Este de așteptat ca miniștrii UE să aprobe în unanimitate aderarea Croației, dacă nu va apare vreo surpriză, mai notează France Presse.
Joi dimineață, Germania a transmis iar că susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen. Ministrul german de interne Nancy Faeser a declarat joi, la Bruxelles, că nu împărtășește opoziția Austriei față de extinderea zonei de călătorie fără vize.
„Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință. Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă. Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei", a declarat Faeser reporterilor înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.
Tot joi dimineață, înainte de Consiliul JAI, ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat joi că țara sa este în favoarea aderării Croației, României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație Schengen.
„Franța consideră că aceste trei țări au făcut eforturi foarte substanțiale... nu există prea multe lucruri care să se opună aderării lor", a declarat el.
Ministrul român de interne a spus joi dimineață, la Bruxelles, că este încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România în ce privește aderarea la spațiul Schengen, precizând însă și că „vom accepta orice compromis în interesul României”.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut că România are în față două soluții de compromis în cazul aderării la Schengen.
„În momentul de față soluția de compromis în ceea ce priveste azi votul din JAI spre care ne îndreptăm este decuplarea de Bulgaria care ne-ar oferi posibilitatea ca România să adere în tomana lui 2023, undeva în octombrie - noiembrie. O altă soluție este ca România și Bulgaria să sesizeze Consiliul European și să aștepte de acolo o decizie favorabilă aderărării în spatiul Schengen”, a declarat el.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.