Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Dragnea a intrat în dispozitiv de luptă, opoziția se joacă la nisip

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 11 martie 2019 la 13:14, in Politics. 190 vizualizari Intra in discutie Tagurialegeri, dragnea, electoral, mesaj, opozitie, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nu8P

Un film pe care l-am văzut iar și iar înaintea alegerilor: în timp ce pesediștii sună mobilizarea ca pentru război, opoziția se comportă de parcă ar fi concesionat bătălia electorală unor firme private. Ori structuri oculte, să zicem. Invariabil, după eșecul la urne, apar scuzele (s-a furat masiv, au existat sabotori, electoratul a fost înșelat șamd), eventual ceva răfuieli interne și tăieri de capete, dar butoanele ajung pe mîna social-democraților, iar opoziția rămîne cu ”satisfacția” de a fi încercat.

Nu altfel par să se petreacă lucrurile și acum.

De cîteva zile, spre exemplu, PNL, USR ori PLUS sunt preocupate de cauza procurorilor și a lui Kovesi, personal, (pentru că fosta șefă a DNA candidează la postul de procuror șef european pe cont propriu, nu propusă de statul român), ori de răfuielile dintre ele. Scandalul blocării alianței PLUS-USR a scos la iveală, spre exemplu, ura masivă pe care o nutresc liberalii față de cele două partide.
O ură și o ciondăneală ca între Șora și CTP.
PMP, la rîndul său, e isterizat pe alianță pe motiv că oamenii lui Cioloș vor avea acces în secțiile de vot, în timp ce popularii, nu.
În fine, PNL e foarte preocupat să strîngă bani pentru mesajele pe Facebook, adic un fel de politică de salon, cu mînecuțe albe, imaculate și să defileze cu poza Laurei Kovesi, procurorul apolitic.

În vremea asta, PSD și Liviu Dragnea au intrat în veritabil dispozitiv de luptă.
În decurs de vreo săptămînă, Dragnea a mers în trei județe și a ținut, de fiecare dată, discursuri în fața poporului pesedist local.
Discursuri despre care presa nu prea a scris mare lucru, pe fond, pentru că era ocupată cu relatarea huiduielilor pe care le-a primit liderul PSD de la unii cetățeni din Reșița, Tg.Jiu sau Slobozia.
Nici PSD nu pare să fi avut interesul difuzării pe scară largă a mesajelor lui Dragnea, deși ar fi avut ceva posibilități la îndemînă. O explicație ar putea fi că PSD vrea să își mobilizeze baronii fără a face valuri exagerate în exteriorul țării, pentru că atacurile lui Dragnea nu se limitează la opozanții politici.
Merita urmărit cu mare atenție felul în care liderul PSD a slobozit cîinii războiului din lesă, atacînd violent și bine plasat.
Atac la UE, la oficialii europeni, la corporațiile multinaționale, la procurori, la anticorupție, la serviciile secrete, la președintele Iohannis, la partidele de opoziție. Nu a scăpat nici măcar Prima Doamnă de tăvălug. Totul dublat de mesaje de prietenie către baroni, către greii partidului, apel la îngroparea securii războiului, acolo unde e cazul, ba chiar mesaje de dragoste către iubită, așa, pentru edulcorarea atmosferei. Și evocarea obsesivă a majorării pensiilor de către actuala guvernare, plus promisiuni financiare.
Ghergheful pe care Dragea îți țese discursurile populisto-eurosceptice îl constituie monstruoasa acțiune de demonizare a PSD, cum o numește el, la pachet cu îngenuncherea României de către ”stăpînii” de afară. Și pentru toate astea, Dragnea promite răzbunare. Promite că vinovații vor plăti.

Să vedem cîteva dintre mesajele de război ale liderului PSD:

Nenorocitul program de demonizare a PSD

”Eu, și mulți alți colegi, și, în general, PSD am fost făcuți ținte pentru a fi mânjiți, pentru a fi demonizați, pentru a fi ciumați. De ce? Pentru că potențialul nostru de creștere pentru ei este inimaginabil. Ei nu și-au putut imagina că în decembrie 2016 acest partid căruia îi fusese condamnat președintele în aprilie 2016 pentru marea „corupție” de la referendum a reușit să câștige alegerile locale și alegerile parlamentare cu un scor foarte mare, cel mai mare scor istoric luat de un partid în România. Atunci și-au dat seama că potențialul nostru este uriaș și exact de a doua zi după alegeri au început acest program nenorocit, monstruos de demonizare a unui partid”.

