Reteaua Corect

De la scandalul "telefoanelor otravite" la sondajele "otravite"

Remember scandalul „telefoanele otravite”. Inaintea alegerilor parlamentare/prezidentiale din 1996 a izbucnit un scandal monstru, care a ramas in „istorie” sub numele „telefoanele otravite”. Pe scurt despre ce a fost vorba. O retea a PDSR (PSD-ul de astazi) disimulata sub forma unui (fictiv) institut de cercetare denumit pompos Centrul de Informare a Opiniei Publice apela telefonic abonatii din Cartea de Telefoane sub pretextul realizarii unui sondaj de opinie. Prima intrebare pusa se referea la intentia de vot a celui apelat. Daca raspunsul erau Ion Iliescu (la presedintie) si PDSR (la parlamentare), nu mai urma si o alta intrebare, informeaza Cotidianul.ro.

Sursa imagine: finantistii.ro

Daca persoana apelata raspundea „Emil Constantinescu” (la presedintie) si CDR (la parlamentare), mai urmau doua intrebari:

 1. Emil Constantinescu, candidatul la presedintie al CDR, a declarat ca primul lucru pe care l-ar face dupa ce devine presedinte este sa-l readuca pe tron pe regele Mihai. Aceasta afirmatie va creste sau va scade increderea in Emil Constantinescu?
 2. In baza unei analize economice, Institutul National de Cercetari Economice afirma ca aplicarea Contractului cu Romania (programul electoral al CDR – n.a.) va duce la dublarea ratei inflatiei. Acest lucru va creste sau va scade increderea in CDR?

Concret, „cercetarea de piata” impusca doi iepuri dintr-un foc. PDSR afla care este situatia reala in batalia pentru Parlament si Cotroceni; in al doilea rand, ii manipula pe cei care aveau drept intentie de vot adversarii social-democratilor.

Manipularea prin sondaje

Dupa manipularite din 1990 tip anii ’45-’50 - „Vin mosierii!”, „Nu ne vindem tara!”,„IMGB face ordine!” sau „Noi muncim, nu gandim!” -, afacerea „telefoanele otravite” din 1996 a reprezentat prima forma profesionista de manipulare a opiniei publice. Intre timp lucrurile au evoluat. „SMS-urile otravite” (varianta „telefoanele otravite” II) utilizate in special de Traian Basescu, PD si PDL cu ocazia alegerilor europarlamentare si referendumului pentru uninominal din 25 noiembrie 2007 au reprezentat „next level”.

Din 2009 s-a trecut la o forma superioara de manipulare: cea prin sondaje otravite. Case de sondare „specializate” (nu in cercetari de piata propriu-zise, ci in aranjarea procentelor in functie de interese angajatorilor), unele infiintate peste noapte, incercau sa convinga opinia publica cine si de cata incredere se bucura, cine si cate sanse electorale are. In perioada 2009-2012, majoritatea sondajelor otravite faceau jocurile lui Traian Basescu si ale PDL. Se miza pe faptul ca o parte din electoratul advers, vazand „rezultatele modeste” ale propriilor favoriti, fie va renunta sa se mai prezinte la urne, fie va trece cu arme si bagaje in tabara adversa. In 2012, manipularea prin sondaje a lui Traian Basescu si PDL a esuat lamentabil.

„Apocalipsa” sondajelor otravite si mizele din 2013

In 2013, manipularea prin sondaje otravite a cunoscut o noua faza. Trei sau patru „case de sondare” ies in fiecare luna, la distanta de cateva zile una dupa alta, cu cate un sondaj cu „rezultate” similare. Un adevarat „foc concentrat”, cu repetitie, pe cateva „subiecte” (increderea in politicieni si intentie de vot la prezidentiale) prin care se incearca influentarea opiniei publice. In ceea ce priveste „beneficiarii” sondajelor otravite din 2013, in special in ultimele luni ale anului, avem o situatie inedita: ele servesc doua zone politice: PSD (+ Victor Ponta) in principal si Traian Basescu (+ PDL+inexistentul PMP+ alti aliati favoriti ai presedintelui) in secundar.

