Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Din balbaiala in balba

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 23 februarie 2011 la 12:52, in Politics. 135 vizualizari Intra in discutie Taguribalbaiala, Guvernul Boc, Traian Basescu shortlinkhttp://crct.ro/ndi1

Bine experminentat in ale politicii dambovitene dar incult in raport cu pozitionarea si evolutia institutiilor statului si rolul partidelor politice, Presedintele Traian Baaescu a pus carul inaintea boilor. El cauta un premier inainte de a identifica o solutie in partidul care, in viziunea sa, ar urma sa guverneze. Este o prima miscare gresita. A doua este teza conform careia viitorul prim-ministru ar trebui sa fie o persoana diferita de viitorul presedinte PD-L. Compozitia celor doua erori creeaza un produs toxic. Consecinta este ca, din balbaiala, domnul Traian Basescu se indreapta senin catre o balba. De mari proportii.

Este cat se poate de logic ca experimentatul om politic, care, pe deasupra, a si facut mari eforturi pentru a deveni presedinte-jucator, sa caute o solutie pentru a scoate din criza guvernarea. Pentru ca de tara nici nu mai poate fi vorba. El a inteles ca Guvernul s-a erodat. A devenit extrem de impopular. Nu se mai bucura de minimum de credibilitate pentru a supravietui. Ca urmare, solutia de avarie este inlocuirea Guvernului. In al doilea rand, Traian Basescu stie ca singura sa sansa de supravietuire pana la sfarsitul mandatului prezidential este ca viitorul guvern sa fie condus tot de el, prin intermediul PD-L. In fine, a mai constatat Presedintele ca PD-L, si el, s-a erodat. Prabusindu-se in sondaje. Sub lozinca reformei, si conducerea PD-L ar trebui schimbata.

In ce ordine ar trebui sa se produca cele doua scenarii? Si cine ar trebui sa fie, pana la urma, primul-ministru, daca ne mentinem intr-o viziune cat de cat coerenta si daca ne facem avocatul diavolului? Deci chiar avocatul Presedintelui. In primul rand, este logic ca mai intai trebuie operata reasezarea si repozitionarea PD-L. Ceea ce inseamna ca Presedintele ar trebui sa aiba ca prioritate alegerea unei astfel de conduceri care sa poata face posibila reorientarea si relansarea politicii in materie de guvernare. Guvernul Boc a dat cu oistea-n gard. Iar oistea s-a infipt acolo. Nu are psihologic capacitatea de a schimba directia. Pentru a schimba directia, este nevoie de un nou guvern. Numai ca directia vine nu de la Guvern ci, conform jocului democratic, de la partid. Ceea ce inseamna ca si partidul a dat cu oistea-n gard. Ca atare, la conducerea partidului trebuie sa vina cu totul si cu totul alte persoane. In ipoteza usor fantezista in care Traian Basescu, in calitate de presedinte-jucator, a decis ca ar exista o sansa de a scoate Romania din criza si de a relansa increderea in sine insusi, printr-o politica fundamental diferita, el ar trebui sa se concentreze asupra unei operatiuni de cosmetizare a partidului suficient de convingatoare pentru populatie.

Ceea ce inseamna ca, in ordinea prioritatilor, daca ar avea un minim de cultura politica, domnul Traian Basescu are obligatia de a opera o schimbare in forta a conducerii PD-L. Indiferent cum. Indiferent cine sunt viitorii alesi. In al doilea rand, la varf el trebuie sa numeasca un presedinte care ii este loial. Si abia in al treilea rand el trebuie sa procedeze conform celui mai verificat mecanism democratic european. Si anume sa consacre principiul identitatii dintre presedintele de partid aflat la putere si premier. Pentru ca numai astfel viitorul guvern ar putea sa se bucure de suficienta sustinere politica. Iar partidul nu ar putea fi acuzat ca se eschiveaza de la raspundere.

Incercarile disperate ale Presedintelui Traian Basescu de a identifica vreun tehnocrat sau vreo persoana care nu se bucura de proeminenta politica pentru functia de premier reprezinta o grava balbaiala. Balbaiala conduce la balba. Si s-ar putea sa fie ultima sa balba. Inainte de a-si face bagajele.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.