Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Degringoladă maximă la PNL

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 27 februarie 2020 la 14:13, in Politics. 790 vizualizari Intra in discutie Taguriccr, diana morar, guvern, iohannis, Ludovic Orban, PNL shortlinkhttp://crct.ro/nvK1

Că PNL e în degringoladă după decizia CCR care i-a îngropat cabinetul lui Orban o dovedesc și scenariile elucubrante care sunt lansate din interiorul partidului, ultimul venind de la secretarul de stat la Justiție, Diana Morar, devenit celebră după ce s-a aflat că are o avere de 16 case și 16 terenuri. Morar pretinde că eșecul lui Orban de a trece un guvern prin parlament echivalează cu o cădere la vot, deci ar mai rămîne un singur pas pînă la anticipate, adică o nouă cădere de guvern. Fiica fostului ofițer de Securitate uită însă că a mai existat o situație similară în care scenariul ei nu a fost invocat nici de cel mai mare siluitor al Constituției, Traian Băsescu.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Diana Morar, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj a PNL, susţine azi pe Facebook că Ludovic Orban poate fi din nou propus de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier şi că varianta alegerilor parlamentare anticipate este încă posibilă.

„Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitură în Parlament întrucât Parlamentul nu s-a întrunit în şedinţă, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunţat la prima desemnare, aşadar prima propunere nu a trecut”, scrie Morar.

Să amintim un caz concret și identic, petrecut în 2009, atunci cînd premierul desemnat Liviu Negoiță și-a depus mandatul după ce nu a putut veni în plen la votul parlamentului. Înaintea lui Negoiță, parlamentul trîntise guvernul Croitoru, ceea ce, după mintea Dianei Morar, ar fi putut să ducă la dizolvarea parlamentului imediat după prezidențiale.
Cu cîteva săptămîni înainte, preşedintele Traian Băsescu însuși anunțase că nevalidarea a două propuneri de premier pînă la prezidenţiale va deschide drum variantei dizolvării parlamentului după alegeri.

Depunerea mandatului de către Negoiță, după invalidarea lui Croitoru, aducea anticipatele foarte aproape, numai că atunci s-a pus pe tapet un aspect important. Anume că odată intrat în al doilea mandat, Băsescu nu ar mai fi putut dizolva parlamentul după două respingeri de guvern petrecute în timpul primului mandat.

Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale, și un jurist eminent, declarase public că Băsescu nu poate dizolva Parlamentul după alegeri, în cazul căderii unui al doilea guvern, întrucât raporturile Preşedinţie-Parlament sunt reprezentate pe perioada unui mandat. Aceleași poziții le împărtășeau și PNL și PSD, prin liderii Crin Antonescu și Mircea Geoană.

În replică, Traian Băsescu declara la TVR că nu are neapărat în vedere dizolvarea Parlamentului, dar că, teoretic, ar avea, totuși, această posibilitate în eventualul nou mandat, în cazul respingerii guvernului Negoiţă, pentru că „nu se resetează nimic”. ”Intervalul de 60 de zile preşedintele îl poate prelungi şi decide, când decide, dacă decide, dizolvarea Parlamentului. Nimic nu se resetează. E ca în natură: nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă, ori într-un guvern, ori în alegeri anticipate” spunea el.

Disputa cu ”resetarea” mandatului ar fi putut ajunge, eventual, la CCR.

Dar ceea ce e de reținut e altceva: Băsescu, în pofida contrelor cu Predescu, nu a clamat nici măcar o clipă dreptul de a dizolva parlamentul pornind de la ideea că depunerea mandatului de către Liviu Negoiță ar echivala cu o cădere ca la carte. Chiar dacă nu ar fi intenționat efectiv dizolvarea parlamentului după realegerea sa, Băsescu nu ar fi ratat ocazia de a se împăuna cu puterile sale, mai ales că era în campanie electorală.

Mai mult, el anunța în clar: „Dacă nu va trece Guvernul Negoiţă, voi desemna un alt premier”.

Una peste alta, nici marele agresor al Constituției din acea vreme, Traian Băsescu, nu a luat în calcul, măcar teoretic, teza că expirarea perioadei de trecere a unui guvern prin parlament ar echivala cu o cădere de executiv.

O ia acum PNL, în schimb, prin vocea autorizată a secretarului de stat de la Justiție, dovedind că partidul e în degringoladă deplină în materie de strategie politică.
O degringoladă înărită și de anunțul de azi al lui Ludovic Orban conform căruia PNL nu a stabilit o propunere – sau mai multe – de candidat de premier, și va urca dealul Cotrocenilor cu mandatul de a rezolva chestiunea la fața locului, pe baza consultărilor cu președintele, adică o procedură bizară, care denotă slăbiciune. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.