Procedura este una simpla. Cum apare un sondaj in care „cine trebuie” creste sau se mentine sus la capitolul incredere, iar cine „nu trebuie” este egalat sau depasit de te mici cine (situatia este relativ identica si la intentia de vot, dar acest capitol a aparut doar in cateva sondaje), este preluat pe prima pagina de „Evenimentul Zilei”, „Adevarul”, „Romania libera” si pe micul ecran in special de Romania TV si B1TV, precum si pe o serie de site-uri „aliniate” (Ziare.com, Hotnews) si devine subiect de „breaking-news”.

Sondajele din ultimele luni trebuie sa demonstreze ca premierul Ponta este unul dintre liderii in care „poporul” are (constant) incredere, ca actiunile sale beneficiaza de credit, ca PSD se mentine la o cota inalta in optiunile de vot (aici nimeni nu contesta ca PSD are cei mai multi votanti; de asemenea, sondajele trebuie sa acrediteze ideea ca Traian Basescu (si aliatii/favoritii sai) este in relativa revenire; deloc in ultimul rand, o alta miza principala a sondajelor este aceea de a demonstra prabusirea „constanta” in sondaje a lui Crin Antonescu. Totusi, pentru un observator atent, nu Crin Antonescu este tinta principala aici, ci PNL. Prin „prabusirea” lui Antonescu se urmaresc destabilizarea PNL si demobilizarea electoratului acestui partid. Pentru ca PNL este principalul partid care poate „ciupi” din procentele PSD si poate prelua din electoratul PDL sau al incertei asa-zise constructii „de dreapta” inca neconstitite.

Cine sunt „sondorii”

Pentru a vedea cat de (ne)reale sunt respectivele sondaje, ne referim la cele care lanseaza pe piata „cercetari” la foc continuu, trebuie vazut cine se afla in spatele celor care le realizeaza.

 • CSCI: casa de sondare coordonata de Dan Sultanescu, consilier de imagine al premierului Victor Ponta si editorialist la Obiectiv.info, site arondat postului RomaniaTV, patronat de deputatul PSD Sebastian Ghita.
 • CSOP: casa de sondare arondata (este recunoscuta public „orientarea”) PDL.
 • INSCOP: casa de sondare aflata in „siajul” ziarului „Adevarul”, efectueza cercetari care raspund politicii duse de acest mediu de informare.
 • Sociopol: casa de sondare coordonata de Mirel Palada, purtator de cuvant al premierului Victor Ponta.
 • IRES: este singura casa de sondare cu vechime (fata de celelalte 4 mai sus citate) este coordonata de Vasile Dancu (PSD) si se afla sub influenta „grupului de la Cluj” (coordonat de Ioan Rus, una dintre eminentele cenusii ale PSD).

„Gogonatele” din sondajele otravite

 • Traian Basescu l-a „depasit” pe Crin Antonescu la „incredere”

„Prabusirea” lui Antonescu si „(re)ascensiunea” lui Traian Basescu au reprezentat o tema favorita a sondajelor otravite:

 • CSOP (24 august – 1 septembrie): Traian Basescu si Crin Antonescu 17% incredere (Victor Ponta – 29% - locul 1)
 • CSOP (22 octombrie – 1 noiembrie): Traian Basescu-17%, Crin Antonescu-16% incredere (Victor Ponta – 25%-loc 2)
 • CSOP (25 noiembrie – 1 decembrie): Traian Basescu si Crin Antonescu – 16% (Victor Ponta – 25% - loc 1)
 • CSOP (13 – 20 decembrie): Traian Basescu – 16%, Crin Antonescu – 15% incredere (Victor Ponta – 23%-loc 2)
 • CSCI (3 – 4 decembrie): Crin Antonescu – 28% (loc 3), Traian Basescu – 25% (loc 4) incredere (Victor Ponta – 42% - loc 1)
 • CSCI (11 – 13 decembrie): Traian Basescu-25%, Crin Antonescu-23%- incredere (Victor Ponta – 42% - loc 2)

