Reteaua Corect

Europa - teren de luptă în războiul dintre Arabia Saudită, Irak, Iran şi Rusia

Scris de newsreporter in 19 noiembrie 2015 la 10:15, in Politics, International, Revista Presei. 2671 vizualizari 1 comentariu Tagurieuropa shortlinkhttp://crct.ro/nmMw

Potrivit ziarul Financiar, Irak, Arabia Saudită şi Iranul sunt pe cale să dezlănţuie în Europa un război de uzură al preţurilor ţiţeiului şi al cotei de piaţă. Principala lor ţintă este Rusia, o economie în recesiune şi izolată de occident. În octombrie, Arabia Saudită a început să concureze Rusia pe piaţa europeană a petrolului, mai precis pe cea est-europeană, unde îi au ca „aliaţi“ pe polonezi. Aceştia primesc petrol ieftin pentru rafinăriile lor.

Sursa imagine: en.wikipedia.org
De asemenea, saudiţii au redus preţurile pentru ţările din nordul şi vestul Europei şi pentru regiunea mediteraneeană la începutul lunii noiembrie, scrie Oilprice.com. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume. Rusia îşi trimite 70% din exporturile de petrol în Europa. Ţările europene sunt principala piaţă a producătorilor ruşi. Rezultatul acestui război pentru cotă de piaţă sunt preţuri mai mici. Ţiţeiul rusesc, Ural, ajunge de obicei în portul Rotterdam la un discount de doi dolari sau chiar mai puţin faţă de Brent, petrolul extras din Marea Nordului. În ultima vreme, însă, discountul a sărit la 3,5 dolari, potrivit Bloomberg. În raportul din noiembrie, OPEC notează că discountul Ural faţă de Brent „aproape s-a triplat în octombrie din cauza supraofertei, a reducerii marjelor de rafinare şi a livrărilor alternative din Orientul Mijlociu“. Exporturile de petrol şi gaze naturale contribuie cu aproape jumătate la veniturile guvernului de la Moscova. Exporturile de energie reprezintă 25% din PIB... Până când Arabia Saudită decide să-şi dezlănţuie ofensiva pe piaţa europeană, în regiune câştigă teren un alt competitor din Orientul Mijlociu, Irakul. De la mijlocul anului 2014, exporturile irakiene de petrol au crescut cu 40%, la peste trei milioane de barili pe zi. Livrări în Europa de un milion de barili pe zi în iulie şi august au adus cota de piaţă a Irakului la 17%, peste cea a Arabiei Saudite, conform datelor IEA. Însă pe tăcute începe să crească o nouă „ameninţare“ pentru cota Rusiei pe piaţa europeană a petrolului: Iranul. După ridicarea embargoului internaţional, exporturile iraniene ar putea ajunge în Europa chiar de anul viitor, potrivit analiştilor KBC Advanced Technologies.

Evenimentul Zilei:

Răspândirea rapidă a internetului și a terminalelor ieftine și accesibile a avut impact multiplu.Astfel a fost lansată primăvara arabă și formulele de coagulare a revoltelor cetățenilor activi pentru libertate și democrație, împotriva dictaturilor de dezvoltare, răsturnând regimurile autoritare prin spargerea zidului tăcerii și a lipsei de informații. Aceeași dezvoltare tehnologică a generat schimbări masive și la nivelul rețelelor teroriste și al instrumentelor de radicalizare, de unde și capacitatea de a genera autoradicalizare la distanță, crearea de lupi singurateci capabili să-și procure propriile ingrediente pentru a purta atacuri teroriste în sânul societăților occidentale, dar și instrumente de recrutare, identificarea potențialelor ținte pentru radicalizare sau convertire și condiționare pentru atacuri sinucigașe.

Digi24:

Jihadismul nu poate fi învins doar pe câmpul de luptă. Occidentul trebuie să combată mai ales fascinaţia tinerilor faţă de jihad şi de eroismul pe care li-l promit grupările teroriste. Este felul in care vede lucrurile Matei Vişniec. Într-un interviu, jurnalistul critică dur corectitudinea politică a Vestului când vine vorba despre islamismul radical. Are şi un avertisment: războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa. „Ne aflăm sub o formă de dictatură foarte subtilă, aceea a gândirii politice corecte. Iar uneori chiar şi intelectualii europeni, chiar şi intelectualii francezi nu au curajul să spună diverse adevăruri. În Franţa, de pildă, ceea ce se întâmplă în aceste cartiere, unde salafişti, unde Fraţii Musulmani, unde islamul radical şi-a instalat bazele şi a luat sub control şi tineri, şi spaţii să zicem fizice - pentru că unele cartiere pur şi simplu sunt sub controlul unor astfel de reţele invizibile uneori, aceste realităţi nu sunt nici foarte cunoscute şi nici nu se vorbeşte prea mult despre ele. Republica franceză nu a reuşit să-şi impună valorile în şcoli, n-a reuşit să-şi impună valorile, şi nici ordinea republicană, în unele cartiere. Din păcate, războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa. Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o expresie a unui război religios”, a apreciat Matei Vișniec.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.