Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Despre celeritate si moartea Justitiei

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 17 aprilie 2011 la 15:57, in Politics. 193 vizualizari 1 comentariu Taguricsm, justitie, procese civile, restituire teren shortlinkhttp://crct.ro/nf0a

Atunci cand un sistem de justitie este incapabil sa solutioneze o cauza intr-un timp rezonabil, asistam la colapsul unei puteri in stat. In ultima vreme, am insistat asupra poticnelilor Justitiei in materie penala. Nu intamplator. Aservirea politica a procurorilor si presiunile constante ale puterii asupra judecatorilor sunt extrem de vizibile atunci cand vine vorba de cauzele penale. Acestea fiind de altfel, de multe ori, teleregizate. Numai ca moartea Justitiei este, daca nu la fel de vizibila, in orice caz la fel de dureroasa si in materie civila.

A judeca cu celeritate inseamna ca, din momentul declansarii unui proces pana cand el se solutioneaza, trebuie sa se scurga un timp rezonabil. Daca un proces obisnuit se termina la Sfanul Asteapta, atunci nu mai poate fi facut afirmatia ca Justitia face dreptate. Dimpotriva. Ea creeaza drame si haos.

Nu ma incumet sa-i acuz pe magistrati ca trag de timp. Motivul este ca stiu cat de multe procese au pe cap. Si acum ma refer exclusiv la cele de drept civil. Printre numeroasele cauze care genereaza acest fenomen este si nerezolvarea politica, in Romania, a problemelor legate de proprietate. Asupra unui asemenea exemplu ma voi opri azi.

Mi-a cazut in mana unul dintre dosarele obisnuite, din pacate, in aceasta tara. El are numarul 2625/252/2010. Trei venerabile doamne solicita restituirea unui teren pe care l-au avut in proprietate. Sau daca nu se poate, o alta forma de compensare. Sunt zeci, poate sute de mii de cauze asemanatoare. Iata, insa, ce se intampla intr-un caz ca acesta, ales aproape la intamplare. Suntem aproape de sfintele sarbatori de Pasti ale anului de gratie 2011. La peste 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. La peste 20 de ani de cand afirmam ca suntem o societate democratica ce edifica un capitalism functional de piata. Cele trei doamne care isi cer terenul inapoi au peste 80 de ani. Au ajuns in acest stadiu, pot sa spun mort, al solutionarii cauzei lor dupa zece ani de judecata si dupa ce s-au consumat peste 300 de procese. Incepand din 17 noiembrie 2010 pana acum, in numai patru luni, au avut loc opt amanari, nejustificate de nimic, ale acestei cauze. Daca poate fi folosit cumva acest termen, cauza ar trebui solutionata de Judecatoria Lugoj. Iar presedintele completului este magistratul Eugen Cosmin Parfin.

Are loc procesul de alegere a unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. La sfarsitul acestei luni, aceasta institutie, care trebuie sa conduca in mod autoritar o putere independenta in stat, care se cheama Justitia, va functiona, cel putin sub aspect constitutional, in legalitate. Afirm acest lucru pentru ca, in prezent, CSM nu are cvorum. Astfel incat, in ciuda unei ordonante de urgenta ilegale, deciziile CSM sunt lovite de nulitate absoluta. Din pacate, procesul electoral pentru alegerea membrilor CSM seamana prea mult cu o competitie politica. In sensul ca lipsesc cu desavarsire din dezbatere teme si exemple cum sunt cele vizand lipsa de celeritate a proceselor. Si cauzele. Daca celor trei persoane in etate nu li se rezolva cauza la timp si una dintre ele pleaca, Doamne fereste, in nefiinta, celelalte doua trebuie sa ia cauza de la inceput. Ceea ce inseamna ca justitia se stie cand incepe dar se termina la Sfantul Asteapta.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.