi a securităţii naţionale a statelor din Balcanii de Vest. De asemenea, am ţinut să reamintesc că România salută noua Rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la EUFOR Althea, apreciind astfel că acţiunile operaţionale ale UE în regiune nu ar trebui diminuate până când situaţia din Bosnia-Herţegovina nu va fi una stabilă şi ireversibilă ", a spus Leş. 

Ministrul a adăugat că, de asemenea, au fost abordate şi aspecte referitoare la implementarea strategiei globale a UE în domeniul securităţii şi apărării. 

"Ţara noastră va sprijini cu fermitate în continuare nivelul de ambiţie al UE ce vizează răspunsul la conflictele şi crizele existente. O politică de apărare şi securitate comună mai puternică va permite o implicare crescută a Europei în domeniul securităţii şi apărării ", a afirmat Leş. 

Ministrul a conchis că la finalul discuţiilor a arătat că "dezvoltările din cadrul UE nu trebuie să evolueze în antagonism cu cele de la nivelul NATO". 

"România, ca stat membru responsabil şi activ al ambelor organizaţii, apreciază că pilonul securităţii europene este asigurat doar prin intermediul unei cooperări şi coordonări îmbunătăţite între UE şi NATO. Ca o concluzie, discuţiile purtate cu omologul meu au evidenţiat similarităţile în angajamentele celor două state de a contribui la consolidarea profilului UE ca actor global şi a reprezentat un bun prilej de asigurare a continuităţii în implementarea iniţiativelor în domeniul apărării de pe agenda europeană şi a colaborării dintre cele două ţări", a mai afirmat Leş.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.