În urmă cu 15 ani, a făcut furori un scandal amorsat de Adrian Severin, care a susținut public că Traian Băsescu este de origine tătară. ”Știu de mai multă vreme, de la comunitatea tătarilor din Romania“ afirma acesta, la vremea respectivă. S-a lăsat cu plîngeri la Consiliul Antidiscriminare și au curs rîuri de cerneală pe marginea disputei.
Nu știm nici azi dacă fostul președinte are sau nu sînge de tătar, dar e sigur că fiica sa ar fi putut beneficia masiv în prezent de pe urma tătarilor, în alegeri.
Să o luăm metodic:
Pe 1 octombrie, reprezentanțții Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România au depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare, susținute de 5.225 de semnături ale tătarilor. Lista era deschisă de fostul deputat Amet Varol și completată de Ablez Nida, Dincer Geafer, Gemila Eserghep şi Ozgun Arslan. Reamintim că, odată acceptată lista de candidați, UDTTM ar fi avut un deputat în Parlament indiferent de succesul respectivei liste, în calitate de minoritate etnică recunoscută oficial. Important era, deci, să primească acceptul de la Biroul Electoral. O dată cu un reprezentant în Parlament, UDTTM ar fi beneficiat și de cca.un milion de euro subvenție de la stat.
Surpriză maximă, însă: 4 zile mai tîrziu, lista e contestată de un grup de etnici tătari, care au avut succes la Curtea de Apel București, pe 13 octombrie. Uniunea ar fi rămas, grație acestei decizii, și fără reprezentant în Parlament și fără finanțarea destinată minorităților naționale.
Finalmente, UDTTM a reușit să convingă Biroul Electoral Județean Constanța să-i accepte lista, astfel că Varol Amet va fi reprezentantul tătarilor în viitorul parlament.
Contactat de Inpolitics, Varol Amet nu a putut oferi o explicație asupra motivelor care să fi determinat reprezentanți din interiorul unei etnii de numai 25.000 de oameni să conteste lista de candidați care ar fi trebuit să-i reprezinte în legislativ și să ajute la rezolvarea unora dintre problemele lor: ”Sunt probabil interese ale unor persoane, nu știu…Eu mă axez pe ceea ce am eu de făcut. Nu înțeleg, eu unul nu aș fi făcut așa ceva, să contest interesele propriei etnii, propriei comunități. Sunt probabil, influențați, sunt nemulțumiți. Eu am luat legătura cu dumnealor, acum spun că vor susține candidaturile noastre”.
”Și atunci de ce au făcut-o??”.
”Nu știu. Deocamdată mă bucur că au înțeles și au promis sprijin” răspunde Varol Amet.
Rămîne o întrebare bună: de ce au contestat unii tătari listele UDTTMR, cu riscul de a lăsa toată etnia fără reprezentare parlamentară?
Nu știm, cum nu știe – ori nu vrea să spună – nici candidatul Varol Amet.
Dar un element interesant apare în poveste.
Într-un interviu difuzat azi de ”Evenimentul Zilei” și realizat, cel mai probabil, acum 2-3 zile, candidata PMP la deputăție în Constanța, Elena Băsescu, declară:
”Avem prieteni și turci și tătari, ne-am făcut chiar și rude. Asta va fi una dintre prioritățile mele. Știu că minoritatea turcă are reprezentant în parlament. Dacă minoritatea tătară nu va reuși să aibă reprezentant în Parlamentul României, îmi doresc să fiu și eu una dintre vocile prin care să se exprime această minoritate, deoarece am crescut alături de foarte mulți tătari în copilărie”.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.