Reteaua Corect

Deciziile în care și alți premieri au delegat și Iohannis a fost de acord

Potrivit principiului „luptei de gherilă” pe care Președintele Klaus Werner Iohannis o duce cu Guvernul României și cu Parlamentul ( așa cum ne-a anunțat oficial un membru important al PNL, într-o seară, la o emisiune tv), Președintele a mai făcut încă o sesizare la Curtea Constituțională ( a câta?) privind un conflict de natură juridică între el și premierul Viorica Dăncilă, motivând că aceasta nu s-a consultat cu el înainte să plece în concediu și că nu putea delega atribuțiile sale vice premierului Paul Stănescu, scrie Qmagazine.ro.

Fără să contestăm dreptul lui Klaus Iohannis de a uza de toate pârghiile sale pentru a bloca activitatea Guvernului ( până la urmă scopul său este să încetinească orice posibilă reușită a acestui Cabinet doar pentru că s-ar contabiliza cu plus electoral), putem să explicăm, pe înțelesul tuturor diferența între „imposibilitatea exercitării atribuțiilor” și delegarea atribuțiilor, în cazul unui premier. Desigur, o facem cu plăcere și pentru juriștii constituționaliști de la Palatul Cotroceni.

S-a evocat drept exemplu, în sprijinul sesizării cazul din 2015, când Victor Ponta, premierul de la acea dată, l-a informat pe Iohannis că „se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile” și i-a propus să desemneze un membru al Guvernului interimar. În baza acestui raționament a fost emis decretul 565 din 22 iunie 2015 prin care a fost desemnat Gabriel Oprea. Aveam atunci o situație în care fizic premierul în funcție, Ponta, era operat într-un spital din Turcia.


ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER!


 

Iohannis semneaza decretul de intermiat al lui Gabriel Oprea pentru ca Victor Ponta era in imposibilitate de exercitare a atributiilor sale- Q Magazine

 

În alte cazuri însă, în care nu a fost vorba despre imposibilitate, atât premierii Sorin Grindeanu, cât și Mihai Tudose, la fel ca în cazul sesizat astăzi de Klaus Iohannis, atribuțiile au fost delegate temporar unui vice premier. Inclusiv premierul Victor Ponta și-a delegat atribuțiile către vice premierul Gabriel Oprea, în câteva ocazii, așa cum se poate vedea din decretele publicate în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Luptele politice purtate în mocirlă

Deși tot Klaus Iohannis era președinte și atunci, nu a sesizat Curtea Constituțională și nu a identificat niciun conflict de natură juridică.

Mihai Tudose ii deleaga atributiile lui Marcel Ciolacu 10 august 2017-Q Magazine

Mihai Tudose îi deleagă atribuțiile lui Marcel Ciolacu 10 august 2017

 

Decizie atributii Grindeanu-Q Magazine

Sorin Grindeanu îi deleagă atribuțiile vice premierului Sevil Shhaideh, la 16 ianuarie 2017

Citeşte şi: Dle Președinte Iohannis, veți plăti sau nu?

Decizie atributii Ponta- Oprea – 8 aprilie 2015 Q Magazine

Victor Ponta îi deleagă atribuțiile lui Gabriel Oprea la 8 aprilie 2015

Decizie atributii Ponta – Oprea 28 iulie 2015-Q Magazine

Victor Ponta îi deleagă atribuțiile lui Gabriel Oprea la 28 iulie 2015

 

Decizie atributii Viorica Dancila – Q Magazine-1

Viorica Dăncilă îi deleagă atribuțiile vice premierului Paul Stănescu, 31 iulie 2018

Dacă în cazul imposibilității se numește un interimar, înseamnă că numirea unui interimar atestă starea de imposibilitate. Aici nu este un interimat, ci o delegare de atribuții curente. În cazul interimatului, interimarul acționează în nume și pe răspundere proprie. În cazul delegării, delegatul acționează în numele și pe răspunderea delegatului, care nu este în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile, ci numai în situația de a nu o putea face în modalitățile obișnuite. Constituția a reglementat numai interimatul, întrucât acela este un caz limită.

CE POATE ȘI CE NU POATE SĂ FACĂ VICEPREMIERUL PAUL STĂNESCU, ÎN PERIOADA DELEGĂRII, CONFORM DECIZIEI PRIMULUI MINISTRU, VIORICA DĂNCILĂ:

„Potrivit unei decizii a prim-ministrului, în perioada 6-14 august 2018,  Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României.

În aplicarea deciziei menționate mai sus, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, urmează a asigura îndeplinirea următoarelor activități:

  • Informează permanent prim-ministrul asupra evoluției actului de guvernare, precum și cu privire la orice problemă apărută la nivelul Guvernului și care necesită intervenția acestuia;
  • Coordonează demersurile autorităților și instituțiilor administrației publice centrale pentru gestionarea efectelor unor evenimente neprevăzute și informează pe prim-ministru asupra situației existente;
  • Participă la lucrările consiliilor, comisiilor şi comitetelor interministeriale care funcționează sub conducerea prim-ministrului, și care au ca atribuții formularea de propuneri pentru rezolvarea unor probleme, scop în care au fost înființate aceste organisme; informează pe prim-ministru asupra soluțiilor propuse și care urmează a fi concretizate potrivit legii;
  • Orice alte activități care nu presupun luarea unor acte de decizie rezervate prin Constituție sau legi prim-ministrului.

În aplicarea deciziei menționate mai sus, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nu poate exercita următoarele atribuții prevăzute la nivel de Constituție sau de legi în competența exclusivă a prim-ministrului:

  • Nu poate convoca și conduce ședințele de Guvern, și, în consecință, nu poate semna nici un act juridic emis de Guvern (ordonanță de urgență, ordonanță și hotărâre);
  • Nu poate semna deciziile, atribuție prevăzută, prin lege, în competența exclusivă a prim-ministrului;
  • Nu poate contrasemna decretele Președintelui României;
  • Nu poate lua acte de decizie în domeniile prevăzute de lege în competența prim-ministrului (nu poate semna memorandumuri sau orice alt act de decizie).”
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.