Reteaua Corect

Declaratie politica, Deputat Dan Cristian Popescu

Scris de newsreporter in 12 noiembrie 2013 la 14:43, in Politics. 27 vizualizari Intra in discutie Taguricheltuieli, reducere, stat, taxe shortlinkhttp://crct.ro/njkQ

SOLUTIA NU ESTE CRESTEREA TAXELOR CI REDUCEREA CHELTUIELILOR STATULUI

Sursa imagine: Dan Cristian Popescu

Doamnelor si domnilor deputati,

 

Romania este prinsa intr-un cerc vicios.
Pe de o parte avem un Stat mare, cheltuitor,  de care depinde un aparat bugetar urias si care este de facto singurul furnizor de servicii sociale. 

Pe de alta parte avem un mediu de afaceri, terorizat de taxele si impozitele uriase impuse de catre acest Stat , care nu stie cum sa eludeze fiscalitatea ridicata, sa isi salveze profitul de birurile Statului. 

Unde este cercul vicios? 

Pe de o parte Statul acesta mare si cheltuitor nu poate trai fara taxele incasate din economia privata. Pe de alta parte, economia privata nu poate supravietui cu aceasta fiscalitate. Ca atare, daca nu se va schimba nimic, vom avea acelasi joc: taxe tot mai ridicate care vor provoca o evaziune tot mai ridicata, perdantul pe termen mediu si lung fiind....poporul roman.

 

Doamnelor si domnilor deputati, 

Solutia exista si este, in esenta, o solutie politica.  Statul roman trebuie sa isi reduca cheltuielile si sa isi delege responsabilitatile. 

Nenumarate institutii- ministere intregi, pot disparea chiar incepand de maine fara sa existe vreun impact negativ pentru romani.  Alte institutii pot fi eficientizate prin reducerea birocratiei – ceea ce duce automat la o reducere a cheltuielilor. 

Legislatia complicata, de cele mai multe ori generatoare de birocratie, poate fi simplificata. O sa imi spuneti, desigur,  ca reala  problema bugetara este reprezentata de serviciile sociale. 

Adevarul, doamnelor  si domnilor deputati, este acela ca, desi avem cele mai mari cheltuieli cu serviciile sociale,  Romania nu este un Stat social ci clientelar. 

Sa fim sinceri, Romania a esuat in incercarea de a fi un stat social.  Dar nu recunoaste acest esec si  impiedica legislativ transferarea unor servicii sociale catre Biserici, culte si societatea civila. 

Acest lucru este valabil cu nenumarate alte servicii falimentare de facto: cum este sistemul sanitar sau invatamantul de stat.  Ce sa mai vorbim de domeniile culturale, unde o lege a mecenatului bine facuta poate sa asigure o finantare mai consistenta decat cea venita din prea birocratizatelor institutii culturale de stat? 

 

Doamnelor si domnilor deputati, 

Mediul de afaceri ar fi principalul beneficiar al  curii de slabire la care ar trebui sa supunem Statul. Si nu doar pentru ca s-ar crea conditiile pentru reducerea fiscalitatii dar si pentru ca astfel s-ar debirocratiza si relatia dintre mediul privat si institutiile Statului. 

Birocratia genereaza nu doar cheltuieli bugetare inutile ci si coruptie, trafic de influenta, premise pentru evaziunea fiscala.  

Un Stat redus la seriviciile esentiale, previzibil si inteligibil in legislatia pe care o alcatuieste,  devine inevitabil si un Stat corect.

 

Doamnelor si domnilor deputati, 

Rezumand , aceasta este provocarea:  vrem liberalism sau socialism? Caci, chiar daca suntem guveranti acum de o alianta intre socialisti si liberali, genul acesta de melanj nu duce decat la criza si la faliment. 

Va multumesc.

Dan Cristian Popescu

Deputat al Romaniei, ales in Sectorul 2

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.