Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

E un urias scandal! Ce e de facut?

Din nou despre Rosia Montana. In timp ce romanii umbla bezmetici, legati la ochi, in lumea larga lucrurile se misca. Miliardarul Beny Steinmetz, artizanul escrocheriei bursiere Rosia Montana, este investigat. La greu. Iar la noi 22 de oameni s-au blocat in subteran, in muntele de aur din Apuseni, in timp ce, in capitala si in alte orase ale tarii, cetatenii solicita ingroparea proiectului. Care poate fi solutia?

Adevarata afacere, care s-a derulat fara sa fi fost extras vreun gram de aur, este cea bursiera. In care rechinii, cumparand si vanzand actiuni la bursa de la Toronto, au castigat sume fabuloase. Si nu au fost simple speculatii. Ei au beneficiat de informatii privilegiate, adica obtinute ilegal. Au lucrat mana in mana cu demnitari ai statului roman pe care i-au platit la greu. Vor urma si dovezile in acest sens. Pana una-alta, miliardarul Beny Steinmetz da in fiecare zi, la Geneva, in Franta si in Statele Unite, nas in nas cu cei care il investigheaza. Suspectat fiind ca in diferite afaceri cu aurul, desfasurate in tari din lumea a treia, a mituit inalti demnitari.

In timp ce protestatarii anti-Rosia Montana demonstreaza, 22 de salariati Gold Corporation s-au inchis in mina. Si unii, si altii au dreptate. La fel cum dreptate a avut Victor Ponta, trimitand, in calitate de premier, catre Parlament proiectul de lege care poate pune pe picioare sau ingropa proiectul si la fel cum dreptate au si toti parlamentarii, printre care ma numar, care il vor respinge.

Intre timp, chiar eu am prezentat dovada super-scandaloasa ca exista, chiar la comanda Ministerului Economiei, un procedeu, atestat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marcii, dar si pe plan international, de extragere curata, fara cianuri, a aurului.

Ce e de facut? Pe scurt, sunt de facut trei lucruri. In primul rand, sa fie respins in Parlament proiectul, la capatul cuvenitei dezbateri. In al doilea rand, simultan cu ceea ce va face Parlamentul, Guvernul sa-si trimita un inalt reprezentat la Rosia Montana, imputernicit sa stea de vorba cu cele circa o mie de familii de acolo si sa le promita, in numele statului, o soarta mai buna. Vreau sa ma fac bine inteles, si in Moreni oamenii mor de foame pentru ca singura industrie de acolo a fost distrusa. Numai ca la Rosia Montana familiile disperate au fost otravite, ani de-a randul, cu o falsa speranta. De aceea, acolo rezolvarea problemelor sociale este mai urgenta. Guvernul trebuie sa vina cu o solutie pluri-industriala. Cu o alternativa. Si asta repede. In al treilea rand, asa cum se deruleaza evenimentele, se impune de urgenta declansarea unei anchete severe. Chiar de catre Parlament. Trebuie sa aflam de ce inventia romaneasca a fost ignorata, cine si de ce a acordat companiei canadiene concesiunea si dreptul de explorare si exploatare, in ce conditii, care sunt categoriile de persoane mituite, cine au fost cei care au primit mita sub diverse forme, ce legi s-au incalcat si cum au fost manipulate cele o mie de familii din zona.

Daca clasa politica romaneasca va avea taria sa taie acest nod gordian – si procesul chiar a inceput –, atunci ea va trece probil cel mai important examen al istoriei recente. Daca nu, Romania va ramane, in continuare, in noroiul in care s-a instalat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.