Reteaua Corect
Ioan Spanu

Efectul neașteptat al moțiunii de cenzură asupra presei și analiștilor politici

Scris de Ioan Spanu in 15 septembrie 2021 la 12:02, in Politics. 547 vizualizari Intra in discutie Tagurianalisti politici, motiune de cenzura, presa shortlinkhttp://crct.ro/nyqp

Pînă la depunerea moțiunii de cenzură de către AUR și USRPLUS știam foarte bine care sînt taberele înaintea Congresului PNL, dar nu numai cele din PNL, ci și din rîndul televiziunilor, al analiștilor politici, al moderatorilor sau editorialiștilor. Le puteam arăta cu degetul: ăia erau cu Cîțu, ăilalți erau cu Orban.

Odată cu depunerea moțiunii de cenzură, dintr-o dată, lucrurile s-au schimbat radical: toată lumea a prins drag de Florin Cîțu, care, încurajat de acest sprijin neașteptat, s-a și autoprezentat ca fiind Superman!

Și asta tocmai acum, cînd Ludovic Orban, văzîndu-se izolat în partid, deși este președintele acestuia, și-a redescoperit discursul care l-a consacrat acum cîțiva ani buni, bazat pe valorile pe care le cam abandonase de cînd striga ca un bezmetic „ciiine esteeeee generaaaalul?” : biserica, familia, tradițiile.

Cititorii noștri își amintesc, desigur, că în ultimii ani l-am pus la zid pe Ludovic Orban, subliniind mereu că, din calul nărăvaș care era cîndva, a ajuns mîrțoaga pe care o călăresc în mod batjocoritor și Klaus Iohannis, dar și Florin Cîțu sau Rareș Bogdan, acompaniați de rîsul Alinei Gorghiu și chiar ale Ralucăi Turcan  sau cînd îi atrăgeam atenția: „Măcar acum să priceapă și Ludovic Orban: mîhnirea și umilința la care este supus azi nu este altceva decît ceea ce i se întîmplă unei gloabe care a fost cîndva un cal nărăvaș! Dacă ar avea un strop de minte, s-ar retrage din cursă acum, înainte de Congres, pentru a nu cunoaște toate tenebrele umilinței, căci nu numai soarta lui deja s-a decis, ci a întregului PNL, pe care Iohannis și Cioloș l-au amanetat curentului progresist care-și propune să distrugă tot ce ține de specificul național”.

Se pare că abia acum a apucat să citească avertismentele noastre și, din păcate pentru el, este cam tîrziu și vede pe pielea lui cîtă dreptate am avut.

Dar, orice s-ar spune, că face totul în interesul lui sau că face jocul cuiva, trebuie să recunoaștem că, în privința deciziilor sale în cazul moțiunii de cenzură, Ludovic Orban a procedat absolut corect, respectînd atît Regulamentul camerelor, cît și Constituția României.

PNL, PSD și UDMR au înființat USL-2 și-un sfert

Culmea culmilor! Exact acum este atacat extrem de dur din toate părțile: în mod firesc, de cei din tabăra Cîțu din PNL, dar în mod cu totul inexplicabil, și de cei care pînă mai ieri cereau demisia sau demiterea lui Florin Cîțu pentru Dosarul din SUA și care, la fel de inexplicabil, acum par să-și pună în joc credibilitatea prin susținerea celor care vor ca Florin Cîțu să rămînă Prim-ministru!

Pînă și PSD, cu Marcel Ciolacu în frunte, îl apără cu dinții pe Florin Cîțu de parcă ar fi de-al lor și îl pun la zid pe Ludovic Orban, cîntînd la unison aria pe care o dirijează Klaus Iohannis, al cărei final este cît se poate de asumat: Cîțu să rămînă Prim-ministru măcar pînă la Congresul PNL!

Și asta face și presa apropiată de PSD. Iar asta nu e o situație normală. Ce au acum cu Orban? Ce așteaptă ei acum de la Cîțu?

