Reteaua Corect

Șeful Pentagonului, turneu la Marea Neagră: când va ajunge în România

Scris de newsreporter in 18 octombrie 2021 la 10:39, in Politics. 433 vizualizari Intra in discutie Tagurigeorgia, lloyd austin, marea neagra, pentagon, românia, sef, turneu shortlinkhttp://crct.ro/nyA8

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni în Georgia, prima etapă a turneului său în regiunea Mării Negre cu scopul de a consolida alianţele cu ţările supuse presiunii Rusiei, transmite France Presse, potrivit Știripesurse.

După Georgia, Austin se va deplasa în alte două ţări riverane Mării Negre, Ucraina şi România, cu acelaşi mesaj de susţinere împotriva Rusiei, notează AFP. Austin este așteptat să ajungă în România, în cursul acestei săptămâni, informează Agerpres. 

Austin - primul şef al Pentagonului care vizitează această ţară din Caucazul de Sud din 2014 - va căuta să reînnoiască un program de formare militară şi va afişa angajamentul SUA faţă de Tbilisi, care cere de mai mulţi ani să devină membru cu drepturi depline al NATO.

"Dăm asigurări şi consolidăm suveranitatea ţărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse", a declarat presei ministrul american al apărării înaintea de începerea turneului său.

Trupele ruse staţionează în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud. Moscova se opune oricărei decizii în sensul unei evoluţii a statutului Georgiei de la ţara parteneră a NATO la membru pe deplin integrat.

SUA desfăşoară programe militare de ani de zile cu armata georgiană, concentrându-se pe interoperabilitatea cu NATO şi pe apărarea teritorială. Programul actual urmează să se încheie în decembrie.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden trebuie să acorde mai multă atenţie Georgiei pentru a evita o eventuală alunecare a ei spre Rusia sau spre China, apreciază David Kramer, cercetător în ştiinţe politice la Florida International University.

"Există temeri din ce în ce mai mari că guvernul este un pic prea flexibil cu Moscova", explică el, adăugând că "aceasta (se întâmplă) în parte din cauza frustrării simţite în urma absenţei progresului pe care îl constată în privinţa integrării în NATO".

Pentagonul consideră această regiune un potenţial punct fierbinte, în special de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Forţele aeriene şi navale ruseşti provoacă din ce în ce mai mult membrii NATO în Marea Neagră, scrie agenţia franceză de presă. În iunie, forţele ruse au ameninţat nave de război olandeze şi britanice care se aflau în largul Crimeii.

Washingtonul acordă atenţie problemelor legate de angajamentul său faţă de ţările situate la frontierele cu Rusia, în timp ce strategia sa se concentrează asupra regiunii Indo-Pacifice pentru a răspunde rapidei creşteri a puterii militare a Chinei, mai scrie AFP.

Ministrul american al apărării va aborda aceste probleme în cursul discuţiilor pe care le va avea joi şi vineri la Bruxelles la summitul cu omologii săi din NATO.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.