Noua Securitate a băgat șefi de trusturi de presă la pușcărie

”Până când noi să preluăm guvernarea în ianuarie 2017, în România putem spune că, practic, a funcționat omerta, legea tăcerii. Foarte puțini oameni – aici îi cuprind pe acei jurnaliști din România – au avut mereu curajul să spună adevărul, cu toate riscurile la care s-au expus, cu șefi de trusturi de presă băgați în pușcărie pentru ca trusturile lor de presă să se facă preș la noua Securitate. În rest, să nu se vorbească despre adevărurile economice, despre austeritate, despre locul nostru real în Europa, despre ceea ce ar merita românii cu adevărat, despre protocoalele secrete din justiție, despre pervertirea actului politic, despre măsluiri de alegeri în sufragerii, despre sărăcia în care erau ținuți românii ca să nu scoată capul, ca să nu vorbească și ca să nu creadă că au dreptul să trăiască mai bine”.

Justiția din România, pe bază de protocoale cu serviciile

”Nu mai vrem să funcționeze în continuare acest sistem care a corupt justiția și care încearcă să o corupă în continuare, ca să spunem lucrurilor pe nume. În condițiile în care un serviciu secret, și anume SRI, are protocoale secrete cu Înalta Curte de Casație și Justiție, cu DNA, cu Parchetul General, în condițiile în care ofițeri de la SRI stăteau pe culoarele acestor instituții, se mai putea avea încredere în actul de justiție în România?”

Vinovații vor plăti

”Cei care au făcut aceste lucruri trebuie să plătească, indiferent cine îi susține, de aici sau de afară. Întrebarea care se pune este dacă toți ne regăsim – pentru că l-am avut – curajul necesar să spunem aceste lucruri și să ne batem pentru ele sau vrem să rămânem în continuare sclavi în propria țară?”

Nu am intrat în UE ca să fim terorizați

”Sunt un pro-european convins și un pro-american mult mai convins. Sunt foarte atent la cuvinte. Dar noi am vrut să intrăm în UE pentru o viață mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică și teroare. Am vrut să intrăm în UE pentru a avea acces la dezvoltare și pentru a avea un minim respect. Nu cerem mai mult respect decât dăm noi, decât oferim noi. Ne-am purtat și ne purtăm frumos în continuare. Cerem doar dreptul de a fi ascultați, de a pune pe masă niște argumente. Nu se poate ca tot ceea ce spunem noi, tot ceea ce facem noi să fie criticat, lovit, blocat, iar ceea ce spun ceilalți, o listă întreagă de minciuni, să fie luat de bun fără o minimă verificare. Este mult ceea ce cerem? Este mult că ne dorim și noi micul nostru colț de lume, al nostru?”

Companiile străine să-și plătească impozitele în România

”Nu vreau să fac acum calcule economice, nu e cazul în această conferință, dar în acel taler de 17 miliarde de euro se adaugă mult mai multe lucruri și e bine că se adaugă. E bine că companiile străine câștigă miliarde în România. Au venit, vin și să vină în continuare, îi primim cu brațele deschise, dar vrem și noi, ca în alte țări, să plătească impozitele aici”.

Occidentul ne-a sabotat agricultura în mod voit

”Să vorbim despre agricultură și despre alimentație. Ani de zile, agricultura a fost Cenușăreasă, „Să nu o dezvoltăm, să nu investim”. Haideți să ne aducem aminte – nu neapărat cei tineri, dar cei care suntem mai în vârstă – anii 1997-98. Mai țineți minte filmele cu porcii de la ComTim care rodeau zăbrelele de foame? Atunci ni se spunea că în nicio societate unde e piață deschisă și economie de piață nu se concep subvenții în agricultură. Cu totul întâmplător, în câteva luni de zile peste graniță a apărut un complex de porci mult mai mare. 1.500.000 de locuri de muncă au fost desființate într-un an, când s-au închis fabrici după fabrici, uzine după uzine. Este naționalism nebun dorința de a începe reindustrializarea României? Noi n-avem dreptul nici la patriotism, adică n-avem dreptul nici măcar să ne iubim țara, fiind parteneri în Europa?”

