Reteaua Corect

De ce Dăncilă e mai deșteaptă decât Băsescu

Ceea ce Traian Băsescu a taxat ca fiind o gafă a premierului Viorica Dăncilă, se dovedește a fi o eroare flagrantă a fostului șef al statului. De la tribuna Parlamentului, în timpul moțiunii de cenzură, Băsescu i-a transmis Vioricăi Dăncilă că nu șeful statului reprezintă România la Consiliul Uniunii Europene, ci Executivul, iar președintele reprezintă țara noastră în Consiliul European. Eronat, spune Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene pentru Q Magazine.

„Consilul Uniunii Europene este un format de lucru la care participă miniștrii. Primul-ministru nu participă la acest format. Consiliul European este singurul format pentru șefii de stat și de guvern.”, susține Victor Negrescu.

Fostul președinte Traian Băsescu, însă, a gafat chiar de la tribuna Parlamentului, la finalul dezbaterilor moțiunii de cenzură din Parlament.

„România este reprezentată la Consiliul UE de președinte. Greșit, doamna premier, președintele ne reprezintă în Consiliul European, iar în Consiliul UE ne reprezintă Guvernul. Plecați măcar cu această informație din Parlament.”, a afirmat fostul președinte Traian Băsescu, la finalul dezbaterilor plenului reunit al Parlamentului, în cadrul moțiunii de cenzură.

„Domnule Băsescu, nu suntem în trio-ul cu Austria, ci în trio-ul cu Finlanda și Croația, așa că vă rog să vă documentați. Mai mult, la Consiliul European ne reprezintă președintele României. Să înțeleg că nu aveți încredere în domnul Iohannis?”, i-a spus, în prealabil, premierul Dăncilă senatorului Traian Băsescu.

„Șeful statului reprezintă țara la Consiliul European, iar premierul nu participă la un astfel de format european. Miniștrii participă la reuniunile Consiliului Uniunii Europene. Primul-ministru nu are un rol de reprezentare la nivelul unei instituții europene. Guvernele se ocupă de pregătirea președințiilor, ceea ce se face sub coordonarea doamnei prim-ministru.

Doamna prim-ministru a dat dovadă de foarte multă decență. Din nefericire, agitația internă face ca să introducem și tematicile europene în dezbaterea politică actuală. Consider oportun ca disputele  politice să nu se amestece cu ideea reprezentării României în plan european.”  a declarat pentru Q Magazine Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

ROMÂNIA, LA CÂRMA EUROPEI

România va exercita de la 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene, una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația.

Președinția Consiliului UE conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează peste 250 întâlniri cu Parlamentul European și  alte întâlniri formale la toate nivelele. Conform uzanțelor, pe perioada mandatului său, Președinția Consiliului UE va organiza în România circa 200 de evenimente, posibile Summit-uri, reuniuni informale ale Consiliului UE, întâlniri ale înalților funcționari și ale experților din statele membre UE, conferințe și seminarii.

În România, Consiliului Național de Pregătire și Exercitare a Președinției României la Consiliul UE este organismul interministerial care va asigura, sub conducerea Prim-ministrului României, orientarea strategică a programului de pregătire și va avea rolul de a coordona aceste eforturi complexe. Pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului UE, care se va exercita la sediul instituțiilor europene, precum și în România, revine Unității de Pregătire a Președinției Consiliului UE, departament care funcționează, în cadrul MAE, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.