Reteaua Corect

Şeful DNA Braşov a hărţuit trei judecători timp de trei ani, apoi a clasat dosarul

DNA Braşov intră în galeria marilor abuzuri săvîrşite de procurorii ce s-au aflat în subordinea Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr! „Eroul” este chiar şeful DNA Braşov, Cornel-David Deca. El i-a anchetat timp de trei ani pe judecătorii Alexandru Şerban, membru CSM, Mirela Şerban, soţia acestuia, judecător la Curtea de Apel Braşov, şi Alina Mandu de la aceeaşi instanţă, după care, în 27 iunie 2018, a clasat dosarul, scrie Cotidianul.

Grav este că, în timpul anchetei, procurorul Cornel-David Deca a făcut presiuni teribile asupra unui inculpat dintr-un alt dosar pentru ca acesta să facă denunţuri neadevărate despre judecătoarea Mirela Şerban. La fel avea să facă şi cu ceilalţi judecători, aşa cum veţi vedea chiar în actul de clasare semnat de Cornel Deca!

Acum cîteva zile, am publicat un nou articol despre „Afacerea Romexterra”, despre care se spune de ani de zile că a fost o operaţiune a Binomului SRI-DNA. Puţini sînt cei care ştiu că acest dosar a fost deschis de vestitul procuror Horia Valentin Şelaru, devenit consilier al Laurei Codruţa Kovesi şi avansat apoi direct judecător la ÎCCJ, prin semnătura lui Traian Băsescu. Din acest dosar „Romexterra” s-au disjuns apoi mai multe dosare cel puţin bizare, între care chiar cel care a aruncat în aer afacerea tenebroasă, Dorin Lazăr Maior, preşedintele BNR’89, a fost condamnat pentru… şantaj, întrucît a denunţat uriaşa fraudă, iar soţia acestuia, Florina Maior, este condamnată în prima instanţă la 6 ani pentru… trafic de influenţă întrucît nu şi-a denunţat soţul!

Tocmai într-unul din aceste dosare disjunse din dosarul „Romexterra” a apărut şi declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu (pe care am publicat-o în articolul citat mai sus), care, în faţa instanţei, a spus că a fost ameninţat chiar de către procurorul Cornel-David Deca, şeful DNA Braşov, dacă nu face un denunţ împotriva judecătoarei Mirela Şerban de la Curtea de Apel Braşov, care era soţia judecătorului Alexandru Şerban, membru CSM!

Declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu a fost dată în ziua de 30 iunie 2018 în faţa Curţii de Apel Alba Iulia. Cu doar cîteva zile înainte, însă, pe 27 iunie 2018, chiar Cornel-David Deca, şeful DNA Braşov, a emis „Ordonanţa de clasare” în dosarul în care erau anchetaţi 3 judecători: Alexandru Şerban, fost membru CSM, Mirela Şerban, soţia sa, judecător la Curtea de Apel Braşov, şi colega acesteia judecătorAlina Mandu!

În această „Ordonanţă de clasare” chiar procurorul Cornel Deca, şeful DNA Braşov, confirmă declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu, căcidescrie cu lux de amănunte felul în care au fost hărţuiţi cei trei judecători timp de trei ani, încercîndu-se să se obţină probe împotriva acestora pentru a fi acuzaţie de luare de mită!

Pentru a înţelege mai uşor această situaţie, iată un scurt rezumat al derulării evenimentelor:

– Şerban Iulian Tiberiu era judecat pentru o altă infracţiune chiar de un complet din care făcea parte judecătoarea Mirela Şerban

– în acel moment, şeful DNA Braşov a crezut că inculpatul ar putea fi dispus să facă un denunţ împotriva judecătoarei Mirela Şerban, astfel că i-a cerut sub ameninţare să declare că judecătoarea i-ar fi cerut o sumă mare de bani

– avînd acel denunţ, procurorul Cornel Deca a deschis un dosar in rem împotriva judecătoarei, cerînd chiar măsuri specifice de supraveghere timp de trei ani!

