Eu consider, însă, că prea uşor s-a trecut peste o altă prevedere, pe care eu aş numi-o otrăvită, a acestei iniţiative, care nu este pusă în dezbatere nici măcar pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie. Camerele de comerţ ar urma să certifice competenţele administratorilor fiecărei firme.
Revenind la presă, asta înseamnă că toţi ziariştii, dar mai ales cei vechi, cu experienţă, care şi-au înfiinţat o firmă pentru un ziar sau o televiziune online, să ceară un certificat care să ateste că sunt competenţi să îşi conducă afacerea de presă. De la cine să ceară? De la nişte funcţionari care nu au scris în viaţa lor o ştire.
Propun un mic exerciţiu de imaginaţie. Amar, ce-i drept. Să luăm trei mari ziare de după Revoluţie. ”România liberă”, înfiinţată în 1989 de ziariştii-dizidenţi Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă şi Anton Uncu, ”Cotidianul”, fondat în 1991 de Ion Raţiu şi condus de ziarista Doina Bâscă, şi ”Evenimentul zilei”, înfiinţat în 1993 de Ion Cristoiu. Cum ar fi fost ca jurnalişti care au făcut istorie în acea perioadă să dea examen de competenţe cu nişte funcţionari de la fostul Comitet de Cultură şi Educaţie Socialistă? Având în vedere poziţia lor politică, probabil ar fi fost consideraţi incapabili să conducă o afacere în domeniul presei.
Nu este greu să intuim că drumul nostru spre libertate, democraţie şi mai ales spre Uniunea Europeană şi NATO ar fi fost şi mai anevoios. Asta dacă nu ar fi fost pur şi simplu închis.
Solicit, pe această bază, o mai mare responsabilitate atunci când noi, parlamentarii, semnăm iniţiative legislative despre care nu ştim de unde vin sau ce urmăresc, pentru a nu pune piedici democraţiei noastre. Iar democraţia nu poate exista fără presă liberă.
Deputat Elena Hărătău (Grupul parlamentar al PNL)
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.