Reteaua Corect

Deși nu știe încă, Raluca Turcan îi ia locul lui Marcel Vela ca şef al CNSSU în starea de alertă

Scris de Ioan Spanu in 10 Mai 2020 la 10:13, in Politics. 510 vizualizari Intra in discutie Taguricnssu, marcel vela, Raluca Turcan, stare de alerta shortlinkhttp://crct.ro/nw48

Klaus Iohannis a decis: „starea de urgenţă” va fi înlocuită de „STAREA DE ALERTĂ”. Ştirea majoră în legătură cu această nouă situaţie este că Marcel Vela nu va mai fi comandantul Comitetului Naţional ce se va înfiinţa, locul lui fiind luat de Raluca Turcan, vicepriministrul României!

Cu toate acestea, în spaţiul public continuă să apară la TV Iohannis, Orban şi Vela vorbind despre măsurile ce vor fi luate, ceea ce demonstrează că Raluca Turcan habar n-are că ea va trebui să conducă acel „Comitet național pentru situații speciale de urgență” (CNSSU)!

Aşa prevede Ordonanţa de urgenţă nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, modificată prin Ordonanţa de urgență nr. 89/2014.
Iniţial, în forma adoptată în anul 2004, OUG 21 prevedea, într-adevăr, că ministrul de Interne urma să fie şeful Comitetului Naţional, aşa cum vedem în textul publicat în Monitorul oficial:

Numai că, prin modificările ulterioare, în special prin OUG 89/2014, lucrurile s-au schimbat prin abrogarea acestui art. 8, citat mai sus, şi introducerea articolului 8, indice 1, care spune clar că acel COMITET NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ (CNSSU) nu mai este condus de ministrul de Interne, ci de către vice-prim ministrul pentru securitate naţională, aşa cum citim în textul OUG 21/2004, modificat prin OUG 89/2014:

Deci, întrucît în structura actualului Guvern al României nu există decît un singur vice-premier, în persoana Ralucăi Turcan, ea va trebui să conducă acel COMITET NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII SPECIALE DE URGENŢĂ, nu Marcel Vela, căci el va avea doar funcţia de vicepreşedinte al Ralucăi Turcan, trecînd în subordinea directă a acesteia.

Acest „amănunt”, care spune multe despre competenţa actualului executiv, nu trebuie trecut însă cu vederea dacă, desigur, Guvernul şi Preşedintele nu vor să se trezească din nou cu anularea măsurilor ce se vor lua după 15 mai pe motiv că au fost luate de o conducere ilegală a CNSSU!
Legea prevede clar, fără dubii: Raluca Turcan este preşedinta „Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, iar Marcel Vela îi va fi doar vice-preşedinte în cadrul acestui CNSSU.
Cu alte cuvinte, pe Raluca Turcan ar trebui s-o vedem acum în fiecare zi la TV, gestionînd starea de alertă, luînd măsurile ce se impun, anunţînd datele statistice, numărul infectaţilor, cazurile de deces etc. Că ne vom distra la maxim – asta este altă chestiune, dar legea trebuie să fie respectată ad litteram!
Deci, jos geaca, domnule Vela! Sus pardesiul Ralucăi Turcan!

Articol publicat prima dată în Cotidianul

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.