Reteaua Corect
Adrian Nastase

Despre democratie cu Condoleezza Rice (I)

Condoleezza Rice este , in prezent, profesor la Universitatea Stanford. A fost Secretar de Stat si consilier de securitate natională in Statele Unite. A scris mai multe cărti interesante, fiind o bună specialistă in ceea ce priveste Rusia si tările Europei de Est. Un volum recent al său este intitulat „Democracy. Stories from the Long Road to Freedom”, publicat in 2017. Evident, tinând seama de istoria familiei sale, pentru ea, democratia este legată de libertate si de dreptul de a vota. Dar, dincolo de aceste accente subiective, cartea porneste cu o intrebare pe care si multi altii si-au pus-o: „Face democratia pasi inapoi?” Sunt prezentate analize referitoare la Rusia, Polonia, Ucraina, Kenya, Columbia, Orientul Mijlociu.

Rice face distinctia intre regimuri totalitare (de ex. Italia lui Mussolini) si regimuri autoritare, care permit functionarea unor grupuri independente – ONG, etc – partide  politice („care există dar nu functionează”). Exemple mentionate – Cuba, Rusia. Exista apoi, consideră dr Rice, regimuri quasi-democratice – gen Liberia, Tunisia, mai recent in Turcia si Ungaria. Intrebarea pe care si-o pune autoarea  este care ar trebui sa fie rolul marilor puteri atunci cand in astfel de tari au loc represiuni asupra cetatenilor. Fără să dea un răspuns clar, Rice afirmă că „suveranitatea nu oferă imunitate in ceea ce priveste represiunea (reprimarea)”.

Bună cunoscătoare a istoriei Ucrainei, dr Rice se referă la incercarea de a introduce Ucraina in zona NATO si la esecul de la Summitul de la Bucuresti. „Russia’s tolerance for NATO expansion – and, it turns out, Germany’s – finally reached its limits at the Nato summit in Bucharest in 2008”. Asa incăt a fost agreat doar un comunicat prin care se lăsa „usa deschisă” pentru Ucraina si Georgia. Autoarea mentioneaza o discutie cu presedintele Putin in care acesta a rostit formula celebră „Ucraina este o tară inventată („a made-up country”). Autoarea aminteste tensiunile dintre rusi si ucrainieni din timpul celui de-al doilea război mondial, apoi „cadoul” lui Hrushciov către Ucraina (Crimeia), si „revolutiile” succesive (unele portocalii – in mare măsură, rezultatul unei bătălii pentru influentă si control intre Rusia si Occedent. „Yulia” revine de mai multe ori in tablou – „frumoasă, bogată, populară si foarte competitivă”. Si anti-coruptă, as adăuga eu. Nu cred că trebuie puse la socoteală cele câteva zeci de milioane de dolari obtinuti din afaceri cu gazul rusesc…pentru că ea este un „freedom fighter”. Lăsând la o parte aceste mici răutăti ale mele, se pare că „Yulia” va candida din nou, de data aceasta fara cunoscutul cozonac pe cap. Vom vedea ce se va intâmpla. Condoleezza Rice consideră că au avut loc trei revolutii in Ucraina, in ultimii 25 de ani – independenta, revolutia oranj si Maidanul (!) – si că ar fi suficient. Adaug eu, depinde cine va câstiga alegerile prezidentiale din acest an!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.