Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

DE REAMINTIT: IOHANNIS CONTESTA OUG PE JUSTITIE INCA INAINTEA REFERENDUMULUI DIN 2019

Pentru cei care au înghițit explicația aiuritoare furnizată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, conform căreia OUG pe Codul penal dată ieri nu încalcă rezultatul referendumului din 2019, să amintim un ”mic” amănunt. Anume faptul că președintele Klaus Iohannis contesta acest tip de ordonanțe fie și numai după convocarea referendumului, deci înaintea organizării lui, considerîndu-le ”ilegitime”.

În martie 2019, guvernul Dăncilă lua în calcul modificări ale Codurilor penale prin ordonanță de urgență, moment în care președintele Klaus Iohannis, care tocmai anunțase convocarea referendumului pentru justiție pe 26 mai, a decis să intervină în forță.

”E ilegitimă o OUG înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum” a spus el.

„Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra în conflict cu Parlamentul, câtă vreme Codul penal se discută în Parlament. Pesediștii trebuie să oprească aceste atacuri asupra justiției, pesediști trebuie să înțeleagă că justiția nu este la bunul lor plac. Sunt lucruri pentru care oamenii au ieșit în stradă. E evident că PSD încearcă să ignore aceste lucruri, dar vă dau o veste. Nu o mai pot face. Justiția e o chestiune de interes național. E dreptul meu să chem oamenii să își exprimă opinia cu privire la chestiuni de interes național. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”.

După succesul referendumului, același Iohannis declara:

”Avem cu siguranță cele 2 chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune interdicția dată guvernului de a emite OUG în domeniul legilor justiției, al politicii penale și sigur trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea OUG și altor instituții decât Avocatului Poporului”.

Acum, avem o OUG care a modificat Codul penal, deși în parlament sunt în dezbatere două proiecte de legi pe subiect. Și avem o OUG care, prin interpretări penibile, încalcă voința românilor exprimată la referendum.

Ordonanța lui Predoiu a fost făcută peste noapte, atît de pripit încît Consiliul Legislativ a trebuit să-i corecteze erorile de exprimare.
A fost încălcată, practic, și legislația în vigoare, care prevede că proiectul de OUG trebuia să se afle o perioadă în dezbatere publică. Pe siteul Secretariatului General al Guvernului, proiectul nu apare în secțiunea consacrată consultării publice, ci a fost plasat într-o secțiune ascunsă, unde era necesară folosirea motorului de căutare pentru a fi depistată. Oricum, mai mult ca sigur a adăstat acolo doar cîteva ceasuri, departe de ochii oricui.

Va reacționa Klaus Iohannis pentru a-și proteja referendumul, de el convocat, în fața agresiunii ministerului Justiției, ori va prefera, ca de obicei, o plimbare prin munți? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.