– Şerban Iulian Tiberiu a fost condamnat în dosarul său la 7 ani de închisoare

– văzînd că ameninţarea sa faţă de denunţător nu mai sta în picioare şi constatînd că din toate măsurile de supraveghere (ascultarea telefoanelor, filaj etc) nu rezultă că judecătoarele ar fi avut vreo legătură cu denunţul lui Şerban Iulian Tiberiu, procurorul Cornel Deca a decis să clasaze dosarul în ziua de 27 iunie 2018, temîndu-se desigur că, dacă nu-l închide, dosarul ar putea să ajungă pe masa noii secţiei de investigaţii pentru magistraţi, înfiinţată recent

– trei zile mai tîrziu, Şerban Iulian Tiberiu avea să-şi retragă declaraţiile date în faţa procurorului Deca (denunţul la care face referire „Ordonanţa de clasare”) şi devoalează ameninţările procurorului Deca.

Textul „Ordonanţei de clasare” emisă de însuşi şeful DNA Braşov este incredibil şi reprezintă un adevărat „autodenunţ” dacă este pus faţă în faţă cu declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu dată în faţa Curţii de Apel Alba Iulia! Documentul acesta capătă relevanţă sporită abia acum, cînd am publicat declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu, care a demascat în faţa instanţei în ce împrejurări a fost obligat să facă acel denunţ împotriva judecătoarei Mirela Şerban. Iată cîteva fragmente relevante din „Ordonanţa de clasare”:

La baza sesizării acestor infracţiuni a stat declaraţia de inculpat a lui Şerban Iulian Tiberiu, declaraţia inculpatului Moroşanu Vasile, precum şi convorbirile telefonice şi în mediu ambiental interceptate în cauză cu autorizarea prealabilă a judecătorului, care se coroborează cu aceste declaraţii.

Ulterior, în dosarul nou format, 297/P/2015, în legatură cu aceste infracţiuni s-a dispus, prin ordonanţa din 03.05.2015, extinderea urmăririi penale in rem, reţinîndu-se că din actele dosarului, respectiv din declaraţia lui Şerban Iulian Tiberiu (dată în 19.11.2015 în dosarul 77/P/2015), din denunţul formulat de Moroşanu Vasile la data de 04.11.2015 şi declaraţia acestuia din data de 23.11.2015 (de asemenea în dosarul iniţial 77/P/2015), precum şi din denunţul formulat de Lascu Horia Liviu la data de 22.12.2015, rezultă că pentru a obţine o hotărîre favorabilă în apelul de la Curtea de Apel Braşov Şerban Iulian Tiberiu a dat o sumă importantă de bani, 20.000 de euro, prin intermediul altor persoane, unuia din judecătorii completului pentru a scăpa de condamnarea de 7 ani închisoare pe care a primit-o la Judecătoria Braşov.

Astfel, în declaraţia pe care a dat-o ca inculpat la data de 19.11.2015, Şerban Iulian Tiberiu a precizat, legat de această faptă, că Lascu Horia Liviu i-a promis că are influenţa necesară la Curtea de Apel Braşov pentru o soluţie favorabilă, achitarea sau cel puţin în prima fază trimiterea dosarului spre rejudecare. Înainte de primul termen de judecată acesta i-a spus apoi că a ajuns la una dintre judecătoarele din complet, doamna judecător Şerban, care însă nu doreşte să intre în contact direct cu (…), dar că pînă la primul termen pretinde 50.000 de euro. De asemenea, Lascu Horia Liviu i-a spus că judecata va fi amînată cîteva termene pînă cînd judecătoarea Şerban o va convinge şi pe cealaltă judecătoare să fie de acord cu soluţia dorită. Şerban Iulian Tiberiu a declarat apoi că întrucît cauza s-a amînat într-adevăr două termene, acest lucru i-a dat încredere şi a acceptat să dea banii pretinşi, dar a cerut la rîndul lui garanţii. I s-a spus că judecătoarea se va întîlni cu el în magazinul Carrefour, nu o să vorbească cu el, dar o să-i facă un semn că înţelegerea există. În ziua indicată, Şerban Iulian Tiberiu s-a dus la magazinul respectiv şi potrivit indicaţiilor primite a mers la un anumit raion unde a văzut-o pe judecătoare, care s-a uitat la el şi a dat din cap. În aceste condiţii, după ce i-a dat lui Lascu Horia Liviu 20.000 de euro, pentru diferenţa de bani a discutat cu martorul Ungureanu Bogdan să îl acopere în faţa soţiei, respectiv să afirme că banii au fost daţi unchiului lui. Şerban Iulian Tiberiu a declarat de asemenea că înţelegerea era ca în schimbul soluţiei dorite să dea în total suma de 200.000 de euro.

