Reteaua Corect
Stelian Tanase

DE CE PROTESTELE AU LIPSIT DIN JURNALUL TVR

Scris de Stelian Tanase in 16 noiembrie 2014 la 14:25, in Politics. 42 vizualizari 1 comentariu TaguriEditia Jurnalului TVR, mesaje de nemultumire, proteste shortlinkhttp://crct.ro/nkzR

Vineri seara au avut loc in mai multe orase manifestatii legate de votul romanilor din diaspora. Editia Jurnalului TVR de la ora 20,00 nu a cuprins printre subiectele tratate aceste proteste. Am primit ieri zeci de mesaje de nemultumire, chiar atacuri la persoana si jigniri. Inteleg frustrarea celor care mi-au scris. Sunt la fel de nemultumit ca si ei pentru ce s-a intamplat.

Televiziunea publica este obligata sa ofere publicului toate informatiile de interes public. Cred ca manifestatiile de la Timisoara, Cluj, Bucuresti etc (pro si contra) sunt evenimente care nu ar fi trebuit sa lipseasca din sumarul jurnalului TVR de la ora 20,00. Chestiunea votului tine de regimul democratic, este esentiala  pentru  normalitatea vietii noastre publice. Ca atare atinge dreptul la  informare prevazut in Constitutie. Este parte a misiunii noastre de televiziune publica. Etc. Nu vreau sa insir aici argumente arhicunoscute. Publicul a avut un mare interes legat de acest subiect si era obligatoriu sa isi gaseasca un loc important in sumarul acelei editii. Cu atat mai mult cu cat, TVR are statii locale la Timisoara, Cluj, Bucuresti si nu ar fi avut probleme sa redea corect acele evenimente.

Trebuie sa spun ca nu mi-am imaginat ca subiectul va fi ignorat de cei responsabili cu realizarea Jurnalului. Totusi s-a intamplat si ma intreb de ce. A fost vorba de o neglijenta a sefului de departament, domnul Claudiu Lukaci? El este singurul in masura sa decida sumarul unei editii a Jurnalului. A fost vorba de incapacitate, de lipsa de profesionalism ? A fost vorba de o scapare intr-un context extrem de solicitant, cum avem in aceasta perioada ? A fost o chestiune de logistica ? A  fost vorba de o imixtiune politica? I-a cerut cineva de la putere in mod expres domnului Claudiu Lukaci sa nu dea imagini de la acele demonstratii ? Sau a fost o initiativa proprie pentru a face pe plac unor lideri politici puternici ? Autocenzura joaca inca un rol insemnat in lumea romaneasca si in TVR cu deosebire. Poate ca pentru domnul Lukaci manifestatiile de vineri chiar nu au fost un subiect important si a considerat ca nu trebuie abordat la Jurnal. Sper sa lamuresc macar unele dintre aceste aspecte in luni, conform atributiilor pe care le am.

Ca sa intelegeti situatia trebuie sa explic unele lucruri. Departamentul Stiri este independent editorial. Nu se subordoneaza directorului general al STVR. Seful acestui departament raspunde singur de sumare ca si de toate celelalte aspecte. El hotareste daca un subiect este sau nu tratat intr-o editie sau alta. Orice indicatie din partea mea sau a altcuiva din conducerea TVR ar fi considerata ca un act de cenzura. Departamentul Stiri se comporta ca un stat in stat, nu doar datorita acestor reglementari, dar si prin stilul personal de management al directorului Claudiu Lukaci.

TVR este o alaturare de feude in care fiecare asa zis “coordonator cu atributii de conducere” (director de fapt ) face propria lui politica fara legatura cu restul institutiei. Am semnalat unele dintre aceste aspecte inca de la alegerea mea in 20 dec. 2013 la Parlament si in mai multe declaratii facute presei. Restructurarea de acum cativa ani a dus la acest sistem nefast si ineficient. Cei care l-au creat si-au rezervat cate un teritoriu propriu in care actioneaza, fara vreo subordonare ierarhica fata de pdg. Un pdg care are mari raspunderi, dar caruia legea nu i-a dat instrumentele obligatorii indeplinirii rolului care i-a fost incredintat. Tendintele centrifuge de aceea sunt foarte puternice si sunt o regula. TVR este neguvernabila atat datorita legii 41/1994, cat si a reglementarilor interne aparute in ultimii 20 de ani. La asta se adauga amestecul copios din afara. Situatia a generat haos intern si este una din cauzele principale ale prabusirii TVR. Instrumentele de a actiona imi lipsesc, desi ele ar fi strict necesare pentru a face corectiile care sa salveze TVR. Asa a vrut legiuitorul. Nu e singura lege proasta din Romania, asa ca nu ma plang. Dar mai cred si ca fiecare trebuie sa raspunda exclusiv pentru deciziile sale. Or, nu am avut niciun amestec in sumarul Jurnalui TVR de vineri de la ora 20,00.

Cum TVR se afla in fata unei perioade extrem de dificile, sigur voi mai avea ocazia in curand sa evoc diferite aspecte. Pe scurt TVR este un mare bolnav si are nevoie urgent de o terapie care sa o vindece. Anul 2015  (neelectoral) va fi decisiv pentru abordarea unor solutii de fond, unele dintre ele dramatice.

SURSA: blog Stelian Tanase

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.