Reteaua Corect

​Şeful diplomaţiei chineze în SUA înaintea unei posibile vizite a preşedintelui Xi

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken îl va primi pe omologul său chinez, Wang Yi, la sfârşitul săptămânii la Washington, au anunţat luni înalţi responsabili americani, ceea ce ar putea prefigura o vizită a preşedintelui Xi Jinping în Statele Unite până la sfârşitul anului, scrie AFP, potrivit HotNews.

Vizita lui Wang Yi la Washington, prevăzută de joi până sâmbătă, intervine în urma multiplelor contacte din ultimele luni între americani şi chinezi care se străduiesc să "gestioneze în mod responsabil" tensiunile dintre cele două mari puteri rivale.

Apropierea chino-rusă, războiul din Ucraina şi, mai ales, cel dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas ar urma să se impună în discuţii, într-un moment în care comunitatea internaţională este îngrijorată de o escaladare a conflictului.

În acest sens, China a criticat decizia Statelor Unite de a bloca săptămâna trecută o rezoluţie a ONU care îndemna la o "pauză umanitară" între Hamas şi Israel.

Pentru Washington, întâlnirea cu Wang Yi va fi o oportunitate de a încuraja Beijingul să aibă "o abordare mai constructivă" în aceste două conflicte şi nu numai, a afirmat un înalt responsabil american, sub protecţia anonimatului.

Există multe puncte nevralgice în relaţiile bilaterale. De la Taiwan, pe care Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului său, până la activităţile Chinei în Marea Chinei de Sud, după cum demonstrează ultimul incident, cel al coliziunii între nave chineze şi filipineze pe care Washingtonul l-a deplâns ferm.

China s-a apropiat, de asemenea, de Rusia lui Vladimir Putin şi se străduieşte să-şi extindă influenţa în lume, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Este vorba despre "continuarea eforturilor noastre de a menţine deschise canale de comunicare" cu Beijingul şi "gestionarea responsabilă a competiţiei noastre", le-a declarat un alt responsabil american de rang înalt jurnaliştilor când a anunţat vizita.

Nu au fost furnizate detalii despre programul său precis ori dacă Wang Yi va fi primit de preşedintele american Joe Biden.

În cursul vizitei sale la Beijing în iunie, secretarul de stat Antony Blinken a fost primit de preşedintele chinez, mai scrie AFP.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.