Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Esecul lui Kerry in Tara Sfanta

Trimisul special al presedintelui american Barack Obama , ministrul de Externe John Kerry, a aterizat in Israel de cinci ori in ultimele trei luni. Omul vine si pleaca, se intalneste cu Netanyahu si cu Mahmoud Abbas (Abu Mazen), sta de vorba cu responsabilii serviciilor secrete israeliene si palestiniene, mai sta de vorba si cu altii pe care mass-media nu i-a dibuit (inca!), si iarasi pleaca pentru ca sa anunte ca se va reintoarce peste cateva zile.

Americanul s-a ambitionat sa-i aduca fata in fata pe Netanyahu si Abbas si sa dea startul la tratativele israeliano-palestiniene. Tratative in care nici israelienii si nici palestinienii nu mai cred. Atata vreme cat aideea formulata de prim-ministru Netanyahu („doua state – pentru doua popoare”) in faimosul discurs tinut in urma cu doi ani in fata studentilor de la Universitatea Bar Ilan inca dadea sperante, aceste tratative erau asteptate de toata lumea. Intre timp au avut loc noi alegeri si Guvernul care s-a instalat la Ierusalim nu mai ia in serios declaratia lui Netanyahu. Chiar daca in fruntea Guvernului se afla acelasi Beniamin Netanyahu. Si aceasta pentru simplul motiv ca acest Guvern, dominat de politicieni de dreapta si extrema dreapta nu vede cu ochi buni infiintarea unui stat palestinian. Ministrul Economiei, Naftali Bennett, presedintele Partidului religios „Habayt Hayeudi” (Casa Evreiasca) a declarat ca sa auda toata lumea, in tara si peste hotare, Israel nu se va retrage din teritoriile palestiniene ocupate in „Razboiul de 6 zile”.

Peste 400.000 de evrei locuiesc in prezent in Iehuda si Somron (Cisiordania). Crede cineva ca ei vor putea fi vreodata evacuati?, intreaba amenintator Bennett. Si constructia in coloniile continua, fara intrerupere. Dar Netanyahu nu e apasat numai de Bennett si simpatizantii acestuia, ci si de masa de extremisti din propriul sau partid.

Netanyahu se afla intre ciocan si nicovala. El stie ca nu exista o alta solutie decat cea care va traduce in practica formula „doua state – pentru doua popoare”, altfel Israel va deveni un stat binational, cu o populatie palestiniana aproape majoritara, un stat apartheid, care nu-si va gasi locul in comunitatea statelor libere si democrate. Candva, premierul Ariel Sharon a avut curajul sa paraseasca Likudul, al carui presedinte era, sa infiinteze un nou partid, sa lichideze cateva zeci de colonii evreiesti si sa se retraga din Gaza. E posibila „saronizarea” lui Netanyahu?

Cand a sosit acum cateva zile in Israel, John Kerry era optimist. A alergat sarguincios intre Ierusalim, Ramallah si Amman dar n-a reusit sa faca mare lucru. A esuat acolo unde au esuat toti predecesorii sai, sa-i faca pe liderii celor doua popoare sa aibe incredere unii in ceilalti.

Kerry s-a intors la Washington cu coada intre picioare. Dar continua sa fie optimist. A anuntat ca revine la Ierusalim peste doua saptamani. Vara nu-i ca toamna. Daca cei doi adversari nu se aseaza la masa tratativelor, in toamna, palestnienii se vor adresa ONU-lui... 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.