Dupa cum se poate vedea, avem un adevarat „concurs” CSOP-CSCI in a demonstra acelasi lucru: „jos” Antonescu, „sus” Basescu. Este de-a dreptul „uluitor” cum numai in decurs de o saptamana”, la CSCI-ul lui Dan Sultanescu, liderul PNL a „pierdut” 5 procente la incredere in „intrecerea” cu Traian Basescu. Pentru cine isi aduce aminte, a fost perioada unor contre intre Antonescu si Ponta, iar liberalul trebuia pedepsit. Nimeni, dar absolut nimeni nu si-a pus o intrebare simpla: cum se poate afla Traian Basescu in plutonul fruntas la capitolul incredere, exact in perioada scandalurilor „Nana” si „CEC Bank”? Adica tipul de scandaluri care lasa urme adanci in randul opiniei publice pentru ca este vorba de ciocoismul de tip nou, de favorizare speicala etc., adica elemente care NU sunt deloc digerate de populatie. Evident, pentru cei de la CSOP si CSCI nu a contat acest aspect in intentia lor de a influenta opinia publica.

 • Intentia de vot pentru MRU

Deloc intamplator, in ultimele sondaje „cresc” atat „increderea”, cat si „intentia de vot pentru Mihai Razvan Ungureanu”.

 • CSCI (18 – 22 decembrie): Victor Ponta (32%), Crin Antonescu (24%), MRU (21%) – intentie de vot tur 1 prezidentiale

Aici suntem in fata uneia dintre cele mai mari „gogosi” de sondare (ca sa fim eleganti) din ultimii ani. Nimeni – evident in „Breaking-news”-ul Romania TV nici nu ne asteptam – nu si-a pus urmatoarea intrebare de bun-simt: cum este posibil un lider al unui partid de 1% sa se afle la doar 3 procente in spate la un lider al unui partid (PNL) care in jur de 20%. Chiar si diferenta dintre Ponta (lider de partid aflat in jurul a 38-40%) si MRU este de-a dreptul ridicola, doar 11 procente. Evident, echipa lui Dan Sultanescu nu a stat sa gandeasca logic niciun minut cand a conceput acest sondaj. Tinta era sa fie prezentat MRU ca suflandu-i in ceafa lui Antonescu, pentru ca, peste doua sau trei luni, acelasi CSCI sa anunte triumfal ca si MRU l-a depasit in intentia de vot pe Antonescu. Numai ca Dan Sultanescu & Co. au uitat ca este imposibil ca un lider cu un partid de 40% sa aiba cu doar 11% mai mult decat un lider de partid cu 1%. Mai mult, MRU s-a aflat intr-un anonimat total in ultimele luni, ultima stire „tare” care il viza a fost cererea lui Mihail Neamtu (fost aliat) ca MRU sa demisioneze din Parlament.

Ponta „uber alles” si analogia... Radio Erevan

Dupa cum se poate observa in exemplele prezentate mai sus, Victor Ponta este lider la toate capitolele in sondaje. Acolo unde el apare pe locul 2, pe primul il gasim pe „iepurasul” Mugur Isarescu, plantat acolo pentru a da „credibilitate” sondajelor.

Dar nu numai la „incredere” este lider premierul. Ultimul sondaj IRES (aparut in prima instanta, unde altfel, decat pe „celebrul” site „pesurse”) ne arata ca Victor Ponta se afla pe locul 1 si la capitolul „cat de multumiti sunteti de activitatea...”. Evident, Ponta este urmat de Traian Basescu. Si nu pe locul 3, ci pe „ultimul” asa suna comentariul de pe site-ul amintit, este Crin Antonescu. Modul de prezentare este similar unui banc de la Radio Erevan din anii ’50: „In intalnirea atletica URSS-SUA, stralucitii sportivi ai Uniunii Sovietice au ocupat un meritoriu loc 2, in timp ce atletii din SUA au ocupat penultimul loc”.

Tot in sondajele din aceasta toamna si iarna, opinia publica s-a aratat „favorabila” pentru mai toate actiunile intreprinse de premierul Ponta, i-a dat dreptate in disputele cu Traian Basescu, s-a pronuntat favorabil in chestiunea exploatarii miniere de la Rosia Montana si a „constatat” ca liberalul Antonescu are o intelegere cu Traian Basescu (in acest caz, presedintele este pe post de personaj negativ – n.a.). Suntem aici in fata unei situatii de genul celei din 1996, cea in care se afirma ca, daca va castiga alegerile, Emil Constantinescu il va repune pe regele Mihai pe tron.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.