Reteaua Corect

De la alegeri anticipate, la alegeri amînate

Poate nu vă vine să credeţi, dar, exact în urmă cu o lună, Florin Cîţu era desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Nu pentru a obţine învestirea, ci pentru a declanşa procedura alegerilor anticipate, ca prim guvern căzut, într-un plan care urma să ducă şi la doilea guvern picat în Parlament, astfel încît preşedintele Iohannis să poată să dizolve Parlamentul şi să se organizeze ALEGERILE ANTICIPATE.

Atunci, în 6 martie, erau înregistrate deja primele 7 cazuri confirmate de infecţii cu Coronavirus, 21 de persoane se aflau în carantină şi alte 12.158 în izolare la domiciliu. În Europa, în aceeaşi zi erau confirmate 4.197 de cazuri, cele mai multe fiind în Italia, care înregistrase deja 107 decese.

Pe acest fond, preşedintele Klaus Iohannis nu se gîndea decît la alegeri anticipate, iar PNL executa orbeşte ordinul primit de la Cotroceni, făcînd înţelegeri cu alte partide pentru ca aşa-zisul Guvern Cîţu să nu treacă. Nu era, deci, de mirare că peste încă cinci zile, în 11 martie, Iohannis „demitiza” Coronavirusul, îndemnînd populaţia să nu se mai uite la televiziunile „unde se vorbea despre un virus ucigaş”!

Chiar să nu fi primit atunci Klaus Iohannis nici o informare de la serviciile secrete, SRI şi SIE, despre răspîndirea rapidă a Coronavirusului şi de efectele lui devastatoare, din moment ce ştirile din presă erau deja îngrijorătoare? Sau aceste informaţii erau deja pe masa Preşedintelui, iar acesta le-a ignorat, gîndindu-se că-i încurcă planul alegerilor anticipate? Iată un lucru care trebuie musai să fie lămurit cînd apele se vor mai linişti.

Acum, la trei săptămîni de la declanşarea „stării de urgenţă” (16 martie), alegerile anticipate sînt aruncate definitiv la coşul istoriei, locul lor fiind luat de ipoteza ALEGERILOR AMÎNATE. Decizia aceasta este inevitabilă, mai ales că deja se discută despre prelungirea stării de urgenţă, situaţia Coronavirusului fiind departe de a atinge vîrful pandemiei, care, conform estimărilor specialiştilor, ar fi în jurul datei de 1 iunie, cînd deja trebuia să mergem la urme pentru alegerile locale în întreaga ţară.

Cu localităţi întregi aflate în carantină, cu peste 125.000 de persoane izolate la domiciliu sau în carantină, cu 3800 de cazuri confirmate şi 157 de decese, toate pe fondul unei evoluţii în creştere a Coronavirusului, este clar că planul de la Cotroceni referitor la alegeri s-a schimbat.

Nu, însă, şi ţintele urmărite cînd se vorbea despre „alegeri anticipate”, adică dobîndirea puterii absolute, prin proiecte de genul „Primăriile Mele”, „Parlamentul Meu” şi, desigur, „Guvernul Meu”, toate împreună împlinind visul măreţului conducător!

Marea problemă care se naşte pe marginea noului proiect de la Cotroceni este, însă: CE ROL VOR AVEA SERVICIILE SECRETE în strategia ce va fi urmată de aici înainte?

Vor rămîne serviciile secrete în matca lor constituţională, mai ales că acest Coronavirus ar trebui să le dea ceva mai mult de lucru, sau vor construi strategii pentru ca şeful lor suprem să-şi vadă visul împlinit?

Ne amintim, desigur, că, doar cu puţin timp înainte de declanşarea crizei Coronavirus, Guvernul Orban dăduse o Ordonanţă aiuristică pentru ca oricine să voteze la locale oriunde, nu numai în localităţile de domiciliu, şi venise în Parlament cu legea alegerii primarilor în două tururi, ambele acte normative căzute în Parlament! Ţinta lor era una clară: optimizarea rezultatelor, astfel încît alegerile locale să deschidă calea spre un rezultat maxim la alegerile generale!

În lipsa acestor schimbări legislative, crede cineva că PNL şi Klaus Iohannis vor sta cu mîna în sîn, aşteptînd rezultatul votului? Sau vor apela la orice strategie pentru ca virusul Covid-19 să fie transformat într-un agent electoral în favoarea lor?

O asemenea ipoteză presupune în mod obligatoriu implicarea serviciilor secrete! Dezinformarea, manipularea şi, în final, folosirea crizei Coronavirus în favoarea PNL, aşa cum vrea Iohannis, nu pot fi lăsate pe mîna unora ca Raluca Turcan, Florin Cîţu, Ionel Dancă, Florin Roman sau Dan Vâlceanu, care sînt doar trompete ale partidului, ci trebuie să fie date „specialiştilor”. Or, aceştia nu se găsesc decît în „servicii”, căci acolo sînt meseriaşii care ştiu să lucreze cu informaţiile, avînd o mare experienţă în toate alegerile de pînă acum!

Şi, cum deja au reuşit să-şi planteze oamenii în structurile de conducere ale tuturor partidelor, în special în PSD-ul condus de un cursant al lor, Marcel Ciolacu, misiunea lor pare să fie una uşoară.

După părerea noastră, de aici încolo vom asista la o acţiune ce se va concentra pe masa de alegători, cea care acum este obligată să stea în casă, să se uite la televizor şi să se îndoape cu ce va veni de acolo: fie că e vorba despre adormirea atenţiei cu ajutorul „Vulpiţei”, a emisiunilor cu cîntăcioşi sau bucătăraşi, fie cu mesajul pe care-l auzim deja din gura Preşedintelui, potrivit căruia „autorităţile şi-au făcut treaba”.

Cu cît ne vom apropia de sfîrşitul crizei Coronavirus, această propoziţie, „autorităţile şi-au făcut treaba”, va fi din ce în ce mai mult un mesaj electoral! Sînt curios să văd doar cine va fi primul desemnat să adauge la acest slogan şi mesajul care apoi va fi reluat obsesiv, care va spune: „PSD ne-a lăsat magaziile de echipamente şi vistieria goale, dacă ei erau la guvernare muream toţi, deci bine că am venit noi, liberalii, să salvăm naţia”.

Împrăştiat de profesionişti, aceste mesaje manipulatoare vor trebui să înlocuiască efectele vizate pentru „alegerile anticipate” şi să devină sloganul care să influenţeze votul la „alegerile amînate”!

Chiar dacă pînă la alegeri va trece criza Coronavirus, sînt sigur că mulţi alegători şi membri ai comisiilor din secţiile de votare vor purta, din prudenţă, măştile la gură.

La fel şi multe cozi de topor ale Puterii de prin presă. Nu pentru a se proteja de viruşii rătăciţi, ci pentru a nu spune prostii sau întrebări incomode care să încurce planul construit încă de pe acum.

Ion Spânu, Cotidianul
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.