Audiat ca martor, Ungureanu Bogdan a confirmat aceste susţineri, declarînd că la sfîrşitul lui august – începutul lui septembrie Şerban Iulian Tiberiu i-a spus să ‘îi ţină spatele’ dacă o să fie întrebat de soţia lui despre banii pe care i-ar fi dat pentru un apartament, în sensul că să îi spună că a dat 14.000 de euro arvună în loc de 4.000 de euro cît dăduse în realitate. De asemenea, l-a întrebat dacă nu cunoaşte persoane de la care ar putea lua bani împrumut, sume mari, peste 10.000 de euro”.

Tot acest scenariu descris în „Ordonanţa de clasare” este absolut fantasmagoric, dovedindu-se că a fost pus la cale chiar de procurorulCornel-David Deca, şeful DNA Braşov, aşa cum a declarat în faţa instanţei însuşi denunţătorul Şerban Iulian Tiberiu!

Mai jos publicăm integral această „ORDONANŢĂ DE CLASARE” care, fără îndoială, va fi anchetată de noua Secţie de investigare a magistraţilor, căci ea conţine toate elementele unei anchete abuzive derulată pentru înscenarea unor împrejurări care să permită punerea sub acuzare a trei magistraţi: judecătorul Alexandru Şerban, atunci membru CSM, soţia acestuia judecătoarea Mirela Şerban şi colega acesteia, judecătoarea Alina Mandu!

Practic, se poate spune că celor trei magistraţi le-a trecut glonţul pe la ureche, căci şeful DNA Braşov a folosit timp de trei ani toate metodele pentru ai pune sub acuzare: denunţuri false obţinute prin ameninţare, supraveghere tehnică, înregistrări ambientale, martori sub acoperire, filaje prin mallurile din Braşov etc.

Aşa cum veţi vedea în acest document, procurorul Cornel-David Deca, şeful DNA Braşov, scrie că denunţătorul Şerban Iulian Tiberiu urma să fie prezent într-un mall, unde se afla judecătoarea Mirela Şerban, iar aceasta ar fi trebuit să dea din cap ca semn că este de acord să primească mită pentru a-l scăpa de condamnare! Vă daţi seama ce s-ar fi întîmplat dacă, la casă, vînzătoarea ar fi întrebat-o pe judecătoare dacă are bani schimbaţi, iar aceasta ar fi confirmat dînd din cap? În acel moment, procurorul ar fi fost gata chiar s-o aresteze! Din fericire pentru judecătoarea Mirela Şerban, pe camerele de supraveghere din magazin nu apare o asemenea scenă! Dar, mai bine să citim cu atenţie întreg documentul de clasare:

 

 

 

 

 

 

Fără îndoială, lectura acestui document incredibil va duce la aşezarea DNA Braşov pe lista structurilor de „elită” ale instituţiei conduse pînă de curînd de Laura Codruţa Kovesi! Trei judecători, dintre care unul, Alexandru Şerban, a fost chiar membru CSM, au intrat în vizorul procurorului Cornel-David Deca, şeful DNA Braşov, fiind hărţuiţi timp de trei ani în încercarea de a-i pune sub acuzare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, deşi chiar procurorul confirmă în „Ordonanţa de clasare” că fapta nu există!

