Reteaua Corect
Cristian Unteanu

Europa pe marginea prapastiei

Astfel se intituleaza documentul semnat de Jean Dominique Giuliani, Presedintele Fundatiei Robert Schuman. Iata ce afirma in deschiderea acestui text: „Spectacolul pe care-l dau europenii in privinta crizei din Grecia e un adevarat dezastru. Discutiile lor legitime se duc in spatiul public si propaga nelinistea, divergentele dintre ei devin puncte de vedere separate in timp ce toata lumea stie ca, in final, Europa va veni in sprijinul Greciei. Se joaca de-a inspaimintatul reciproc, iar asta este foarte primejdios…. Paralizati de noul egoism care se revarsa asupra continentului nostru si care, sub forma diverselor populisme a extremismelor si retragerilor, conducand cetatenii inspre sentimentul de a vrea mai intai de toate sa pastreze ce au in loc de a-si imagina ceea ce pot construi si imparti in viitor, liderii politici europeni refuza sa abordeze singura problema reala: cum sa se indrepte catre un adevarat federalism care se impune inca de la nasterea Euro, moneda noastra federala?”.

Pledoaria sa merge in ideea continuarii politicilor de unificare a pietei comune, in special a dimensiunii financiare si a controlului bugetar. Aici intervine problema enorma cu care se confrunta in acest moment un Bruxelles aflat sub norii unei furtuni fara precedent: in momentul declansarii unei crize globale cu dimensiuni uriase, care este cel mai probabil scenariu la nivel UE?  Evident, in scenariul de tip pozitiv se arata ca liderii europeni, manati de solidaritatea aceea din discursurile politice festive, vor continua sa stoarca din resusele nationale pentru a astupa gaurile din ce in ce mai multe dintr-un cascaval din ce in ce mai straveziu. Asta presupune ca vor explica contribuabililor ca politicile severe de austeritate la care sunt supusi nu au numai menirea de a salva propria lor tara, dar si altele, chiar daca exista si riscul ca banii sa se duca in gauri fara fund si sa nu mai poata fi niciodata recuperati... Al doilea scenariu spune ca, respectand experiente anterioare ale istoriei, natiunile se vor retrage sub cochilia cat de cat protectoare a statului national si suveran, desprinzandu-se, temporar sau definitiv, de orice sistem supranational de constrangeri. Politice, economice, militare, sociale, etc.

Este intr-adevar un dans pe marginea prapastiei, cu atat mai tragic cu cat multe podurile de intors au fost taiate, iar in acest moment sistemul interdependentelor economice, sociale, de securitate intre tarile motor ale UE este atat de mare incat reintoarcerea la autarhia sistemelor nationale ar presupune cheltuieli enorme, practic imposibil de conceput in conditiile unei crize agresive. Dar exista intr-adevar o asemenea perspectiva reala? Circula acum la Bruxelles si o o teorie a unei maxi conspiratii globale in care semnele crizei sa fie aliniate in mod voluntar si pervers de guverne urmand un rationament machiavelic: trebuie ajutate cu orice pret tarile in deficit pentru a se evita contagiunea, trebuie scosi de urgenta bani prin marirea de impozite, populatia nu va accepta asta decat daca va fi indeajuns de speriata...Greu de crezut, deoarece  semnelele crizei sunt repetitive, au dominat piata mondiala in ultimii ani, nebagate in seama de nimeni sau bagatelizate petru ca erau jenante sau contradictorii cu agenda politica triumfalista nationala sau modiala dominata mult timp de efortul gigantic militar si economic terminat cu dezastrul din Irak si acum prefigurat in Afganistan. Sigur, putine au fost statele europene, precum Romania, care au avut siguranta totala ca in nici un fel nu vor fi afectat de precedenta criza mondiala. Numai ca si noi, si altii, am ales cu bunastiinta sa ignoram semnele prevestitoare. Despre ele, in editorialul de maine.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.