Reteaua Corect

Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS

Dezvăluire Bugetul.ro. Actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, fost șef MFE și în Guvernul Cioloș, ar fi secretizat cheltuirea banilor europeni de către fosta firmă a lui Dan Barna – Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, conform jurnaliștilor de la RISE Project.

Sursele ale Bugetul.ro au dezvăluit că persoana care ar fi pus la adăpost dosarul lui Barna ar fi fost Oana Marie Arat, favorizându-l astfel pe șeful USR. Oana Arat a fost subalterna lui Ghinea, în primul mandat al acestuia la MFE.  Surprinzător sau nu, Oana Arat a fost numită, în luna februarie a acestui an, consilier de stat în aparatul viceprim-ministrului Dan Barna.

Bugetul.ro a verificat informația și a descoperit că Oana Marie Arat a ocupat mai multe funcții în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. De altfel, ea era director general-adjunct în cadrul MFE, în perioada la care fac referire jurnaliștii de la RISE Project.

Declarația de avere din 2020

Declarația de avere din 2019

Declarațiile de avere din 2018 și 2017

Declarație interese 2016

Cum a secretizat Cristian Ghinea cheltuirea banilor europeni de către firma lui Dan Barna

RISE Project a arătat că relația dintre Ghinea și Barna a dus la secretizarea unor cheltuieli din bani europeni. Secretizarea a fost decisă de ministrul Ghinea, banii fuseseră cheltuiți de firma lui Dan Barna, scria, în decembrie 2020, Newsweek.

Într-un demers de transparentizare, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme (2016 – n.r.), a publicat lista tuturor contractorilor din proiectele pe fonduri europene, cu nume, sume, obiective și achiziții. La cele care includ firma lui Dan Barna, în calitate de partener sau beneficiar, cea mai mare parte a achizițiilor sunt anonimizate.

De exemplu, proiectul de antreprenoriat <Biblioteca Bunelor Practici>, gestionat integral de compania lui Barna și eșuat complet, are toate achizițiile anonimizate. Contractorii sunt trecuți generic drept furnizori de servicii, protejați în regim de persoane fizice, deși majoritatea sunt companii comerciale.

Situația se repetă și în cazul proiectelor sociale <Punți Comunitare> și <SES-am, deschide-te!>.

Pe scurt, 67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date a ministerului condus tot de Barna (adjunctul lui Ghinea).

Prin urmare, RISE a adresat o cerere oficială Ministerului Fondurilor Europene (MFE) prin care a solicitat informațiile necesare. Demersul a fost intens obstrucționat. (…)

De la prima cerere oficială pe legea 544, adresată de RISE în luna iulie, ministerul a amânat constant să ne trimită lista cu proiectele DCG, cererile de finanțare, acordurile de parteneriat, rapoartele de audit și cele ale vizitelor de monitorizare. Toate acestea sunt centralizate informatic în arhiva instituției.

Numai că de acolo veneau ca melcul informații incomplete. De pildă, în septembrie solicitam încă date concrete pentru unul dintre proiecte (Biblioteca Bunelor Practici). Am primit doar 13 pagini din 42, cât avea în total cererea de finanțare. (…)„, a scris, în 2019, RISE Project.

Achizițiile din proiectele DCG (firma deținută de Barna până în vara lui 2016 – n.r.) au fost anonimizate în baza de date a ministerului. Spre comparație, proiectele Teamnet – holdingul fondat de mogulul PSD, Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru – sunt transparentizate corect”, potrivit sursei citate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.