Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

De ce atacă Germania tot mai dur România

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 14 septembrie 2018 la 10:43, in Politics. 433 vizualizari Intra in discutie Taguriangela merkel, ataca, germania, iohannis, ppe, PSD, românia, UE shortlinkhttp://crct.ro/nti7

De ceva vreme, Germania critică tot mai aspru situația din România – ca și din Ungaria, dar cu voce mai moale – transmițînd tot felul de felul de avertismente și ultimatumuri, inclusiv perspectiva activării așa-numitei opțiuni nucleare, celebrul art.7 al Tratatului de la Lisabona. E chiar așa îngrijorată țara lui Merkel de presupusa deteriorare a climatului politic, economic și social de la noi? Ori, mult mai probabil, cancelarul german e speriat de perspectiva teribila care se conturează pentru țara sa după alegerile europene de anul viitor?

Angela Merkel, reamintim, conduce UE prin Comisia Europeană, unde își instalează proprii ”Dăncili”, a se citi obedientul Jean Claude Juncker, și reușește asta grație faptului că ține în mîini frîiele celui mai puternic grup european emanat din alegerile europarlamentare, e vorba de PPE.
Cu 221 de deputați aleși în 2014, PPE e cel mai mare grup și își rezervă dreptul de a desemna ”premierul” Europei, adică șeful CE.
Pe locul doi se plasează grupul socialist S&D, cu 191 de deputați, pe trei Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, cu 152 de membri, urmat de grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni cu 70 de membri, ALDE cu 67 etc.

Cum se știe, Merkel revendică de pe acum viitorul președinte al Comisiei Europene, la finele anului viitor, pentru Manfred Weber, liderul PPE.
Drama e că, potrivit estimărilor momentului, popularii europeni vor pierde cca. 60 de membri după alegerile de anul viitor.

Criza provocată de emigranții lui Merkel se răzbună electoral.

E de așteptat ca partidele tradiționale să scadă foarte mult în opțiunile electoratului și să crească, în schimb, partidele noi, eurosceptice, de la Alternativa pentru Germania, cel mai mare partid de opoziție din țară, pînă la democrații suedezi, care au luat 17%  la alegerile recente și se estimează că ar putea lua dublu la europene.
O asemenea situație ar face praf planurile cancelarului german de a-și menține țara la butoanele UE, mai ales că președintele francez Macron are și el gînduri similare și umblă de zor în această perioadă după alianțe europene, inclusiv contestînd sistemul de desemnare al liderului C.E.
Pentru Merkel, România e foarte importantă, țara noastră avînd peste 30 de deputați, proporțional cu dimensiunile, adică o cifră semnificativă.
Ca să obțină cît mai mulți deputați români pentru PPE, e crucial ca Germania să lovească în socialiștii PSD și să urce cît mai mult PNL, să se asigure că nu scade UDMR și să vadă ce se mai poate valorifica pe dreapta, unde PMP e tot membru al popularilor europeni, dar se cam deșiră, iar USR și partidul lui Cioloș nu semnalizează încă direcția în care ar apuca-o în interiorul PE. O achiesare la planurile lui Macron nu e deloc exclusă.

Vă dați seama ce sarcină ingrată a avut în aceste zile Manfred Weber, în PE, unde a fost dezbătut în plen cazul Ungariei, etichetată drept țară-problemă, în chiar prezența lui Viktor Orban.
Weber a trebuit să-l muștruluiască pe Orban, dar cu multă atenție, pentru că liderul de la Budapesta e membru al PPE, iar o eventuală dezertare a sa, la nervi, spre alt grup european, ar fi o catastrofă, mai ales că premierul ungar controlează în bună măsură și partide din alte țări, cazul UDMR.

Nici nu e de mirare că de la Orban, liderul PPE a virat-o brusc, în discurs, spre România, țară în care, a punctat el, spre deosebire de Ungaria, au avut și au loc proteste de stradă și dă-i și luptă.

Viktor Orban știe că va lua un scor excelent la europene și că popularii europeni sunt la mîna lui și își permite să joace tare.
Revenind la țara noastră, e de așteptat ca situația politică să se complice vertiginos pînă în primăvara următoare.
Pentru Germania contează enorm dacă primește anul viitor, din România, în contul PPE, 20-25 de deputați, situația ideală, 12-13, ca la precedentele alegeri ori, Doamne ferește, doar 6-7 ori mai rău.
Iată de ce atacurile la adresa României, care trebuie citite la adresa PSD, se vor înteți și se vor arunca în luptă, foarte probabil, resurse încă nebănuite.
PSD conștientizează asta, dovadă declarațiile europarlamentarului Răzvan Popa la adresa poziției lui Weber:

“Din păcate, Manfred Weber a avut din nou un discurs incorect față de România – acel tip de discurs care poate accentua faliile în interiorul UE și care poate oferi pretexte pentru abordări populiste și naționaliste. Domnul Weber a început o campanie agresivă pentru a se impune în cursa electorală și se folosește în mod indirect de România pentru a atrage atenție și suport. Un viitor președinte al Comisiei Europene trebuie să fie un lider unificator, nu un campion al dezbinării și etichetărilor nedrepte. Dreptul României de a fi în Schengen nu trebuie sacrificat pentru interesele electorale ale celor din PPE!”.

Peste mai puțin de un an, Angela Merkel, deja ținută la guvernare, la intern, pe aparate, poate pierde și pîrghiile europene, ceea ce ar echivala cu un dezastru, mai ales pe fondul ofensivei lui Trump. Și mai ales, să nu trecem cu vederea, pe fondul informațiilor care se vehiculează tot mai des la Bruxelles că premierul german ia în calcul să preia personal șefia CE în cazul destrămării alianței la putere la Berlin, ca să nu rămînă de tot fără funcții. De aici și discreția de care a dat dovadă pînă acum în ce privește candidatura lui Weber, omul CSU din Bavaria, unde au loc alegeri luna viitoare.

Cum se va traduce asta în lupta politică de pe malul Dîmboviței nu ne rămîne decît să urmărim pe viu, foarte curînd.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.