Se observă că acest dosar clasat a fost disjuns din altul, care, la rîndul său, a fost de asemenea disjuns dintr-un alt dosar. Au fost ţinte multiple în această anchetă complexă, între care şi Dorin Lazăr Maior, fost deputat PSD şi preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, cel care demascase „Operaţiunea Romexterra” şi care avea să fie condamnat ulterior pentru… şantaj! Şi soţia acestuia, Florina Maior, a fost condamnată în primă instanţă pentru complicitate la cumpărare de influenţă, deşi la momentul aşa-ziselor fapte din dosarul clasat se afla împreună cu soţul său în Dubai!

Desigur, mulţi cititori se vor întreba, pe bună dreptate, de ce au devenit judecătorii Alina Mandu, Mirela şi Alexandru Şerban ţinta procurorilor DNA Braşov. Una dintre explicaţii ar fi faptul că numele judecătorului Alexandru Şerban apăruse la poziţia 32 în acel „Apel la integritate şi demnitate” trimis de UNJR către CSM în martie 2010, în care magistraţii scriau:

– „Solicităm C.S.M. să aibă o poziţie clară privind posibilitatea de a intra în şedinţa de judecată a acelora faţă de care a început urmărirea penală. Cerem C.S.M. măsuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar, încălcările Codului deontologic fiind la fel de nocive ca şi faptele de corupţie. C.S.M. are datoria sa analizeze nu doar comportamentul celor care sunt subiecţi ai unei anchete penale, dar şi comportamentul celor care au încălcat normele etice fără ca prin aceasta să se comită infracţiuni”.

– „Cerem suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători ulterior anchetaţi de D.N.A. au acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar. Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent şi discreţionar în care criteriile de numire într-o funcţie ce presupune demnitate şi onoare au devenit din ce în ce mai oculte”.

Şi cea de-a treia judecătoare din această anchetă a DNA Braşov, Alina Mandu, era în disgraţia procurorilor DNA, aceasta făcînd anul trecut o declaraţie absolut şocantă, aşa cum apare într-un document oficial, prin care spune că s-au exercitat presiuni asupra sa pentru a grăbi soluționarea unui dosar penal, subiect despre care cotidianul „Evenimentul zilei” a scris pe larg anul trecut. Alina Mandu a făcut cerere de recuzare într-un proces de evaziune fiscală „prin care face mențiunea expresă despre dosarul penal în cauză, că i se induce o stare de presiune pentru obținerea unei soluții în dosarul penal nr 524/64/2018 – într-un termen stabilit de alte persoane decât judecătorul cauzei”, aşa cum apare în dosar.

Dincolo de orice motivaţie, este absolut şocant felul în care însuşi şeful DNA Braşov Cornel-David Deca a coordonat această anchetă care-i viza pe cei trei judecători. Să iei în seamă datul din cap ca acceptare a mitei şi să nu închizi imediat dosarul cînd ai văzut că denunţătorul nici măcar nu recunoaşte în fotografii persoana despre care spune că i-ar fi dat mită este un semn că procurorul avea alte interese în acest dosar!

Faptul că, în final, chiar procurorul Cornel-David Deca a decis clasarea cauzei nu se datorează unei concluzii trase pe baza probelor (acestea existau încă din 2015), ci pentru că s-a temut ca declaraţiile denunţătorului să nu ajungă pe masa noii Secţii de investigare a magistraţilor! Iar teama sa s-a dovedit a fi una reală, căci, la numai cîteva zile de la clasare, chiar denunţătorul Şerban Iulian Tiberiu avea să declare în faţa instanţei că însuşi şeful DNA Braşov a făcut presiuni asupra lui să facă denunţuri împotriva lui Victor Ponta şi împotriva lui Dorin Lazăr Maior:

Iată că, după DNA Ploieşti şi DNA Oradea, între structurile conduse de Laura Codruţa Kovesi care au comis grave abuzuri prin încălcarea legii se înscrie cu dovezi irefutabile şi DNA Braşov, instituţie condusă de procurorul Cornel-David Deca, cel care i-a succedat mai vestitului Horia Valentin Şelaru, devenit acum judecător la ÎCCJ.

Sursa: Cotidianul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.