Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Fost director SIE scapă porumbelul: serviciile secrete s-au implicat în elaborarea de legi

În România, serviciile secrete au, pare-se, inclusiv privilegiul de a-și elabora singurele legile de funcționare, deși Constituția interzice categoric acest lucru, nici măcar președintele neavînd dreptul la inițiativă legislativă, ci doar Parlamentul, Guvernul ori cetățenii, în număr corespunzător.

Dezvăluirea – mai mult ca sigur o scăpare, am opina – aparține fostului director al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, într-un interviu la Radio Guerrilla, astăzi:

Tangențele dintre politică și serviciile secrete – sau cei care aveau influență în serviciile secrete – e o chestiune care a fost foarte vizibilă în primul deceniu de după 1989. Lucrurile s-au schimbat, mai ales după ce galeria șefilor de servicii a devenit mult mai mobilată intelectual și corectă politic” a spus MRU.

”Dar, uneori, din păcate, chiar eforturile de foarte bună credință ale șefilor acestor servicii sunt anulate de clasa politică. Cînd zic eforturi de bună credință, zic eforturi îndreptate înspre reglementarea statului pe care asemenea instituții, cu totul speciale, trebuie să îl aibă într-o societate democratică. Noi suntem în situația în care nu avem nici măcar acum un set de legi care să reglementeze modern activitatea SRI, activitatea SIE, statutul ofițerilor”.

Contrat de moderatorul Liviu Mihaiu că asta se întîmplă pentru că serviciile însele nu au dorit acest set de noi legi, Ungureanu a replicat prompt:

”Nu, nu, serviciile au făcut propuneri peste propuneri, pachete peste pachete de legi!”.

O scăpare mult mai gravă decît cea care a dus la demisia lui Claudiu Săftoiu de la șefia SIE, respectiv că serviciul său achiziționase ilegal tehnică de interceptare.

Reamintim că, după 2004, au fost introduse în parlament mai multe pachete legislative distincte privind serviciile secrete, siguranța națională, statutul ofițerilor șamd, aparținînd PNL, PSD, deputatului PD Cezar Preda, iar unul pritocit la palatul Cotroceni pe motiv că pasivitatea guvernaților și a legislativului trebuie acoperită cumva, chiar în condițiile în care, cum spuneam, președinția nu are acest drept.

Amestecul președinției lui Traian Băsescu în elaborarea de legi a fost vehement contestat și criticat la vremea respectivă. Iată, însă, că acum aflăm direct in gura unui fost director al SIE că serviciile au elaborat ”pachete peste pachete de legi”.
Unde, cum și cînd? Și, mai ales, de ce?
Oferă cineva vreo explicație?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.