Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Evreii îi mulțumesc lui Trump

Ieri, presedintele Statelor Unite a facut o declaratie istorica: a recunoscut Ierusalimul drept Capitala Statului Israel. Și a promis transferarea Ambasadei americane din Tel Aviv la Ierusalim. Reuven Rivlin, presedintele Israelului, i-a telefonat imediat, multumindu-i pentru „minunatul cadou” oferit intr-un moment cum nu se poate mai fast: implinirea a 70 ani de la proclamarea Israelului si 50 ani de la reunificarea Orașului Sfant-Ierusalim. „Era timpul să fie recunoscuta realitatea: Ierusalim este capitala Israelului”, a declarat fericit premierul Beniamin Netanyahu.

            Dar nu toata lumea se bucura de acest „minunat cadou”. În special palestinienii nu se bucura, nici statele arabe, nici conducatorii statelor europene, nici Rusia, nici China, și, bineinteles, nici ONU nu se bucura. Nahum Barnea, cunoscutul jurnalist israelian (Iediot Aharonot), crede insa ca, de data aceasta, ei gresesc si Trump are dreptate. Refuzul lumii vreme de 70 de ani de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului e o „greseala prosteasca”, rezultatul unei „diplomatii fricoase”. Gestul lui Trump nu poate fi o piedica in tratativele de pace israelo-palestiniene. Pur si simplu pentru ca asemenea tratative nu exista. Si nici nu se intrevad la orizont. 11 minute a durat citirea textului pregatit cu minutiozitate de Trump. Intre altele, a amintit si de solutia rezolvarii conflictului israeliano-palestinian prin creerea a doua state vecine si suverane: Israel si Palestina. „Daca cele doua parti vor fi de acord”, a conditionat presedintele american. Cuvinte care anuleaza toate bunele sale intentii. Trump ar fi trebuit sa anunte o data cu recunoasterea Ierusalimului capitala Israelului, si implicarea activa a Statelor Unite in realizarea pacii in Tara Sfanta.

            Motiv pentru care, multa lume considera ca presedintele acesta impulsiv si megaloman a daruit evreilor, acum, in preajma Craciunului si a Anului nou crestin, un „cadou otravit”.

            Practic, decizia lui Trump nu schimbă cu nimic situatia de facto din Tara Sfanta. E doar un gest simbolic. Gest care probeaza inca o data ca presedintelui american ii place sa se joace cu focul.

            Ierusalimul este cea mai sensibila problema a tratativelor de pace israeliano-palestiniene, care continuă de decenii, dar sunt inexistente. De fapt, in realitate, exista două Ierusalimuri, cel evreiesc si cel palestinian. Intr-un puseu patriotic, conducatorii Israelului l-au declarat „Ierusalimul unificat pe vecie”, dar orasul continua sa fie taiat in doua, cu etnii care nu se amesteca.  Nici vorbă de oras unificat. Nu politic, nu economic, nu cultural, nu demografic. Si asta poate ca e bine, pentru ca o data si o data, cand mintile politicienilor se vor aerisi, va exista o convietuire israelo -palestiniana normala, si Ierusalimul evreiesc va fi capitala Israelului, iar cartierele palestiniene din  Estul orasului vor  deveni capitala Palestinei. De aceea, toti presedintii americani predecesori lui Trump, si toti sefii de state europene si asiatice, si ONU, si cine vreti si nu vreti, au avut intelepciunea sa-i lase pe israelieni si palestinieni sa-si rezolve singuri cea mai spinoasa problema, cea a Ierusalimului, in tratative directe.

            Trump e insa...Trump. Si ca intotdeauna cand vrea sa se ocupe de probleme internationale isi  arata vocatia de piroman. Face ce face, si mai provoaca un incendiu, silindu-i pe toți sa devina pompieri.

            Palestinienii ameninta cu Intifada a treia. Liderul de la Ramallah ameninta cu intreruperea relatiilor cu Washington-ul, Turcia ameninta cu ruperea relatiilor diplomatice cu Israelul, Iordania ameninta nu stiu cu ce. In capitalele europene responsabilii, uluiti de gestul lui Trump, cauta o replica.

         Cehia, trecuta prin atatea catastrofe, a anticipat poate ce se va intampla in viitor, recunoscand Ierusalimul drept capitala Israelului si capitala Palestinei.

          Evreii i-au multumit frumos lui Trump, dar n-au iesit pe strazile Ierusalimului sa-si manifeste bucuria. Ierusalimul e de 3000 de ani capitala noastra.    

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.