Reteaua Corect

Dosar penal pentru liderul USR-Plus Clotilde Armand

Scris de newsreporter in 04 decembrie 2020 la 11:01, in Politics. 538 vizualizari Intra in discutie TaguriClotilde Armand, dosar penal, evaziune shortlinkhttp://crct.ro/nx2M

Clotilde Armand, unul din liderii importanți ai USR-Plus are de două zile dosar penal. Pentru evaziune fiscală, nu pentru corupție, scrie Evz.ro.

Dar evaziunea este tot un furt. Din bani publici. Prejudiciul adus statului este estimat la câteva sute de mii de lei. Dacă faptele pentru care este acuzată penal liderul USR-Plus se confirmă de către procurorii DIICOT atunci inițiativele și mesajele stindard ale Alianței, „Fără penali în funcții publice” și „O Românie fără hoție” devin tot mai derizorii.

300.000 de euro, feriți de taxe și impozite

Liderul USR-Plus Clotilde Armand este acuzată de evaziune fiscală practicată timp de trei ani, periodă în care a încasat 300.000 de euro, sume ferite de taxe și impozite. Pe numele ei a fost depus și înregistrat la DIICOT pe data 2 decembrie 2020 un Denunț Penal semnat de un contribuabil, Diana Elena Perniu.

Perioada pentru care Clotilde Arman este acuzată că a comis evaziunea fiscală: martie 2017 – februarie 2020. Ani în care liderul USR-Plus a încasat de la firma Egis România suma de 1. 313. 554 de lei, aproximativ 300.000 de euro. Venituri pentru care Clotilde Armand a plătit taxe și impozite substanțial mai reduse decât toți ceilalți salariați români impozitați cu 45% conform Codului Fiscal. Metoda eludării nivelului de impozitate folosit de liderul USR-Plus: disimularea contractului. Respectiv, deghizarea contractului de muncă de la firma Egis, în contract PFA.

Concret, denunțătorul precizează în documentul depus la DIICOT faptul că pe perioada martie 2017-februarie 2020, când Clotilde Armand a exercitat în firma Egis România S.A. funcția de director de dezvoltare a afacerilor a fost remunerată pe baza unui contract PFA (persoană fizică autorizată) și nu pe statutul unui salariat al Egis România deși liderul USR-Plus a funcționat în cei trei ani ca un salariat cu poziția de director. Situație nepermisă de Codul Fiscal.

„Făptuitoarea Armand Clotilde a încheiat cu angajatorul său, Egis România un contract de prestări servicii, prin intermediul unei persoane juridice autorizate denumite «Armand Clotilde Marie Brigitte – PFA» cu sediul în strada Roma nr. 41, cam. 1, sector 1, București, înmatriculată în registrul comerțului București sub nr. F/40/565/2017, CUI 37317629. Persoana fizică autorizată a fost radiată pe data de 12 februarie 2020” subliniază denunțătorul în documentul depus la DIICOT.

În denunț se precizează că persoana/persoanele care prestează activități independente pe contract PFA trebuie să facă parte dintr-un corp profesional reglementat de legi specifice. Exemple: contabilii autorizați și experții contabili,
consultanții fiscali, auditorii financiari, mediatorii, avocații, notarii publici sau practicienii în insolvență.

Lucra ca salariat dar era plătită ca PFA

„Armand Clotilde nu face parte din nici un corp profesional. De fapt, cum singură menționează, activitatea ei este de director. În concluzie, cum cel puțin 5-6 din cele 7 condiții ale art. 7, punct 3 Cod Fiscal nu le îndeplinește, rezultă în mod clar că Armand Clotilde nu a prestat niciodată o activitate independentă (PFA) ci o activitate dependentă (director în Egis) în sensul legii fiscale. Și pentru a presta o astfel de activitate aparent independentă a simulat prin intermediul unui PFA încheierea unui contract de prestări servicii cu Egis România, față de care, în realitate, avea o relație de dependență, specifică unui contract de muncă”, precizează denunțătorul.

Ca argument că liderul USR-Plus a lucrat ca salariat al firmei și nu ca PFA, denunțătorul spune că directorul Clotilde Armand a avut la dispoziție toată logistica aferentă unui angajat: cartelă de acces ca toți salariații, a folosit serverul de internet al Egis România, a deținut o adresă de e-mail locală, clotilde_armand@egis-romania.com. Iar serviciile prestate de Clotilde Armand „erau, de fapt, salariale: responsabilități, subordonări, etc. Un prestator extern de
servicii independente, respectiv PFA, nu ar avea nimic din toate acestea” susține denunțătorul.

Și am ajuns la bani. În ce a constat avantajul pecuniar al Clotildei Arman? Venitul unui director, salariat al firmei, este supus prevederilor ficale privind veniturile din salarii pentru care suportă impozite și taxe de 45%: impozit 10%, CASS, 10%, CAS, 25%. Venitul din PFA este impozitat cu 10% dar nu pe brut, ci pe net, adică pe diferența dintre venitul încasat și cheltuielile deductibile fiscal, ceea ce angajatului nu îi este permis. CASS este tot de 10% dar limitat la 12 salarii minime pe economie. Respectiv un cuantum mult mai redus decat la angajat. Iar CAS este zero la PFA.

Practic, o PFA plătește mult mai puține taxe și impozite decât un salariat, ceea ce explică atracția pentru eludarea normelor fiscale privind contractul de muncă, prin metoda disimulării contractului. „Fapta săvârșită de Armand Clotilde este una de evaziune fiscală, adică de reducere frauduloasă a bazei de impozitare, ca formă de sustragere de la plata impozitelor” precizează denunțătorul în plângerea penală depusă la DIICOT.

Mulți nori negri se tot adună deasupra hashtag-urilor USR-Plus. #Fără penali în funcții publice și în #O Românie fără hoție nu mai par să devină certitudinile dorite de oameni ci doar niște lozinci electorale frumoase manevrate de niște politicieni mai sprințari decât alții.

Evz.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.