Reteaua Corect
Adrian Nastase

Diplomatia romaneasca in vremea Razboiului Rece

Scris de Adrian Nastase in 09 octombrie 2014 la 12:34, in Politics. 37 vizualizari 1 comentariu Taguriconducatorii tarii, Diplomatia romaneasca, evenimente shortlinkhttp://crct.ro/nkpA

Ocupati sa intelegem diplomatia altor tari, nu mai gasim suficient timp pentru a invata din experienta diplomatiei romanesti inter-belice sau post-belice. Sigur, s-au schimbat multe elemente geo-strategice, s-au schimbat si unii dintre vecinii nostri, destramandu-se federatiile create la inceputul secolului 20. Cu toate acestea, inclin sa cred ca interesele nationale majore ale Romaniei isi pastreaza perenitatea. Si sper ca toti conducatorii tarii de astazi continua sa gandeasca la fel.

Zilele acestea, a fost lansat al treilea volum al Fundatiei Europene Titulescu, sub coordonarea ambasadorului Nicolae Ecobescu, avand ca titlu “Romania – Supravietuire si Afirmare prin Diplomatie in anii Razboiului Rece”. Stiu, exista tentatia de a trai doar in prezent, sub presiunea evenimentelor cotidiene. Stiu, exista tentatia de a considera ca evenimentele din 1989 au insemnat un fel de revolutie culturala cand trebuiau aruncate din casa mobilele, cartile, ideile legate de trecutul comunist, pentru a asigura purificarea societatii cu ajutorul Fundatiei Soros si a ong-urilor adiacente. Turbo-capitalismul trebuia sa intre pe un fundal de tabula rasa. Este un subiect mai complex care nu poate fi dezvoltat aici. Constat, insa, doar faptul ca aspecte importante ale diplomatiei romanesti sunt date uitarii, sau pur si simplu, sunt sterse din dosarele diplomatice, ramanand loc liber pentru o diplomatie pe pilot automat. Si ma refer aici la intreaga perioada a anilor de dupa revolutie.

In aceste conditii, volumele echipei coordonate de ambasadorul Ecobescu ne atrag atentia asupra faptului ca deceniile anilor ‘60 si ’70 au pus in evidenta trecerea de la faza de “supravietuire” la cea de “afirmare” a diplomatiei romanesti in conditii internationale dificile. Nu este vorba de o privire nostalgica asupra trecutului ci de o incercare rationala de a arata ca radacinile diplomatiei romanesti nu se opresc la momentul incheierii Razboiului Rece, ci merg mult in trecut, parcurgand cu inteligenta perioada postbelica pentru a ajunge la epoca Titulescu si mai devreme la cea a pasoptistilor.

S-ar putea ca unii, citind, documentele din acest volum, sa ramana socati de felul in care se desfasurau intalnirile liderilor si diplomatilor romani cu lideri sau diplomati occidentali. Nu intru in amanunte. Vreau sa cred ca mai avem inca forta de a invata din trecut – inclusiv pentru a evita sa repetam unele greseli.”

Sursa: blog Adrian Nastase

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.