Aceasta este adevărata mascaradă la care asistăm de cîteva săptămîni: că moțiunea de cenzură care ar fi putut și ar fi trebuit să-l debarce pe Florin Cîțu din fruntea guvernului, a devenit pe neașteptate o uriașă gură de oxigen, care l-a făcut și mai sigur pe el, căci pînă ieri îl mai avea alături doar pe Klaus Iohannis și plutonul din jurul lui Rareș Bogdan, iar acum se vede susținut și de PSD, împreună cu armata sa de jurnaliști, cea care pînă la moțiune trăgea în el din toate pozițiile!

De analiștii politici, ce să mai vorbim? Ei, ca vectori de opinie, au abandonat in corpore independența, devenind peste noapte activiști ai taberei Cîțu din PNL!

Văzut din afară, spectacolul este de-a dreptul grotesc.

Stimați cititori, este vreunul dintre dumneavoastră care, după apariția dosarului american al lui Florin Cîțu, să nu spună, măcar în gînd, că bețivanul/drogatul/pușcăriașul trebuie să-și dea demisia, iar dacă nu o va face va trebui musai să fie demis de Iohannis? Întreb și eu.

Ei, bine, nu numai că Florin Cîțu n-a demisionat și nici n-a fost demis, dar, iată!, nici măcar acum, cînd s-a depus împotriva lui o moțiune de cenzură, nu va pleca din fruntea guvernului pentru că este susținut de cei care păreau că-i sînt principalii adversari: PSD-iștii. Și, cînd spun PSD-iștii, mă gîndesc mai ales la cei din pădure!

Gâdea joacă pe fenta Cîțu PSD poate iese un USL

Că se fac jocuri, calcule și scenarii care, dacă moțiunea de cenzură va trece, să-i pregătească lui Cîțu de pe acum un post călduț la Senat sau la Banca Națională – nu mai contează. Să-l pună unde vor ei, din moment ce aproape toată lumea îl „susține”, vorba lui Mircea Badea.

Numai că, memorie bună încă avînd, eu mă întreb: unde sînt nemernicii care îl susțineau deșănțat pe Ion Iliescu în timpul Mineriadei și în toată perioada cît a fost jupînul țării? Unde sînt cei care îl susțineau deșănțat pe Traian Băsescu în timpul celor două suspendării și în toți cei zece ani cît a fost și el jupînul țării?

Le-a fost cumva rușine ulterior? Nici vorbă. Uitați-vă-n jur și, dacă n-au plecat din lumea asta, veți vedea susținîndu-l acum pe Florin Cîțu pentru că așa cere Klaus Iohannis! Și dacă ne uităm la noi, oamenii simpli, avem curajul să ne întrebăm dacă nu cumva și noi am făcut același lucru, manipulați sau de bună voie, în toți acești 30 de ani?

Zegrean, contrazis de Toni Neacșu pe tema moțiunii

Asta mi-a făcut mie această moțiune de cenzură: mi-a deschis ochii să văd că tinerii care au acum 25-30 de ani sînt identici cu cei de 25-30 de ani care-l votau pe Ion Iliescu acum 30 de ani! Și dacă sînt la fel, de ce să mai sper eu că ei vor dori altceva decît ce a fost mereu în acești 30 de ani de la Revoluție?

Adică o societate cu capul plecat, în căutarea unui tătuc, așteptînd de la el să-i spună ce să facă și ce să gîndească, o societate în care libertatea nu este neapărat ceva bun, una în care, în loc să muncim pentru un proiect de țară care să schimbe țara, preferăm să rostogolim acel principiu devastator: să ni se dea!

Augustin Zegrean, fost președinte CCR, a rămas la stadiul de jurist la BJATM

Bună moțiunea asta de cenzură! Măcar m-a ajutat să nu mai sper și să nu mai aștept ceva care să schimbe radical lucrurile. Căci, să alegi între Cîțu, Ciolacu, Rareș, Orban, Grindeanu, Dâncu, Cioloș, Barna, Clotilde, Fritz, Turcan sau Gorghiu, sperînd că unul dintre ei o fi mai bun, nu este o alegere în sine, din moment ce ni se spune să alegem între ce ni se dă.

Iar ce ni se dă… Vai, mama noastră!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.