Redăm discuția:
Jurnalist BBC: - Există o tensiune și o fractură în relația dumneavoastră cu Ucraina. De ce continuați cu asta?
Bogdan Aurescu: - Nu sunt sigur despre ce vorbiți. La ce fracturi vă referiți?
- Există cel puțin două chestiuni diferite care au scos la iveală diferențe în ultimul an între dumneavoastră și Ucraina. Una, după cum bine știți, este statutul unui canal de la gurile Dunării, pe care ucrainenii l-au dragat pentru că au nevoie disperată de un nou port, având în vedere ceea ce face Rusia în Marea Neagră. Ați obiectat față de această dragare și ați cerut ca ea să fie oprită. De ce?
- Dacă vorbim despre această problemă, este un dosar bilateral, care are o istorie destul de lungă, cred că de aproape 20 de ani.
- Cu tot respectul, dar Ucraina se luptă pentru viața sa și dvs. îi cereți să se oprească din a construi un port. Chiar credeți că asta e o prioritate?
- Nu are nimic de-a face cu războiul din Ucraina.
- Din punctul de vedere al ucrainenilor are, este vorba de capacitatea lor de a-și susține economia.
- Nu am văzut nicio declarație în care Ucraina să facă acestă afirmație. Din contră, am început demersurile tehnice și vom vedea rezultatele și nu are nimic de-a face cu eforturile României de a ajuta Ucraina, eforturi care vor continua.
- În cealaltă chestiune, v-ați plâns de legea minorităților adoptată în decembrie 2022 în Ucraina, președintele țării i-a spus lui Zelenski de nemulțumirile și îngrijorările României.
- Într-adevăr, legislația a fost adoptată rapid, sunt anumite chestiuni neclare și au început consultările bilaterale pentru a le rezolva.
- Dvs. ați spus că legea împiedică românii din Ucraina să vorbească în limba română în școli. Dl Zelenski spune altceva, că ei trebuie să cunoască propria limbă, dar și limba ucraineană. Aveți o problemă cu asta?
- Nu avem nicio problemă ca etnicii români din Ucraina să vorbească limba ucraineană, dar este la fel de important să aibă posibilitatea de a învăța în limba română.
- Aveți sute de mii de etnici romi. Centrul European pentru Drepturile Romilor a publicat un raport anul trecut despre abuzuri ale poliției împotriva etniei și în care apare și România.
Proiectați asupra României o imagine care mi se pare incorectă.
- Îmi pare rău, ce nu este corect? Pur și simplu vă citez un raport care vorbește despre violențe ale poliției asupra romilor dintr-o serie de state și spune că România este unul din statele-problemă.
- Nu este adevărat.
- Vă pot arăta raportul, dacă doriți.
- Ar trebui să citiți mai multe rapoarte, domnule. Nu neg că ar putea fi cazuri izolate, dar nu putem generaliza asupra României, pur și simplu nu este corect.
- Credeți-mă, dle ministru, nu este opinia mea, vă citez un raport documentat. Puteți să-l negați, dar el există.
- Nu neg raportul, nu sunt de acord cu modul în care dvs îl prezentați și-l proiectați asupra întregului popor român.
Interviul integral poate fi ascultat aici, în limba engleză.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.