Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

De ce sunt procurorii avocati ai statului?

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 26 martie 2011 la 15:11, in Politics. 129 vizualizari 2 comentarii Taguriavocati, Constantin Sima, csm, justitie, procurori shortlinkhttp://crct.ro/nekF

Domnul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, intr-un demers pe site-ul www.luju.ro, se straduieste sa combata o afirmatie pe care am facut-o in repetate randuri. Si anume ca in Romania procurorii sunt avocati ai statului. Din pacate. Din pacate in ceea ce priveste sistemul democratic. Si mai ales din pacate sub aspectul calitatii actului de justitie. Cine are dreptate?

Singurele argumente pe care domnul Constantin Sima le aduce sunt faptul ca, prin lege, procurorii sunt obligati sa caute probe nu numai in acuzarea, ci si in apararea persoanei cercetate si ca eu unul as avea o ranchiuna impotriva Ministerului Public. Nu port vreo ranchiuna in raport cu niciuna dintre institutiile actuale ale statului. Nici macar cu SRI, care m-a interceptat ilegal, motiv pentru care am actionat Serviciul in judecata. Este adevarat ca, prin lege, in Romania procurorul are obligatia de a strange si probe in favoarea prezumtivului infractor. Numai ca acest lucru se intampla extrem de rar. Si, din nefericire, mai ales atunci cand procurorul este in cardasie cu grupuri de tip mafiot. Sau cand pur si simplu este mituit.

In schimb, exista multe argumente care demonstreaza contrariul afirmatiilor domnului Constantin Sima. Unul dintre ele este extrem de vizibil. Si poate fi confirmat de absolut orice persoana care a intrat vreodata intr-o sala de tribunal. Intr-o sala de sedinte in care se judeca o cauza penala, putem observa cu usurinta dispunerea pieselor pe tabla de sah. Exista mai intai un prezidiu, din care fac parte unul sau mai multi judecatori. El ocupa pozitia centrala. Asa cum este firesc. In stanga acestui prezidiu, pe un podium, este amplasat un birou impunator ocupat de procuror. In fata judecatorului este grefierul. In stanga se afla, de obicei, boxa acuzatilor. Abia apoi sala este ocupata de randuri de banci, unde iau loc cetatenii care asista la proces. Primele randuri sunt rezervate avocatilor. Candva, dupa decembrie 1989, avocatii au primit si ei dreptul de a purta roba. Fiind astfel salvate aparentele, macar din punct de vedere vestimentar. Din descrierea de mai sus reiese limpede ca procurorul are o pozitie net superioara, in proces, avocatului. Desi intr-o lume normala ei trebuie sa se lupte, ca parti ale procesului penal, in conditii de egalitate. Si, asa cum aminteam intr-o alta analiza pe aceeasi tema, este cel putin straniu ca, in timp ce avocatul intra in sala de sedinte la gramada cu toata lumea, procurorul vine pe usa din spate, de obicei chiar impreuna cu magistratul.

Sa spunem ca argumentele de mai sus tin mai mult de spectacolul si de detaliile psihologice ale unei sedinte de judecata. Desi nu este asa. Dar ce ne facem cu urmatoarele realitati? Prima este ca in CSM un actor important al actului de justitie, care este avocatul, nu este reprezentat in niciun fel. In timp ce procurorul este. Ce ne facem cu a doua realitate, si anume ca membrul CSM nu poate fi impartial cata vreme, sub mandatul de patru ani, este nevoit sa fie si practicant? Deci sa-si judece colegul cu care se intalneste zilnic nas in nas. Ce ne facem cu realitatea ca Justitia, neavand libertatea de a-si face propriul buget, depinde de politicieni? Ma refer la judecatori si procurori. Ce ne facem ca numirea si, pana la urma, si destituirea mai-marilor procurorilor se afla la discretia ministrului Justitiei, primului-ministru si sefului statului? Si de aici incolo, intreaga ierarhie este construita alandala. Sunt sau nu sunt, in aceste conditii, procurorii avocati ai statului? Nu este oare chiar in interesul lor sa se bucure de mai multa autonomie?

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.