Reteaua Corect

Șeful Armatei SUA confirmă pierderile Rusiei și vorbește de trei scenarii

Generalul Mark Milley a vorbit despre pregătirea forțelor armate ucrainene, dar și despre perspectiva ca războiul să se încheie anul acesta, scrie defenseromania.

Comandantul Armatei SUA a oferit un amplu interviu revistei Foreign Affairs, în care vorbește despre situația din Ucraina, dar abordează și relația dintre Rusia și China sau problema Taiwanului.

Potrivit generalului american, ucrainenii sunt pregătiți pentru contraofensivă, datorită asistenței militare din partea SUA și a altor parteneri occidentali, inclusiv echipamente și instruire, astfel că apărătorii Ucrainei au acum capacități ofensive mult mai mari decât anul trecut.

Milley a pus accentul pe instruirea militarilor Kievului. Șeful Armatei americane arată că, până la acest moment, au fost instruite și dotate aproximativ 9 brigăzi de trupe interarme, blindate și infanterie mecanizată.

”Ucrainenii au apelat la noi pentru ajutor militar, dar și pentru a le antrena, echipa, forțele armate (...) Sunt acum gata să atace, pot desfășura operațiuni ofensive și au și capacități defensive mult îmbunătățite față de ceea ce aveau acum un an. Așadar, cred că capacitățile lor au crescut semnificativ", a subliniat  Mark Milley.

De cealaltă parte, trupele ruse sunt mai slab echipate și instruite decât la începutul războiului, spune generalul. Pierderile Moscovei se ridică la peste 200 de mii de militari, ”poate chiar 250.000, o mulțime de victime ruși, uciși și răniți”, a spus  Milley. Șeful Armatei americane include la capitolul pierderi inclusiv militarii răniți.

Foto: Militari din armata rusă

Aceștia au fost înlocuiți cu prima tranșă de rezerviști mobilizați de aproximativ 200-300 de mii de militari. ”Deci mai sunt în jur de 200.000 de soldați ruși — prost conduși, nu foarte bine pregătiți, prost echipați, și nu foarte bine susținuți”, a mai subliniat șeful Armatei SUA.

 

Evoluțiile războiului din Ucraina

 

Generalul Milley a abordat și posibilele evoluții ale războiului. În opinia acestuia, ucrainenii sunt capabili de a conduce operațiuni ofensive complexe, dar rezultatul acțiunilor este greu de preconizat.

”Ar putea obține un succes semnificativ și ar putea prăbuși prima linie rusă. S-a mai întâmplat în războaiele anterioare — Primul Război Mondial, de exemplu.

Apoi există o posibilitate de succes parțial, un succes limitat.

Există și posibilitatea de a nu avea succes”, a spus generalul, care i-a în calcul și o a patra variantă a cursului războiului: ”Poate ucrainenii vor face o operațiune defensivă, iar rușii ar trebui să organizeze o operațiune ofensivă. Așa că vom vedea ce ne rezervă viitorul”.

Anul 2023 nu pare să fie finalul luptelor din Ucraina, crede generalul Milley: ”Oamenii raționali din Rusia vor ajunge la concluzia - peste câteva luni, un an sau doi - că costul depășește beneficiul și va fi este timpul să facă ceva, cel puțin din punct de vedere al negocierilor”. 

 

China, jucătorul-cheie deceniile următoare

 

Generalul Milley constată că situația geopolitică s-a transformat într-o ”lume tripolară”, cu SUA, China și Rusia, ca protagoniști, un scenariu mai complicat, crede generalul, decât situația din timpul Războiului Rece, în care existau doi poli de putere.

În aceste condiții, principalul obiectiv al Statelor Unite este acela de a împiedica formarea unei alianțe militare între China și Rusia. ”Vrem să ne asigurăm că Rusia și China nu formează un fel de alianță geostrategică, politică, militară împotriva Statelor Unite. Există câțiva indicatori care arată că China și Rusia se apropie”, remarcă Milley, care aținut să sublinieze că, până acum,China a evitat să furnizeze susținere militară Moscovei.

În privința unei posibile invazii chineze împotriva Taiwanului, generalul american ține să precizeze că lecțiile din Ucraina pot fi aplicate la nivel de principiu. ”O invazie a Taiwanului de către China nu va arăta ca o invazie a Ucrainei de către Rusia”, întrucât condițiile geografice sunt complet diferite.

Totuși, chinezi au tras cu siguranță o lecție din eșecul Rusiei din Ucraina, spune Milley: ”Războiul real este puțin diferit de războiul pe hârtie. Și când mor oameni, iar tancuri reale și vehicule de luptă ale infanteriei sunt aruncate în aer și au loc confruntări reale, lucrurile nu merg exact așa cum ai putea crede”.

defenceromania

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.