Cioloș – omul serviciilor secrete străine și groparul agriculturii românești

”Pe de altă parte, o să avem o listă cu niște oameni care, cel puțin de doi ani de zile, nu fac decât să arunce în România ură, venin, otravă, noroi, pietre și să ne înjure pe noi. Mai nou, am văzut că se pun pe afișe cu un procuror. Deci, este cea mai clară dovadă de politizare a justiției pe care cineva și-a asumat-o, respectiv PNL, condus – încă, am înțeles! – de domnul Orban, până nu îi ia partidul Rareș Bogdan. Așa se aude la București! De asemenea, mai e o alianță cu unii, minus-plus, cu unul care a fost prim-ministru în această țară și care a făcut tot ce i-a stat în putință, dar tot ce i-a stat în putință, ca subvențiile din agricultură să ajungă aproape cu un an întârziere. De ce? Avea cumva vreun interes? Era vreo țară străină interesată ca agricultura din România să nu meargă? A avut el vreo legătură cu vreun serviciu secret străin? Nu știu și nu cred, dar poate răspunde. Mare grijă ce răspunde, că informațiile atât de repede au început să circule acum, că niciodată nu știi de unde primești un răspuns”.

Opoziția vrea să desființeze proprietățile

”Sunt oameni din aceste partide care îmi spuneau și am citit zilele trecute că unul dintre obiectivele lor este să desființeze proprietatea. Dincolo de nonsensul acestei dorințe asumate, poate ne aducem aminte că sunt mulți români care au murit pentru proprietate, pentru bucata lor de pământ și care își muncesc pământul, care-și construiesc o casă, care își cumpără o mașină, adică au și ei acolo averea lor mică sau mare, dar au proprietatea lor. Ce vor acești oameni? Să desființeze proprietatea, adică să fim otova, eventual niște sclavi, angajați ai cui? Comuniștii mai aveau această idee, „Mai ușor cu proprietatea, lasă și casa, lasă și terenul, ai ceva în folosință, dar mai ușor cu proprietatea”. Poate să meargă în Coreea de Nord, acolo bănuiesc că poate să facă o carieră politică”.

Despre stăpînii de la Bruxelles

”De asemenea, românii au de ales între noi și ceilalți, care au votat împotriva acestei țări la Bruxelles și vor să voteze în continuare și vor să denigreze în continuare. De ce? Pentru că ei nu se vor bate pentru această țară, ci pentru stăpânii lor, așa cum primesc ordine”.

Nevasta președintelui, audiată noaptea, ca hoții

”Klaus Iohannis arată încă o dată că nu-i pasă absolut deloc de binele românilor, nu îi pasă absolut deloc că prin faptul că întârzie adoptarea și publicarea bugetului și promulgarea bugetului întârzie investiții pe care le așteaptă fiecare comunitate din România, investiții mici și mari. Vorbește acest domn, că așa pare, „domn”, de albirea unor dosare. Păi chiar nu-i este rușine cu atâta minciună? Cine i-a albit lui cele peste 40 de dosare făcute în legătură cu casele furate de la stat? Nu cumva prietenul lui care lucrează în Parchetul General? Ei vorbesc despre aceste lucruri? Soția lui când a fost la Parchet? A fost sau n-a fost? Nu cumva a fost noaptea, ca hoții?”

Aceste mesaje, plus altele de același calibru, sunt transmise de Dragnea direct către activul de partid, din județ în județ, încă mult înaintea campaniei electorale.
Sunt mesaje care vizează coarda naționalistă a electoratului – și toate sondajele arată că ea e în creștere – și care stimulează euroscepticismul.
Dar, mai ales, sunt mesaje pe gustul pesediștilor din teritoriu. Mesaje care în mod cert vor duce la o puternică mobilizare a electoratului pesedist, ba, nu ar fi exclus să seducă și din segmentul nehotărîților ori al altor partide.

Poate nu sunt cele mai democratice mesaje, dar sunt extrem de eficiente.

În fața tăvălugului pesedist pornit în ultima vreme, Orban se bate pentru cucerirea Facebook și pentru scaunul lui Kovesi, în condițiile în care baronul liberal Aristotel Căncescu avertiza, ieri, că 850 din 1200 de edili liberali au dosare penale. USR și PLUS se luptă cu proprietățile, cu familia, cu Rusia, cu BEC și ajung să fie umilite de demisionarul Nicușor Dan, revenit în partidul de el fondat doar ca să-i salveze parcursul electoral. PMP creează impresia că are doar problema promovării lui Băsescu în PE, iar Pro România se luptă din greu cu dușmanul pesedist, dar încă nu își găsește un electorat propriu pe care să-l convingă să se mobilizeze. Nici ALDE nu pare prea convingător, cu o listă de candidați mai degrabă subțire, cu excepția celor două bătăioase din PE.

Un tablou politic de ansamblu destul de sumbru, care lasă să se întrevadă o victorie la fel de categorică a PSD ca și la ultimele alegeri, precum și faptul că, în unele partide de opoziție, în loc de mobilizare, se pregătesc mai degrabă cuțitele pentru răfuiala internă post-electorală.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.