Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Florin Cîțu Virgulă a dat-o în gard

Voi consacra această scurtă analiză unui caz aparent derizoriu. În epicentrul căruia se află un personaj tot derizoriu. Ca să nu-i spun altfel. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Cu două zile în urmă, acesta a anunțat că a făcut o nevăzută. Că a împrumutat bani cu dobândă negativă. Un caz unic în istoria universală. Atâta doar că a încurcat cifrele. Le-a încurcat grav. Iar acest om este încă ministru interimar al Finanțelor. Și mai mult decât atât. De bun ce e, Klaus Iohannis l-a desemnat candidat de premier. Într-un Guvern al unui stat european.

Dobândă negativă nu există. Sau există doar teoretic. Dacă pe un bancher îl ia capul, ar putea într-o bună zi să răstoarne logica lucrurilor. Și să decidă ca, atunci când împrumută pe cineva, să nu ia dobândă. Ci să-i dea. Desigur, în scurt timp, banca ar da faliment. Iar bancherul ar pleca la casa de nebuni. Să-și fac injecții. Sau șocuri electrice. Dobândă negativă, atunci când vorbim despre bănci, pur și simplu nu există. Dar există în capul lui Florin Cîțu. Ca dovadă, a anunțat că a realizat o performanță unică în istorie.

Culmea e că există și idioți care l-au crezut. În spațiul virtual, am avut ocazia ieri să constat că fanii lui Cîțu i-au ridicat osanale. Pentru că a obținut în beneficiul statului român împrumuturi uriașe cu dobândă negativă. Ceva mai târziu, nebunia a făcut ochi. Firește, Cîțu s-a împrumutat de bani nu cu dobândă negativă, ci cu dobândă pozitivă. A naibii de pozitivă. Vom plăti împrumuturile lui Cîțu mult și bine. Și împrumuturile, și dobânzile le vom plăti. Dobânzi mari. Cele mai mari din Europa. Dobânzi pozitive, cum ar spune Cîțu.

Dar ce s-a întâmplat de fapt? Ministrul interimar al Finanțelor, mereu și mereu respins de Parlament, la scurt timp după ce a fost desemnat de către Klaus Iohannis candidat de premier, amețit de aburii succesului, a încurcat cifele. A citit un număr, dar nu a văzut virgula. Și din dobândă pozitivă, ca să spun așa, i-a rezultat o dobândă negativă. Îmi imaginez, extrapolând acest incident, cam cum decurg lucrurile în Ministerul Finanțelor. Cum se face că domnul Cîțu a găsit uriașe găuri în buget. În bugetul lăsat de „ciuma roșie”. Poate că și acolo au existat virgule puse în locul nepotrivit. Îmi pot imagina cum a elaborat domnia sa bugetul. Tot cu virgule.  Și de ce acest buget ar necesita rectificări zilnice. Imaginația mea însă se oprește aici.

Imaginația mea se blochează începând din momentul în care domnul Florin Cîțu, Florin Cîțu Virgulă v-a trebui să negocieze cu partidele parlamentare pentru a crea o majoritate. Și pentru a scrie un program de guvernare. Și pentru a se instala Doamne ferește în Palatul Victoria. Va fi un bun prilej să-l regret pe Ludovic Orban.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.