Reteaua Corect
Cozmin Gusa

Dramele din Turcia și Siria oferă omenirii o lecție amară

Scris de Cozmin Gusa in 08 februarie 2023 la 12:10, in Politics. 561 vizualizari Intra in discutie Taguricutremur, lectie, razboi, Siria, turcia, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nARo

Suntem conduși de oameni preocupați de război și îmbogățirea potentaților.

Imaginile cu dezastrul din Turcia și Siria te lasă mut de tristețe, iar cifrele bilanțului civililor morți nici nu pot fi procesate de către creierele noastre. Sub emoția puternică a zilei de ieri, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru ajutor de urgență, avem un număr uriaș de cetățeni ai planetei care au dat mesaje publice de solidaritate și compasiune, și-au oferit ajutorul de tip individual, iar țări precum Israelul, aflate în divergență sau beligeranță cu Turcia sau Siria, au acționat operativ pentru a ajuta. La toate nivelurile s-au resimțit o mare tristețe și compasiune pentru asemenea dramă, dar și o descumpănire uriașă, oamenii pricepând că, oricât de evoluați ne-am considera din punct de vedere tehnologic, nu putem lupta atunci când natura se dezlănțuie la un asemenea nivel, de tip devastator.

Scriu azi sub imperiul tristeții, dublată însă de revolta generată de informația conform căreia oameni de știință calificați au avertizat din timp despre ce avea să se întâmple în zona cutremurelor, și nu o dată, ci de zeci de ori în ultimii ani. Turci, olandezi sau de alte naționalități, oameni ce pricep și studiază Fizica Pământului, au fost ignorați atunci când au clamat și demonstrat necesitatea urgentă a relocării cetățenilor ce trăiau în zona vizată de acest cutremur, cu potențial de cataclism. În cel mai bun caz avertismentul lor a fost tratat drept știre senzațională, dar au fost destui oficiali interesați care i-au tratat drept conspiraționiști pe oamenii de știință. Oamenii de rând, o masă amorfă ce-a fost îndobitocită în mod programat, n-au reacționat nici ei, convinși fiind că cei ce le poartă de grijă în baza faptului că sunt plătiți din taxele lor, ar acționa dacă ar fi vorba despre un pericol real și iminent. Nu mai e așa demult, și nu doar în Turcia și Siria, conduse de regimuri autocratice preocupate de perpetuarea la putere sau de războaiele de supraviețuire statală iscate în mod cinic, ipocrit și pervers de către hegemonii lumii contemporane, dar se întâmplă în mod similar și în lumea occidentală ce se autodenumește civilizată tocmai în baza unui contract social prezumat, ce stabilea datoria grijii aleșilor față de alegători, contract despre care știm deja că nu mai e respectat. Doar natura mai blândă în partea noastră de lume ne-a ferit până acum de cataclisme ca cel din Turcia-Siria, deși supraviețuitorii cutremurului din România din 1977 sau cei ai uraganelor din New Orleans pot depune mărturie contrară.

Lăcomia, cinismul, dublate de prostia celor puși la conducere, ne fac azi ca, în ciuda progreselor uriașe ale științei și tehnologiei, datorate inteligenței umane (!), să nu putem acționa preventiv nici măcar în cazul unor evenimente prevăzute a fi devastatoare pentru oameni, fie că vorbim despre cutremurul recent, fie că vorbim despre războiul din Ucraina. Dac-am avea imagini televizate și ale carnagiului din teritoriile ucrainene, e limpede că un val mondial de compasiune și solidarizare ar putea bloca războiul și ar genera rapid negocieri de pace. Dar aceste imagini nu se oferă publicului și, în mod similar cu decredibilizarea oamenilor de știință ce-au avertizat despre cutremurul din Turcia-Siria, se operează și-n cazul geopoliticienilor ce insistă să reclame potențialul megadistructiv pentru omenire al confruntării NATO-Rusia de pe teritoriul ucrainean. La ce putem spera? Poate doar la faptul ca măcar în baza instinctului de conservare, că de victoria rațiunii nu poate fi încă vorba, oamenii de știință valoroși, cu porniri umanitare, să fie ascultați și lăsați să se exprime liber asupra potențialelor pericole reale (și nu inventate în baza strategiilor potentaților!) ce amenință planeta.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți și să aline suferința familiilor lor!

Cozmin Gușă

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.