Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Fabulosul miliardar decorat de Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat ieri decretul de decorare a unui anume profesor doctor Silviu Itescu. Informația a fost comunicată, absolut sec, în cîteva rînduri plasate pe siteul președinției; mare păcat, dat fiind că e vorba de unul dintre cele mai fabuloase personaje născute pe pămîntul României după al doilea război mondial.

”În semn de înaltă apreciere pentru prodigioasa sa activitate în domeniul dezvoltării de noi terapii cu celule stem adulte și pentru ingeniozitatea în translația dintre știință și medicină clinică, pentru realizările științifice din domeniul biotehnologiei, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului profesor doctor Silviu Itescu (Australia)” se anunță pe siteul Cotrocenilor.

Nici măcar nu știm dacă profesorul a fost invitat în România cu acest prilej, ori i se expediază decorația prin poștă.

Silviu Itescu ar fi meritat, fără îndoială, ceva mai mult decît cîteva rînduri.

Ca el nu sunt, probabil, decît vreo cîțiva în întreaga lume.
Cînd spunem ca el, ne referim la oameni care să fie de profesie savanți și care să ajungă, grație muncii lor, miliardari.
De munca marilor oameni de știință, beneficiază, se știe, cel mai adesea alții.

Itescu e o notabilă excepție: cu o avere de peste 430 de milioane de dolari – și care crește de la an la an – el se numără printre cei mai bogați oameni de la Antipozi.
O bogăție care a fost acumulată în doar un deceniu și jumătate, după ce Itescu, născut în România și cu studii în SUA, a creat în 2004 compania Mesoblast, listată în prezent la bursă cu o valoare de peste două miliarde de dolari și pe care Itescu o conduce din poziția de director executiv.

În 2014, spre exemplu, el se plasa pe locul nouă pe lista celor mai bine plătiți executivi australieni, locul unu fiind deținut de legendarul Rupert Murdoch, patronul studiourilor Twentieth Century Fox, de la Hollywood. Pe listă mai apărea și reputata actriță australiană Nicole Kidman.

Cel mai important, însă, e că Itescu nu a făcut sute de milioane de dolari din showbiz, petrol, minerit, armament, sport ori alte domenii bănoase, ci din știință pură, mai precis biologie celulară, în calitate de cercetător de top în domeniul celulelor stem, al bolilor auto-imune, transpalntului de organe și bolilor de inimă. Între experiențele sale de vîrf s-a numărat tratarea șoarecilor de infarct, o tehnologie care să poată fi ulterior aplicată oamenilor.
Un răsfățat al presei mondiale, Silviu Itescu a fost invitat să vorbească despre celulele stem inclusiv într-o serie de emisiuni pe această temă ale celebrului jurnalist american Charlie Rose, un alt vorbitor fiind regretatul actor Cristopher Reeve, alias Superman, ce a dus o mare bătălie în favoarea respectivei tehnologii care l-ar fi putut vindeca după tragicul accident care l-a lăsat paralizat.

Itescu, trebuie spus, este copilul unor supraviețuitori ai Holocaustului, care au emigrat din România în Australia la jumătatea anilor 60, pe fondul unui val de antisemitism care se ridicase, din nou, în acea perioadă, soldat cu epurări masive de evrei din diverse funcții.

O poveste de succes, neînfățișată românilor pînă acum și care ar fi meritat, poate, ceva mai mult de trei rînduri seci, grăbite, într-un comunicat prezidențial. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.