Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Explicația unei manifestări leșinate: Dragnea e istorie

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 14 noiembrie 2017 la 11:54, in Politics. 324 vizualizari Intra in discutie TaguriDNA, liviu dragnea, manifestare, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nrOD

Liderii PSD par să fi căpătat un ciudat reflex pavlovian: vin la DNA din proprie inițiativă, fără a-i mai cita nimeni în prealabil. Dincolo de glumă, spectacolul tragi-comic oferit ieri, cu ocazia audierii lui Liviu Dragnea, scoate la iveală cîteva adevăruri teribile, la loc de frunte fiind cel potrivit căruia liderul PSD e deja istorie.

Audierea lui Dragnea, ieri , la DNA, a fost precedată de un spectacol pesedist jenant, care s-a vrut o reeditare a celebrei manifestații de sprijin de acum aproape fix 20 de ani, cînd escrocul Gabriel Bivolaru a fost însoțit la Parchet, pe 25 noiembrie, de o armată de pesediști de calibru maxim.
O gafă totală de imagine, pentru PSD, la fel cum a fost și cea din 1997; măcar aceea avea o scuză, totuși. Și o anume forță.

În 1997, PSD se confrunta cu primul caz de politician post-decembrist judecat pentru corupție, era firească agitația din partid. În plus, în cazul Bivolaru existau unele probleme – acesta nu avea acces deplin la dosar – iar PSD s-a agățat de ideea necesității unui proces corect.
Chiar și așa, social-democrații au plătit scump solidarizarea cu escrocul, ani de-a rîndul, în planul imaginii.
Era o greșeală pînă la un punct de înțeles, într-un caz în premieră.

Nu a fost cazul ieri.

Liviu Dragnea abia dacă știa pentru ce e chemat la DNA, necum să se pună problema unui abuz, în cazul său. De altfel, chestionați de presă, pesediștii veniți să-l sprijine au declarat, ei înșiși, că Dragnea nu are nevoie de sprijin. Alții au spus că trebuie ajutat să depășească ”un moment greu”. Cam la fel cum unele familii își însoțesc băiețelul alintat să dea piept cu BAC-ul, mai sigur pe sine știind că neamurile îl susțin de sub geamul clasei.

În al doilea rînd, PSD știa deja, tocmai din experiența Bivolaru, ce înseamnă genul acesta de solidarizare.
Mai grav: în 1997, PSD măcar era partid de opoziție. Azi, la DNA au venit reprezentanții unui partid la putere, cu un vicepremier în frunte, în sprijinul președintelui Camerei Deputaților.
Un mesaj extrem de periculos pe care conducătorii României îl transmit în exterior.

În al treilea rînd, e cam neprincipială atitudinea pesediștilor de a face scut la DNA doar în jurul liderului cel mare; de ce nu au mers la parchet și cu Olguța Vasilescu sau cu Sevil Shaiddeh?
Slugărnicie?
În fine, ar mai fi de remarcat că, dacă tot era vorba de sprijin pentru un camarad ”într-un moment greu”, de ce au venit doar cîțiva pesediști, cînd Bivolaru, un simplu deputat fără funcții în partid, a adunat în jur tot leadershipul PSD?

La Dragnea au venit Paul Stănescu, Marian Neacșu, Claudiu Manda și Andrea Cozma, plus cîteva zeci de membri simpli. Pînă și în cazul lui Constantin Nicolescu a fost un deranj mai mare, cu mitinguri în mai multe orașe din țară.

Un semn clar că greii PSD nu mai sunt dispuși să-și pună pielea la bătaie pentru Dragnea, ba chiar că sunt împăcați cu gîndul că acesta e pe ducă.
Iar faptul că Dragnea a refuzat, pentru prima dată, să mai dea presei tradiționalele sale declarații voit bășcălioase, după ieșirea de la parchet, arată că situația e groasă.
Liderului cel mare, declarat suspect în dosarul Tel Drum, i-a pierit zîmbetul de pe buze.
Operațiunea debarcării sale de la șefia PSD pentru a fi înlocuit cu, foarte probabil, premierul Mihai Tudose, a intrat pe ultima sută de metri.
Zilele trecute, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, anunța că partidul are pregătite niște strategii în fața tăvălugului DNA; e vorba de același om care, în martie, declara, într-o intervenţie în direct la RTV: „Eu i-am reproşat lui Ponta că Adrian Năstase a avut trei copii în politică. Eu, Ponta şi Titus Corlăţean. Eu, dacă eram premier, nu aş fi lăsat ca Năstase să fie băgat ilegal în puşcărie, chiar dacă mutam Carpaţii. Nu vii cu sapa la partid, ci la muncă”.

Dacă mărețele strategii anti-DNA constau în prezența a 2-3 lideri în spatele lui Dragnea, iar dintre ei lipsește, întîmplător, chiar cel dispus să mute munții în apărarea altui șef de partid, atunci președintele PSD chiar e istorie. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.