Reteaua Corect

Fost reprezentant la CEDO: Afirmațiile premierului, un grav atac adus independenței Justiției

Avocatul Viorel Mocanu, fost reprezentant al Romaniei la CEDO este de părere, după declarațiile lui Ludovic Orban la adresa CCR, că ”afirmațiile premierului constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept”, relatează Știripesurse.ro.

”Afirmațiile Premierului, prin care acesta își exprimă nemulțumirile personale față de Decizia Curții Constituționale, constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept.

Este evident că într-o democrație consolidată, precum cea românească, sunt inadmisibile acțiunile totalitare, de natură a submina autoritatea justiției și prestigiul corpului profesional al magistraților.

În consecință, este obligatorie amendarea, de urgență și cu fermitate, a unui astfel de derapaj de către toate instituțiile cu atribuții în acest sens.

Exprimarea, în mod public, de către un înalt demnitar, a unor percepții subiective distorsionate și ridicarea acestora la valoare de adevăr reprezintă dovadă clară a ignorării principiilor statutului de drept, o manieră excesiv de personală, dar ilicită, de raportare la garanții supremi ai respectării Constituției.

Afirmațiile în sensul că judecătorii Curții Constituționale își realizează activitatea conform unor principii și reguli nelegale - ,,partizane!" și ,,după placul celor de la PSD!"- și că deciziile acestora ar fi greșite deoarece ,, ele contravin acțiunilor și prerogativelor Președintelui!" nu reprezintă altceva decât o asumare instituțională a negării importanței, rolului și atribuțiilor instanței constituționale. Totodată, se realizează un prim pas în direcția creării unui conflict juridic cu însăși autoritatea chemată să soluționeze, în mod uzual, onflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice.

Dincolo de declarațiile pur politice – cu derapajele inerente, cu excesele și exagerările de rigoare, cu amprenta invizibilă a formațiunii politice din care fac parte, reprezentanții de rang înalt ai Statului român nu trebuie să piardă din vedere că reprezintă Instituții, puteri în stat, astfel încât discursul lor are valențe mult mai complexe decât al unui cetățean obișnuit.

În aceste condiții, mesajul bazat exclusiv pe aruncarea unei pretinse anateme ideologice asupra CCR discreditează, în primul rând, emitentul și, în al doilea rând, creionează pe plan extern debutul anarhiei instituționale.”, a explicat avocatul Viorel Mocanu, fost reprezentant al Romaniei la CEDO.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.