Reteaua Corect
Ioan Spanu

Florin Cîțu cere armistițiu, dar, de fapt, vrea capitularea PSD și USR

Scris de Ioan Spanu in 28 octombrie 2021 la 10:49, in Politics. 550 vizualizari Intra in discutie Taguriarmistitiu, capitulare, Florin Citu, PNL, PSD, USR shortlinkhttp://crct.ro/nyDn

Florin Cîțu a ieșit public cu o Scrisoare către PSD și USR, în care le cere un ARMISTIȚIU. De fapt, el le cere RENUNȚAREA la propriile obiective politice și să voteze Guvernul Ciucă, ceea ce înseamnă CAPITULARE. Este clar că limba română îi joacă feste.

Dicționarele spun: „armistițiu= suspendare temporară a ostilităților. (< lat. armistitium)”. Deci, părțile beligerante decid să înceteze temporar acțiunile uneia împotriva celeilalte.

În mod normal, dacă ar fi de acord cu acest armistițiu, citit de Cîțu și expediat de Ciucă, liderii PSD ar trebui să le răspundă scurt: „SÎNTEM DE ACORD, DECI VOTAȚI-VĂ GUVERNUL! NOI NU VĂ ÎMPIEDICĂM, DAR NICI NU VĂ AJUTĂM”.

Numai că nici pesediștii nu stau bine cu limba română și, în loc să le spună că nu-i vor împiedica la votul din Parlament, ei răspund cuplului Cîțu-Ciucă prin acceptarea condiționată a așa-zisului ARMISTIȚIU!

Practic, Cîțu-Ciucă le cere dușmanilor o CAPITULARE, nu un ARMISTIȚIU, iar PSD se preface acum că nu înțelege și transmite un mesaj de acceptare a capitulării, ba, chiar disponibilitatea de a deveni complici la guvernarea PNL-UDMR.

Dacă ieșim din chingile dicționarelor, lucrurile sînt mult mai simple.

În mintea lui Cîțu, îmbibată de alcool încă din tinerețe, cuvintele sînt atît de dezbrăcate de sens, încît se vede de la o poștă că atunci cînd propune acest armistițiu, el ar vrea, de fapt, ca Nicolae Ciucă s-o ia pe urmele lui Dacian Cioloș și să se ducă în Parlament cu un guvern care să cadă! În acest fel, el nu vrea altceva decît să arate lumii întregi că doar el ar putea să fie prim-ministru.

Dar, oare, această idee năstrușnică să fie a lui Cîțu sau este impusă chiar de Klaus Iohannis? Spun asta pentru că-l cunosc bine pe Iohannis, mai exact modul lui simplist de gîndire, care, fiind în fruntea statului, nu acceptă ideea că a greșit, iar cel care-l contrazice sau îi încurcă planurile îi devine instantaneu dușman.

Dacă ar putea, Iohannis i-ar pune la zid pe toți adversarii săi și i-ar mitralia, așa cum părea că ar vrea să facă el cu „PeeeSeeeDeee” atunci cînd toate sondajele arătau că va cîștiga al doilea mandat. El nu înțelege, nu poate să înțeleagă că tocmai atunci cînd ești victorios trebuie să fii generos cu dușmanul pe care l-ai învins, arătîndu-ți astfel nu numai Puterea, ci și calitățile de Învingător!

Numai în mintea unui om ca Iohannis ARMISTIȚIU înseamnă că dușmanul este cu capul pe ghilotină. Pentru un om normal, ARMISTIȚIUL presupune altceva, că ești dispus să faci unele concesii celuilalt, astfel încît și acesta să-ți facă și el niște concesii. Scopul unui ARMISTIȚIU nu este înfrîngerea celuilalt, ci, din contră, acceptarea ideii că și tu ai pierdut sau măcar că în aceeași măsură amîndouă părțile au cîștigat.

Dacă PSD n-ar fi legat prin fire nevăzute de „oamenii din pădure”, Marcel Ciolacu i-ar fi transmis lui Florin Cîțu, implicit lui Nicolae Ciucă, și, desigur, lui Klaus Iohannis, că nu-i va încurca și că-i va lăsa să-și facă o majoritate cu care să treacă guvernul. În nici un caz că va deveni aliatul celor din PNL, astfel încît să-i ajute pe liberali să iasă din încurcătura pe care ei au generat-o.

Dar, chestiunea asta cu ARMISTIȚIUL este mult mai simplă. În fapt, ignorînd complet marile probleme cu care se confruntă țara acum, Iohannis tot mai crede că are în față două variante de victorie:

– 1. dacă PSD acceptă ARMISTIȚIUL în versiunea CAPITULĂRII, va fi instalat Guvernul Ciucă prin votul necondiționat al pesediștilor;

– 2. dacă Guvernul Ciucă va cădea, Iohannis îl va propune pe Florin Cîțu și-i va amenința pe parlamentari cu dizolvarea Parlamentului, sperînd că spaima acestora va fi așa de mare, încît toată lumea să-l voteze.

Toată lumea ignoră, în mod inexplicabil, textul Constituției care spune clar: „Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Deci, Iohannis poate să dizolve Parlamentul numai după 60 de zile de la prima solicitare respinsă la vot. Prima solicitare a fost a lui Dacian Cioloș, care a fost respinsă pe 21 octombrie 2021. Un calcul simplu arată că Iohannis ar putea să dizolve Parlamentul abia în ziua de 21 decembrie 2021, înaintea sărbătorilor de iarnă!

Atît de inconștient să fie Klaus Iohannis, încît să prelungească toată criza pînă la sfîrșitul anului, lăsînd țara fără Guvern și fără buget pînă în primăvară, cînd s-ar putea organiza anticipatele?

Cum este posibil să-i treacă prin cap acest ARMISTIȚIU, cînd are posibilitatea să refacă alianța PNL-USRPLUS-UDMR, prin care obține iarăși majoritatea pentru un guvern stabil? Asta îi și spun cei din USRPLUS, că vor accepta să refacă alianța.

Este și ceea ce ar trebui să-și dorească și PSD, astfel încît să evite complicitatea cu acest „Guvern al Meu” și să crească în sondaje pînă la momentul oportun cînd ar putea reveni la putere.

Numai că în conducerea PSD sînt prea mulți, adică toți, cu doctorate date „în pădure“, iar aceste doctorate sînt echivalentul vechilor „angajamente” și presupun obligații de care nu vor scăpa niciodată.

Din păcate, după desființarea celebrelor protocoale, s-a instaurat „dictatura doctoratelor din pădure”, mult mai periculoasă pentru democrația noastră, căci presupune transformarea votului într-un instrument dirijat, iar formarea unui guvern într-un joc de culise, așa cum se întîmplă acum.

P.S. Cine are îndoieli despre complicitatea PSD cu Iohannis să vadă cum s-a votat propunerea AUR de înființare a unei comisii de anchetă pentru averea lui Klaus Iohannis. „Pentru” au votat cei din AUR și USRPLUS, iar cei din PSD s-au abținut! Această abținere explică modul în care înțelege PSD armistițiul propus de Cîțu, iar votul „pentru” explică respingerea de către Iohannis a refacerii alianței cu USRPLUS.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.