Reteaua Corect
Ioan Spanu

De la „solidaritate” la „solitaritate”

Scris de Ioan Spanu in 24 martie 2020 la 11:52, in Politics. 700 vizualizari Intra in discutie Tagurisanatate, solidaritate, solitaritate, virus shortlinkhttp://crct.ro/nvRr

În doar cîteva săptămîni, planeta întreagă a trecut de la ideea de „solidaritate” la cea de „solitaritate”, de la bucuria de a fi împreună împotriva oricărui pericol, la obligaţia de a ne izola de comunitate pentru a scăpa de consecinţele acestui nou pericol care ne bîntuie pe toţi.

Dicţionarele definesc „solidaritatea” ca „sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc”. Este un sentiment care transformă compasiunea pentru suferinţa cuiva în dorinţa de a-i fi alături pentru a depăşi punctul culminant al acestei suferinţe.

În schimb, pînă acum, cuvîntul „solitaritate” nu există, căci nici unul dintre dicţionare nu-l conţine! Cuvîntul „solitaritate”, practic, trebuie abia acum să fie definit. Tot ca o formă de solidaritate, dar una care, în loc să ne unească, ne obligă să fim separaţi, să stăm fiecare în casă! Este tot un fel de ajutor reciproc pe care ni-l acordăm, dar unul în care, pentru a ne proteja, ne obligă să ne separăm.

Solitaritatea” devine astfel sinonimul cuvîntului „solidaritate”, deşi, aparent, el este mai degrabă un antonim al acestuia, care ar trebui, deci, să aibă un sens contrar.

Coronavirusul, iată, intervine pînă şi în dicţionarele limbilor, introducînd acest cuvînt nou, „solitaritate”, cu sensul unei solidarităţi prin izolare de ceilalţi. Oricît ar părea de ciudat, „solitaritatea” a devenit acum principala formă de solidaritate în faţa noului pericol care stă în faţa noastră.

Există acum, în majoritatea ţărilor lovite de pandemia aceasta, chiar legi care impun „solitaritatea” pentru ca transmiterea virusului să fie încetinită, astfel încît evoluţia bolii să nu ajungă să depăşească în perioada imediat următoare caăacitatea sistemelor de sănătate, ca numărul celor contaminaţi să nu crească în ritmul înspăimîntător înregistrat în ultima lună în aproape toate ţările.

Tocmai noutatea acestui tip de solidaritate, numită „solitaritate”, îi face pe oameni să încalce deseori legile care o impun ca metodă necesară a bătăliei cu virusul. Ne-am obişnuit să fim solidari în faţa pericolelor, iar acum ni se cere să ne izolăm în case pentru a ne proteja pe noi şi pe cei din jur, adică să fim „solitari” de bună voie!

Nevoia, aşadar, ne impune să ne obişnuim şi cu această formă a solidarităţii prin izolare de ceilalţi. În aceste momente, din cauza Coronavirusului, trebuie să învăţăm să fim „solitari”, dacă vrem să fim, cu adevărat, „solidari” în această bătălie cu cei din preajma noastră.

SOLITARITATEA”, iată cuvîntul care înlocuieşte pentru un timp „solidaritatea”! Este nu numai necesară, ci şi obligatorie atunci cînd vine peste noi un astfel de virus despre care nu ştim nimic, nu avem medicamente să-l combatem şi nici un vaccin care să ne apere de contaminare.

Deci, dacă vrem să ne fie bine, să fim solidari în „solitaritate”!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.