Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Furtuna WikiLeaks loveste Romania

Chiar din primele momente in care pe mapamond a fost scandalul WikiLeaks, am facut insistent afirmatia ca, in momentul in care vor fi puse la dispozitie documentele Ambasadei de la Bucuresti, se va starni o furtuna. Care se poate transforma in uragan. Si iata ca, intr-un mod destul de bizar, de altfel, documentele au inceput sa curga. Ele vizeaza – asta este o pura coincidenta – perioada in care Presedintele Traian Basescu s-a bucurat de un sprijin consistent din partea Statelor Unite. Un sprijin de care astazi nu se mai bucura. Chiar si asa, ies la iveala informatii extrem de concludente atat vizand interesele si intentiile Statelor Unite in ceea ce priveste Romania, cat si asupra miscarilor mai mult sau mai putin subterane ale jucatorilor politici de la Bucuresti, in frunte cu Presedintele Traian Basescu.

Inainte de a intra in detalii, ma simt obligat sa semnalez modul destul de straniu in care respectivele documente sunt puse la dispozitia opiniei publice romanesti. Si anume prin intermediul unui site, crji.org, care are un numar extrem de mic de vizitatori unici si respectiv de afisari, cam cat un blog mediocru iar semnaturile de acolo, nu mai mult de doua, trei, arata ca ultimele postari au fost facute in urma cu cateva luni. WikiLeaks nu avea cum sa nu remarce aceste realitati. Faptul ca a decis, totusi, sa-i puna documentele la dispozitie poate sugera ca aceasta operatiune s-a facut contra cost. Dar de unde pana unde un site atat de amarat sa fi putut satisface solicitarile financiare WikiLeaks? Tinand cont de faptul ca site-ul este pro-Basescu, nu-mi ramane decat sa-mi pun intrebarea – nu sa si dau un raspuns, inca – daca nu cumva in spate exista un puternic grup de interese nelegitime sau, Doamne fereste, un serviciu secret. Daca da, atunci ne putem astepta la protejarea celor mai incendiare informatii, cele care il pot compromite pe Presedintele Traian Basescu.

Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti poate oricand sa faca o mare economie de personal. De ce? Din simplul motiv ca, spre deosebire de alte tari, unde functionarii Ambasadei transpira in cautare de informatii confidentiale despre personalitati, institutii sau afaceri cu cantec, precum si despre starea interna a unor partide politice, in Romania alearga informatiile dupa americani. Cioc, cioc, la usa Ambasadei, o inclinare adanca a capului, dupa care urmeaza un debriefing cat se poate de voluntar. Reprezentantilor Statelor Unite la Bucuresti nu le ramane decat sa introduca informatiile in computer si sa le expedieze la Departamentul de Stat, in vederea unor analize. O a doua caracteristica pe care o putem observa din continutul primelor dezvaluiri poate fi pusa sub semnul cuvantului derizoriu. Evenimentele din Romania, anumite gesturi si atitudini ale importantelor noastre personalitati politice sunt tratate drept derizorii. Pentru ca, daca ne uitam dinspre Ocean incoace, cam asa si sunt. Al treilea lucru important este definirea mai exacta a interesului Statelor Unite in ceea ce priveste Romania. Se poate observa ca Statele Unite nu sunt atat de interesate pe cat credeam de procesele democratice sau de drepturile omului. Ci, mai degraba, de urmarirea cu atentie a rolului pe care il joaca Romania in raport cu planurile geopolitice americane, de consecventele si inconsecventele ei ca aliat si, totodata, SUA sunt interesate de realizarea unor interese economice pe care le au in Romania. De privatizari si de furnizorii nostri de echipament militar. Voi reveni.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.