Reteaua Corect
Marius Ghilezan

De ce a declanșat Rareș Bogdan jihadul?

Scris de Marius Ghilezan in 16 martie 2023 la 11:13, in Politics. 504 vizualizari Intra in discutie TaguriBogdan Aurescu, PNL, Rares Bogdan shortlinkhttp://crct.ro/nB25

Multă lume se întreabă ce a fumat europarlamentarul liberal Rareș Bogdan înainte de celebra emisiune, în care a stârnit jihadul împotriva lui Bogdan Aurescu, ”ăla Mic cu trabucul mare”?

În primul rând Rareș Bogdan nu fumează. În al doilea rând, e neastâmpărat. 

În weekend, când inițiativele pălesc și gândurile sunt persecutate de trândăvie, s-a pus nevoie mare să anunțe că Bogdan Aurescu trebuie remaniat, făcându-l vinovat de eșecul Schengen, de o diplomație deficitară, de lipsa de idei și de neimplicare. Poate că totul ar fi pălit, ca salata la înghețul de primăvară, dacă ministrul împricinat n-ar fi sărit să spună că Rareș Bogdan critică asemenea Radioului rusesc Sputnik. Mai pe șleau l-a încartiruit în celebra listă neagră a ”Oamenilor lui Putin.”

Asta e culmea, l-a acuzat pe cel care ar fi renunțat oricând la batistuță și la machiajul tv pentru a se năpusti asupra tiranului din Kremlin. Parcă îl și vedeam pe front strigând din tot sufletul: ”la atac!” Acum e și el în clubul select al putiniștilor.

Aurescu a ratat momentul de aur

În popor se zice: ”dacă tăceai filosof rămâneai.” Ministrul s-a autoflagelat, din prea mare orgoliu. Știe că nu depinde de voința PNL pentru a mai rămâne în minunatul loc al gornistului propagandei de război. Că el e la liber impuse, nu la liber alese.

Ciudat este că mai multe voci disparate din PNL au susținut atacul nefumătorului asupra port-cigar-ului guvernamental.

Nepricepuții vieții politice s-au hazardat în a susține ideea că tocmai s-a organizat un complot asupra lui Bogdan Aurescu, dar nu este așa. Din toată panoplia de lideri politici sau din tot arcul guvernamental, n-am auzit pe vreunul să-l înghită pe omul pus de Iohannis să conducă diplomația română. Nefiind susținut de niciun partid politic, e vulnerabil la orice rotativă guvernamentală. Riscă să rămână în afara vâltorii, el care nu se poate duce nici la bazin neasistat.

Pe când un Péter Szijjártó românesc?

Sigur că orice asemănare a lui Bogdan Aurescu, ministrul nostru de externe cu omologul său de la Budapesta,  Péter Szijjártó, este o insultă adusă gândirii libere. Dacă șeful diplomației maghiare are predicat în orice declarație publică, românul din Aleea Alexandru vocalizează partitura propagandei. Ăla Mic cu Capul Mare nu duce o politică activă, ci doar una reactivă. Dacă îi urmăriți discursurile nu vedeți decât un imens plagiat în vorbele sale. E ca un tonomat al Bruxelles-ului.

Păi și atunci? Care e quelque chose-ul furtunii din paharul cu apă?

Așa cum am spus încă de luni, Rareș Bogdan a dat semnalul despărțirii PNL de Klaus Iohannis, protectorul lui Bogdan Aurescu. Europarlamentarul a lovit cu boltă, după principiul bate șaua ca să priceapă iapa.

Dacă secretarul general al PNL a ieșit public pentru a-i calma pe contestatari, mujahedinii acțiunii de lepădare de Iohannis sunt tot mai apți combatanți. Lideri cu mare experiență politică din PNL știu că Iohannis le este balast și trebuie aruncat din cală, doar că nu pot spune ce gândesc cu gura mare, pentru că șeful statului încă mai are putere să tragă firele decorurilor din instituțiile de forță. Guralivii se pot trezi peste noapte ”penali.” Așa că preferă să lovească prea puternicul cu mantră.

În al doilea rând, situația din PNL nu e deloc roză. Dacă președintele Nicolae Ciucă e adeptul marilor împăcări, spirtiul vindicativ al unor lideri nu poate fi domolit. Bătrânii grei din parrtid își dau seama că electoratul liberal e matur și nu poate fi sedus prin lozinci.

Pictor Sayali – floare moartă

Conclavul euro-atlantic nu scoate fum alb. Porumbeii păcii sunt arestați. Nimeni nu întrevede normalizarea situației geopolitice și a reîntoarcerii la contextul antebelic. Frica guvernează ca molia dulapurile neaerisite. Lupii tineri își caută o identitate nouă. Știu că Iohannis îi duce în jos, la fel ca încuscrirea cu PSD.

PNL nu are decât proiectul politic al Bruxelles-ului și al NATO

Revoluțiile n-au fost făcute niciodată de taciturni și de plicticoși. Ce îi lipsește Partidului Național Liberal e un proiect național de genul celui al lui Nehammer ”Orizont 2030.”

Capitalismul e în derivă. Norii inflației sărăcesc oamenii. Instabilitatea politică și financiară stârnesc frici. Și orice responsabil știe că frica nu păzește bostănăria.

Jihadul lui Rareș Bogdan e o acțiune eminamente politică. Încearcă să coaguleze energiile disipate, în vederea construcției unei noi identități liberale.

Liberalilor le face cu ochiul curentul suveranist

Mulți s-au săturat de conformismul politic și administrativ. Curentul suveranist vrea altceva decât copierea directovelor UE, care – multțumită lui Dumnezeu – nu sunt obligatorii.

Și mai e ceva. Poate că Rareș Bogdan l-ar vedea ministru de externe pe amicul său Emil Hurezeanu sau că liberalii vor să cedeze PSD-ului șefia diplomației române, în schimbul a două ministere de forță.

Înainte de a salva Ucraina, trebuie să ne salvăm pe noi. ”Prin noi înșine,” vorba brătieniștilor de condiție.

VOCILE LUMII

Lucian Bode

Secretarul general al PNL

Lucian Bode – secretarul general al PNL

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, și prim vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur, au declarat marţi, 14 martie, că disputa dintre prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, va fi analizată în viitoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului,” potrivit ziarului Libertatea.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.