Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

De unde a stiut Basescu rezultatele?

Conform dezvaluirilor facute de Dan Andronic, putin dupa ora 21:00, in seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din 2009, Traian Basescu i-a telefonat. Si i-a comunicat faptul ca a castigat. Mai mult chiar, l-a anuntat si scorul. Care, in cele din urma, s-a dovedit exact. Spre surprinderea tuturor. Cu exceptia casei de sondaj care lucra pentru Traian Basescu. De unde a stiut el rezultatul?

Opinia mea ferma este ca aceasta dezvaluire a lui Dan Andronic este o adevarata bomba nucleara. La care Traian Basescu nu se astepta. Desi e clar ca lucreaza in parteneriat cu Dan Andronic. Informatia are o greutate atat de mare, incat, luni seara, imediat dupa ora 22:00, Traian Basescu a facut efortul de a-i telefona realizatorului unei emisiuni de stiri pentru a interveni in direct, imediat dupa ce eu am tras semnalul de alarma. Si pentru a acredita ideea ca cercetarea de piata facuta de institutul pe care il angajase este responsabila de acest rezultat corect. Cu alte cuvinte, prognoza ar fi fost stralucita. Este posibil?

Inainte de a raspunde la intrebare, sa constatam un fapt extrem de relevant. Si anume ca Traian Basescu nu il contrazice pe Dan Andronic. Confirma ca, putin dupa ora 21:00, a avut respectiva convorbire. Confirma si continutul acesteia. Dar la ora 21:00 si putin dupa, nu putea exista niciun rezultat al alegerilor. Inca se vota. Nicio urna din tara sau din lume nu fusese desfacuta pentru a se vedea cum au votat cetatenii. Singura formula care permitea, cel putin teoretic, o anticipare a rezultatelor, era asa-numitul exit-poll. Exit-poll-ul este un sondaj facut la intrarea in sectiile de votare, prin intrebarea directa a cetatenilor. In general, daca sunt facute profesionist, aceste cercetari de piata pot fi relevante. Cu o singura exceptie: ca rezultatele sa nu fie foarte apropiate. Exit-poll-urile sunt relevante doar in masura in care diferentele de scor dintre candidati sunt de cateva procente. Ca asa stau lucrurile si nu altfel ne-au aratat-o toate alegerile. De la primele pana la ultimele. Intotdeauna au existat abateri de 2-3 procente. Iar cand scorul a fost foarte apropiat, cum s-a intamplat, de pilda, in 2004 si apoi in 2009, institutele de sondaj au dat un alt castigator decat pe Traian Basescu. Cu o singura exceptie. Iar exceptia este chiar institutul angajat de acesta.

CSOP, condus de Andrei Musetescu, in conditiile unui scor extrem de strans, a nimerit, cel putin aparent, rezultatul exact al scorului final. Cum este posibil? Nu este posibil. Este imposibil! Daca Traian Basescu a aflat de la institutul de cercetare de piata, la ora 21:00, rezultatul exit-poll-ului, atunci este important de stiut, pentru cei interesati sa afle adevarul, ca sondajul s-a facut cu doua ore in urma. La ora 19:00. Asa se intampla absolut intotdeauna. Altfel  nu se poate. Iar la ora 19:00 inca ramasesera extraordinar de multi romani care nu se prezentasera, dar urma sa se prezinte la urne. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca romanii din strainatate nici macar nu erau masurati prin aceste exit-poll-uri. De unde ar fi putut sa stie institutul de cercetare de piata cum vor vota in continuare cetatenii si, mai ales, cum vor vota cei din diaspora?

Daca Traian Basescu i-ar fi comunicat lui Dan Andronic o simpla speranta, in sensul ca el crede si se asteapta sa castige cu o mica diferenta, ar fi fost una. Numai ca Basescu i-a spus lui Andronic, cu exactitate, care urma sa fie rezultatul. Iar Dan Andronic, un analist extrem de harsit in materie de cercetari de piata – cu atat mai mult cu cat avea si o vasta experienta de strateg electorale -, in mod normal, ar fi trebuit sa ridice din spranceana si sa puna spusele lui Basescu pur si simplu pe seama sperantelor la care este indreptatit, in definitiv, orice candidat. Numai ca lucrurile nu au stat deloc asa. Dan Andronic era absolut convins ca Basescu stie ce spune. Fara sa se iluzioneze la randul lui. Ceea ce l-a determinat ca, in scurt timp, sa imi telefoneze pentru a incerca sa dubleze miza unui pariu imposibil, pentru ca suma era oricum mult mai mare decat ne-am fi putut permite oricare dintre noi sa platim. In plus, acelasi Dan Andronic confirma, chiar in fata comisiei parlamentare, ca si participantii la “noaptea generalilor” cunosteau acelasi rezultat. Oare sa fi sunat Andrei Musetescu, printr-un adevarat tur de forta, la toata lumea? Si toata lumea sa il fi crezut pe cuvant? In ciuda oricarei logici?

Eu sunt absolut convins ca rezultatele finale au iesit asa cum se stabilise anterior momentului electoral. Un scor extrem de strans, cu un foarte mic avantaj, dar suficient, pentru candidatul Traian Basescu. Dupa care nu pot decat sa presupun ca s-a lucrat intens, mai ales in strainatate, pe utima suta de metri. La fel cum imi permit sa cred ca indicele de eroare al soft-ului STS a fost reglat corespunzator. Si, deloc intamplator, rezultatele furnizate de STS au coincis, atentie, nu cu cele ale PSD+PNL, care il sustineau pe Geoana, ci cu rezultatele PDL.

Eu cred ca, fara sa vrea, de aceasta data, pe Dan Andronic l-a luat gura pe dinainte. Si a spus ceea ce nu era convenit sa spuna. Si, prompt, Traian Basescu a intervenit pentru a incerca sa acopere scandalul.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.