Reteaua Corect
Stelian Tanase

Discursul prezidențial

Surizător ca-ntr-un afis de propagandă, odihnit, bronzat, cu un zîmbet – forțat – pînă la urechi, strîngind mîini ca un robot, Klaus Iohannis a apărut aseară la Romexpo ca să țină discursul inaugural al campaniei sale. Pe scurt, a fost prezidențial. I-a ieșit, dar numai pentru liberali, cei cistigati dinainte – nu pentru cei de afară. Sala a fost umplută cu 4000 de militanti PNL care l-au așteptat înfrigurați să le dea lumină. E postura care îi place cel mai tare lui Iohannis – să fie adulat. Totul a început cu o baie de mulțime prelungită. Aseară am urmărit marele show oferit din acest prim mandat. Cum a fost? Binișor.

Iohannis a învățat să frazeze. O fi repetat cu oglindă…Pare că a devenit orator – ca Rareș Bogdan, (acesta născut,nu făcut) și, ceva mai puțin Ludovic Orban – care e totuși e mai interesat decit ceilalți doi de subtanța cuvintelor sale. Asta vine de la meserie, e inginer. Bogdan a absolvit știinte politice, Iohannis a terminat fizica si a fost profesor de liceu. Prefer ce a spus Orban, mai sec, dar mai cu miez. PNL merge pe urmele lăsate în zăpadă de alt orator – Crin Antonescu. Era capabil într-o zi bună să țină sub vraja cuvintelor o sală întreagă. Cînd PNL nu avea nimic de zis, nicio propunere de făcut și era înghesuit în corzi, îl trimitea la microfon pe Crin Antonescu. Problema este că după ce vraja se topea, constatai că nu rămîi cu nimic, nici măcar cu vorbele. Cam asta e cu demagogia, cu limba de lemn, cu discursurile electorale. Ce am văzut aseară e un exemplu bun, de manual.

iohannis orbanKlaus Iohannis a vorbit ferm, apăsat, în cîteva pasaje chiar bine. A rostit destule cuvinte cheie, potrivite cu prilejul. Ce a vrut lumea strînsă acolo? Să se înflăcăreze, să-și închipuie că are o cauză de apărat. A vrut de la Iohannis atit – să îi promita victoria. Lumea de la Romexpo l-a privit ca pe zeu care cu carul lui de foc o va aduce la putere. Că nu va cistiga numai în 10/24 noiembrie, dar și în vara 2020 la locale și în toamnă, la parlamentare, cind speră să formeze guvernul. Aceasta e ținta acestor 3 campanii, costisitoare, lungi și grele. Cum este de prea mult timp in Opoziție, mulți au stomacul lipit de șira spinării și-și așteaptă rîndul la binefacerile politicii. Vor să plece din cantina populară in care stau de prea multi ani. Restaurantele de lux încep să le rezerve locuri în separeuri și patronii își freacă deja mîinile mulțumiți. Pleacă pesediștii, vin liberalii, nimic nou. Circiuma se umple oricum. Cineva trebuie să ocupe fotoliile capitonate cu pluș vișiniu, să comande șampanie, icre negre, să dea bacșisuri grase. PSD e-n faliment, Liberalii vin energic spre putere – recte, spre bugetul statului. Va fi rîndul lor să se înfrupte din el.

iohannis romexpo 1In 30 de ani am asistat la toate campaniile electorale. Nu mă las impresionat de retorica electorală a nimănui. Nici măcar a prietenilor mei liberali, cu care de altfel votez. Spectacolul în stil american de aseară a căzut cam prost. Oare unde a fost soția lui Iohannis – Carmen, dacă tot îi imităm pe tipii de Washington!?… Nu trebuia să lipsească.

Spectacolul a sunat fals. Entuziasmul a părut factice, la comandă, ca o figuratie dintr-un film produs la Buftea. Fără convingere, dar plin de speranță. Fundalul tragediei de la Caracal a ecranat emoția. Este evident eșecul statului in a-și proteja cetățenii. Cu grija asta în suflet mi-e greu să dau credit cuiva care zice că va îndrepta lucrurile, mai ales că nu văd nicio baghetă magică.

Simbătă va fi un mare miting de protest împotriva Guvernului, la un an de la represaliile din 10 august. Ceva mai multă reținere și sobrietate ar fi fost foarte potrivite aseară. Momenyul nu era potrivit pentru bucurie, sărbătoriri, zeificări și aplauze. Show-ul în stilul ceremoniile premiilor Oscar putea fi amînat sau măcar redus ca dimensiuni. Ce să-i faci, politica își urmează cursul ei!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.