Într-o declarație făcută aseară la B1TV, deputatul USR a afirmat, textual, despre procesul Revoluției:
„Eu nu mai am încredere că justiţia mai poate face ceva în momentul de faţă. Soluţia în momentul de faţă este să aplicăm o metodă care s-a aplicat în Africa de Sud imediat după Apartheid şi a fost un tribunal public, popular, al adevărului şi dreptăţii. După Apartheid a fost acest fenoment în care toată societatea era contaminată de o vină colectivă. A fost o discriminare împotriva unei majorităţi. Aşa a fost şi în România în perioada comunistă. Atunci ai nevoie de o asumare la nivel colectivă, publică, pentru că nu mai poţi găsi, cel mai probabil, vinovaţi pentru fapte care s-au prescris”.
Ceea ce USR pare să ignore total este interdicția expresă prevăzută în Constituția Româniai în privința înființării de instanțe extraordinare, în afara celor reglementate de textul constituțional:
ARTICOLUL 126
(1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.
(2) Competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege.
(3) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.
(4) Compunerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi regulile de funcţionare a acesteia se stabilesc prin lege organică.
(5) Este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare. Prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.